background img
banner
banner

Γιορτή με φως κι ελπίδα!

ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες αλλά και η άριστη οργάνωση ώστε και όλοι να έχουν ορατότητα και να αποφευχθεί ο συνωστισμός, συνετέλεσαν στο να εορταστούν τα Θεοφάνεια στο Αίγιο, την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου, με την πρέπουσα λαμπρότητα της ημέρας. Η παραλία του Αιγίου «φόρεσε» τα γιορτινά της, πολύς κόσμος βρέθηκε κατά μήκος του λιμένα και παρακολούθησε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, 15 τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα παγωμένα νερά και μαζί με το περιστέρι, ένα λαμπρό φως σκορπίστηκε στον αιγιώτικο ουρανό, στέλνοντας το μήνυμα της αισιοδοξίας ότι με πίστη μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα.

Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία σε όλους τους ενοριακούς ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας αλλά και η Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων. Με πολλή πίστη αλλά και τάξη και με την τήρηση των αποστάσεων, τελέστηκαν τα παραπάνω στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, του εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου, του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Γούτου, αντιδημάρχων, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, αλλά και εκπροσώπων Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού Σώματος.

Είδαν πολλοί, συγκινήθηκαν όλοι…

Ακολούθως, άπαντες μετέβησαν στην παραλία Αιγίου όπου είχε συγκεντρωθεί αρκετός κόσμος. Η πομπή ξεκίνησε στο ύψος του Τουριστικού Περιπτέρου με την Φιλαρμονική Αιγίου να παιανίζει, ενώ ιερός κλήρος και λαός κατέληξαν στην παλαιά προβλήτα του φάρου, όπου με μέτωπο προς τα ανατολικά είχε στηθεί η εξέδρα, διαφοροποιώντας έτσι το σημείο της τελετής ρίψης του Σταυρού από τις προηγούμενες χρονιές. Ο σκοπός ήταν προφανής και επετεύχθη, ενώ με μέριμνα του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου και του διοικητή Μιχάλη Κωστάκη, λίγοι ήταν αυτοί που εισήλθαν στο σημείο, ακριβώς για να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας ενάντια στον covid-19. Αντιθέτως, ο κόσμος μπορούσε να παρακολουθήσει την τελετή από όλο το μήκος της λιμενικής ζώνης προς τα ανατολικά και βέβαια από τα καταστήματα που βρίσκονται στο σημείο. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα σε τόσους πιστούς να παρακολουθήσουν την τελετή έστω και από απόσταση και να ψάλουν μαζί με τον Μητροπολίτη «Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη και το Φως Σου Κύριε εσημειώθη εφ΄ ημάς εν επιγνώσει υμνούντας Σε Ήλθες εφάνης το Φως το απρόσιτον», σε μία στιγμή που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, δεδομένης και της ανάγκης των ανθρώπων να πιστέψουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Βούτηξαν 15 άτομα για τον Σταυρό

Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού έγινε τρεις φορές από τον Μητροπολίτη και κατάφεραν να τον ανασύρουν από τον βυθό, την πρώτη φορά ο Αλέξανδρος Φατούρος, τη δεύτερη ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος και την τρίτη ο Κωνσταντίνος Λαπαναϊτης. Βούτηξαν ακόμη, οι ακόλουθοι: Χρ. Στεφανάτος, Αν. Σιάγας, Βασ. Ρόζος, Βαγγ. Ζαντές, Αν. Ζάντες, Αθ. Μποδιάτης, Μιχ. Διαμαντόπουλος, Κων. Ασημακόπουλος, Γιωρ. Σταθακόπουλος, Απ. Νικολόπουλος, Παν. Παπαδόπουλος και Χρ. Καραδημητρόπουλος. Όλοι ανεξαιρέτως, έλαβαν από τα χέρια του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου μια ιερή εικόνα “τιμής ένεκεν” για την συμμετοχή τους και βέβαια, ευχές για υγεία και ευημερία σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

Τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο δήμαρχος ευχήθηκαν στους Αιγιαλείς χρόνια πολλά και πεφωτισμένα! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση, στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στο Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου, στον δήμο Αιγιαλείας και την αντιδημαρχία εθιμοτυπίας, τελετών και εκδηλώσεων και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγιαλείας για την πρωτοβουλία «στησίματος» της τελετής κατ’ αυτό τον τρόπο δίνοντας κι άλλη ώθηση στον αέρα ανανέωσης που πνέει σε όλα τα επίπεδα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr