background img
banner
banner

Διαπαραταξιακή και απόφαση στο αμέσως επόμενο Συμβούλιο…

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου προχώρησε προχθες στην πολύωρη συνεδρίασή της το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Εν μέσω αντεγκλήσεων, διότι σχετική απόφαση είχε ληφθεί και πέρυσι όμως «έπεσε» σε προσφυγές και άργησε να «σηκωθεί», υπήρξε και η κοινή πεποίθηση ότι ο κανονισμός λειτουργίας που ισχύει από το 2011 πρέπει να αλλάξει.

Κανονισμός… «Ευαγγέλιο»

Την εισήγηση έκανε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, τονίζοντας: ΄΄Ο κανονισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τη λειτουργία του Δ.Σ. Υπάρχει πρότυπος κανονισμός από το υπουργείο Εσωτερικών, ο παρών λειτουργεί από το 2011, συζήτησα με τις δύο παρατάξεις Γούτου και Ψυχράμη για το αν συμφωνούν για τη συγκρότηση μίας επιτροπής και ήταν θετικοί στο να εισηγηθεί η επιτροπή ένα κοινό σχέδιο΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως ο υπάρχων δεν εξυπηρετεί και πως και η ίδια δεν έχει εφαρμόσει καθόλου, από τη στιγμή που ανέλαβε, τους χρόνους που προβλέπει, τονίζοντας πως πρέπει να επεξεργαστούν άμεσα τον νέο ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε κατόπιν πρόκλησης της κ. Ψυχράμη, να δρομολογηθεί άμεσα και να έρθει προς ψήφιση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
΄΄Οφείλουμε να δημιουργήσουμε έναν κανονισμό λειτουργίας που από εδώ και πέρα θα τον έχουμε σαν «Ευαγγέλιο» ώστε να κινηθούμε με δημοκρατικό τρόπο, λαμβάνοντας τη γνώμη όλων των συναδέλφων για το κοινό καλό΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καθυστερήσεις και… προθέσεις

Ο Δημήτρης Μπούνιας εκ μέρους της παράταξης του Χρήστου Γούτου, είπε: ΄΄Το είχαμε πει επί προεδρίας Γιώργου Ντίνου, το είχαμε θέσει αρχές Ιανουαρίου και το έβαλε προς συζήτηση μετά από δύο μήνες. Είχε γίνει… σήριαλ τότε στο Συμβούλιο ώστε να βρούμε μία κοινή γραμμή. Κάποιοι κανόνες που τηρούμε, δεν έχουν ψηφιστεί είναι από το 2018΄΄.

Η Βάσω Ψυχράμη ανέφερε πως ΄΄στις 29/01/21 είχαμε καταθέσει πρόταση τροποποίησης του προϋπολογισμού όμως υπεβλήθη ένσταση γιατί δεν ήταν μέσα στην τηλεσυνεδρίαση, ένας δημοτικός σύμβουλος, που δικαιώθηκε από την Αποκεντρωμένη, και η δημοτική αρχή πήγε το θέμα στο ανώτερο όργανο που είναι το Άρθρο 152. Η ουσία είναι πως θέσαμε ένα θέμα και ένα χρόνο μετά δεν έχουμε πάρει απόφαση. Και το κάνει τώρα η δημοτική αρχή για να αποσείσει από πάνω της την ευθύνη γιατί δεν έχει φέρει ακόμη το θέμα΄΄.

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος είπε πως ΄΄το σύστημα έχει τρόπους να καθηλώνει την τοπική αυτοδιοίκηση΄΄, εκφράζοντας επιφύλαξη για το αν αυτός ο κανονισμός θα σώσει την αξιοπιστία του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως είπε ΄΄πώς να γίνει αυτό αφού και από πλευράς δημοτικής αρχής δεν τιμάται το Δημοτικό Συμβούλιο τη στιγμή που περνά… νύχτα τα θέματα από την Οικονομική Επιτροπή. Αν επιδέχεται κάποια φτιασιδώματα αυτός ο κανονισμός δεν έχουμε αντίρρηση να πάρουμε μέρος΄΄.

Ο Γιώργος Ντίνος αναρωτήθηκε: ΄΄Οταν πέρυσι έθεσαν το θέμα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν συμπεριέλαβαν τη δημοτική αρχή, άρα εκεί δεν ίσχυε η δημοκρατία;΄΄, ενώ ο Νίκος Καραΐσκος σχολίασε: ΄΄Να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τη δική μας συμπεριφορά πρώτα. Και να μην λειτουργήσουμε έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τον κανονισμό έτσι ώστε να τιμωρήσουμε τη δημοτική αρχή αλλά να αποφασίσουμε σκεπτόμενοι ότι θα εφαρμοστεί και σε μελλοντικά Δημοτικά Συμβούλια΄΄. Ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος ανέφερε: ΄΄Εδώ η δημοτική αρχή δεν μας καλεί για τα σκουπίδια και τον ηλεκτροφωτισμό και μας λένε γιατί δεν τους καλέσαμε για τον κανονισμό. Αφού η απόφαση από το άρθρο 152 έπρεπε να το φέρετε κατευθείαν. Σκόπιμα καθυστερήσατε΄΄.

Ο δήμαρχος σημείωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: ΄΄Συζητάμε επί νόμων και επί διαδικασιών όμως εσείς το βάζετε επί αριθμών, εκμεταλλεύεστε την αριθμητική υπεροχή για να γίνει το δικό σας. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε. Πρέπει να είμαστε πιστοί σε αυτό που λέει η διαδικασία και προβλέπουν οι νόμοι΄΄. Επισήμανε ακόμη ότι ΄΄όποιος θέλει να βάλει ένα θέμα στο συμβούλιο ο νόμος λέει να κριθεί ότι αποδεδειγμένα είναι κατεπείγον. Συγκαταθέτω ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε ως τώρα και από εδώ και πέρα πρέπει να το κάνουμε΄΄

Ποιοι αποτελούν την επιτροπή

Τελικώς ελήφθη απόφαση για σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από τους εξής: Μαρία Γιδά, Δημήτρη Μπούνια, Βάσω Ψυχράμη, Μαρία Ιατροπούλου, Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο και Αγγελική Κουρή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr