background img
banner
banner

Καταλογισμός για το δάνειο της πρώην Χαρτοποιίας

‘’ΚΑΜΠΑΝΑ’’ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΤΟ 1998 ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ – 23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Ήταν 25 Νοεμβρίου του 1998, όταν η Εθνική Κεφαλαίου Α.Ε. ως ειδική εκκαθαρίστρια της εταιρίας «Ε.Γ.Λ. Χαρτοποιίες Δυτικής Ελλάδος» προχώρησε σε νέο πλειστηριασμό μετά την άγονη πρώτη προσπάθεια, με την τιμή της πρώτης προσφοράς να είναι μειωμένη 10% από τα 720 εκ. δραχμές, στα 648 εκ, δραχμές.

Όπως συνοπτικά περιγραφόταν από την αρμόδια συμβολαιογράφο Πατρών Αγγελική Σακελλάρη, το συγκρότημα του Αιγίου περιελάμβανε μεταξύ άλλων μηχανών κτλ, γήπεδο έκτασης 84.841 τμ.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγίου, δόθηκε εντολή στον δήμαρχο Λεωνίδα Σιαβελή να προχωρήσει στην αναζήτηση του ποσού, για την αγορά της πρώην Χαρτοποιίας.
Μάλιστα, τη συγκατάθεσή του είχε δώσει και ο προκάτοχός του, αλλά και διάδοχός του, Αλέκος Μέγαρης, ώστε η αγορά να προχωρήσει ακόμα και με δανεισμό κάτι που εντέλει αποδείχθηκε μονόδρομος για τον δήμο Αιγίου.

Έτσι, στα «χέρια» του δήμου, πέρασε το εργοστάσιο με εγγυητική επιστολή 217 εκ. δραχμές, για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό με τη συμβολή της νεοσύστατης «Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας», αλλά και της τράπεζας «Πίστεως» για το συνολικό ποσό των 648 εκ. δραχμών για την αγορά. Η αγορά του εργοστασίου της πρώην Χαρτοποιίας, και των οικοπέδων της από το δήμο, χαρακτηρίστηκε μεγάλη επιτυχία για τον πρώην δήμο Αιγίου, ωστόσο ο Λεωνίδας Σιαβελής είχε χάσει τις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 1998, με τον Αλέκο Μέγαρη να ξαναπαίρνει τα ηνία του δήμου και το 2002 επί δημαρχίας του, να εγκρίνεται το παράρτημα της Φυσικοθεραπείας από το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τον Οκτώβριο του 2003 επί δημαρχίας Περπή να έρχονται οι πρώτοι φοιτητές.

‘’Βόμβα’’ από τον δήμαρχο για την πρώην Χαρτοποιία

Τα χρόνια πέρασαν, η δημοτική περιουσία δεν αξιοποιήθηκε όπως ήταν στα σχέδια των αιρετών, το παράρτημα είναι πολύ κοντά να κλείσει και στο χθεσινό συμβούλιο ο δήμαρχος Αιγιάλειας προχώρησε σε μία αποκάλυψη στο Σώμα.

«Πρέπει να σας πω ότι για την εκταμίευση εκείνου του ποσού, υπάρχει καταλογισμός, πριν από 10 μέρες, στους κληρονόμους των τότε, δυστυχώς.
Πιστεύω όμως ότι οι άνθρωποι και με τη βοήθεια της δημοτικής αρχής, δε θα έχουν το βάρος αυτό γιατί όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μία άδικη υπόθεση και για έναν καταλογισμό που είναι σαφές ότι δεν ωφελήθηκε κανείς, το αντίθετο, ωφέλησαν οι δήμαρχοι τότε την πόλη, αλλά σας λέω ένα μικρό παράδειγμα να δείτε σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να κρέμεται μία υπόθεση όπως είναι ο καταλογισμός μετά από είκοσι χρόνια στους κληρονόμους των καταλογιζομένων.

Θέλω να το θίξω κι αυτό για να δείτε τι ζητήματα… οι άνθρωποι έκαναν καλό στην κοινωνία, έφεραν τα ΤΕΙ, έδωσαν και μάλιστα αν θυμάμαι, δε ξέρω αν αληθεύει, κάποιος δήμαρχος και εγγύηση τη προσωπική του περιουσία για το δάνειο, και τώρα έρχονται οι κληρονόμοι του να έχουν το βάρος του καταλογισμού μιας καλής πράξης… ποιάς καλής πράξης; Τι δώσανε αυτοί, τα πάντα, για να έχουμε το κτίριο να έχουμε τέσσερις σχολές ΤΕΙ. Ήρθανε δύο, μισά χρόνια και τα λοιπά, και τώρα θέλουν να πάρουν και την τελευταία.»

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε σε κληρονόμους τότε αιρετών το δάνειο, με το σκεπτικό ότι ο πρώην δήμος Αιγίου δεν είχε το δικαίωμα να συμμετέχει σε πλειστηριασμό, δηλαδή μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα του δανείου για απευθείας αγορά και μόνο.

«Πάλη» για να μην μπει η υπογραφή για τη Φυσικοθεραπεία

Ο κ. Γούτος ζήτησε ενημέρωση για το πώς ο δήμος κινείται στην κατεύθυνση διατήρησης του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, θέμα που έθεσε και ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Γούτος είπε: ΄΄Το έχουμε εγκαταλείψει το Τμήμα Φυσικοθεραπείας; Είχαμε κάποιες συσκέψεις. Από όσο ξέρω δεν έχει προγραφεί ακόμη το Π.Δ. Θα κινηθούμε τελικά ή όχι; Είμαστε εντάξει με τη μεταφορά;΄΄. ΄΄Η καμπανιακή υποστήριξη ενός θέματος, δεν προσφέρει. Περιμένουμε να περάσει ο κουρνιαχτός; Θέλει συνεχώς κινητοποίηση και διεκδίκηση το θέμα της Φυσικοθεραπείας. Υπάρχει μία γενική παραδοχή ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Είναι ευθύνη μας το θέμα αυτό όχι απλά να το συντηρήσουμε αλλά να το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις΄΄, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος.

Ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε πως παρακολουθεί προσωπικά το θέμα της Φυσικοθεραπεία «χωρίς πομπώδεις ανακοινώσεις, προσπαθώ να κάνω ό,τι παραπάνω μπορώ, κρατάμε με νύχια και με δόντια τη μη υπογραφή», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας: ΄΄Αν μπορείτε κάπου να βοηθήσετε θα το δούμε από κοντά. Είναι ένας αγώνας δρόμου, κάνουμε ό,τι μπορούμε να μην φτάσει αυτή η υπογραφή. Ελπίζω να καταφέρουμε εν τη πράξει να μη γίνει αφού καθυστερεί΄΄.

Η δημιουργία Σχολής Αμπέλου και οι επιφυλάξεις…

Η Βάσω Ψυχράμη επανέφερε το θέμα της δημιουργίας Σχολής Αμπέλου και Οίνου παράλληλα με τις προσπάθειες διατήρησης της Φυσικοθεραπείας, λέγοντας: ΄΄Θα παρακαλούσα να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να δουλέψουμε γιατί έχουμε τη στήριξη και των κυβερνητικών βουλευτών για να γίνει σχολή Αμπέλου και Οίνου στην περιοχή. Μας είχε διαβεβαιώσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μπούρας, υπάρχει και από την πολιτεία ενδιαφέρον, το μόνο που λείπει για να συμπληρωθεί το παζλ είναι το ενδιαφέρον του δήμου, άρα πρέπει άμεσα να συναντήσουμε τον πρύτανη΄΄.

΄΄Έχω κάποιες επιφυλάξεις, ως προς τη δημιουργία της Σχολής Αμπέλου και Οίνου διαμέσου του Πανεπιστημίου.
Όταν τα πρόσωπα εφαρμόζουν κάποια εργαλεία παίζει ρόλο και η νοοτροπία και ο χαρακτήρας τους.
Γι’ αυτό βάλτε στο μυαλό σας ότι τα ΤΕΙ έγιναν το 2002 και τώρα έρχονται οι κληρονόμοι να έχουν το βάρος του καταλογισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Έδωσαν τα πάντα για να έχουμε το κτίριο να έρθουν τέσσερις σχολές ΤΕΙ, ήρθαν δύο και τώρα θέλουν να τα πάρουν όλα. Έδωσαν με εγγύηση και της προσωπικής περιουσίας για την πόλη και τώρα η πόλη δεν έχει παρά μόνο το ένα τέταρτο. Εννοείται ότι ο δήμος θα είναι υποστηρικτικός στους κληρονόμους΄΄, έκανε γνωστό ο δήμαρχος επί του θέματος, προσθέτοντας: ΄΄Με δεδομένο ότι ο πρύτανης αυτά που είχε σήμερα όχι μόνο δεν τα αύξησε με τη νομική υποχρέωση, αλλά παίρνει και το ένα, είμαι επιφυλακτικός. Και τι λέει; Φτιάξτε μου Σχολή Αμπέλου και Οίνου.
Αν σε ένα χρόνο -δύο τα πάρει κι αυτά και τα πάει στην Πάτρα; Ο στόχος είναι να γίνουν οι σχολές και να διασφαλίσουμε ότι θα είναι για το Αίγιο.
Το διερεύνησα και δεν είναι εύκολο να «κλειδωθεί» με το πανεπιστήμιο, μπορούμε να προχωρήσουμε με άλλο φορέα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr