background img
banner
banner

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ: Στήριγμα που δίνει προοπτική

ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

Ζωντανό “κύτταρο” για την κτηνιατρική και γεωργική οικονομία της Αιγιάλειας, αποτελεί το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Αιγιαλείας στην οδό Κορίνθου, αφού ¨περνούν από τα χέρια του¨ από δειγματοληψίες για φυτοϋγειονομικούς ελέγχους μέχρι και διπλώματα και άδειες τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων. Ένα Τμήμα που υπάγεται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση των τομέων της φυτικής και ζωικής παραγωγής, πλην όμως πολύ συχνά αποτελεί στήριγμα για πολλούς Αιγιαλείς να λάβουν κατευθύνσεις ή να ξεπεράσουν γραφειοκρατικά προβλήματα.

Το υπάρχον οργανόγραμμα και οι αρμοδιότητες

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα γραφείο που “σηκώνει στις πλάτες του” ένα πολύ μεγάλο φορτίο αρμοδιοτήτων, για τον ευαίσθητο κλάδο των αγροτών και των εξαγωγών των τοπικών προϊόντων. Το τελευταίο διάστημα, το γραφείο λειτουργεί αρκετά οργανωμένα και εξυπηρετεί δεκάδες περιπτώσεις, πολλές φορές σε πράγματα που δεν είναι καν της δικής δικαιοδοσίας.
Η υπηρεσία θεωρείται πως έχει την πλήρη κάλυψη του προσωπικού που χρειάζεται για να λειτουργήσει, πλην ενός ακόμα γεωπόνου.

Έτσι, στο Γραφείο αυτή την στιγμή υπάρχουν πέντε άτομα συνολικά, τα οποία καλύπτουν όλες τις ανάγκες που προκύπτουν, είτε σε θέματα γραφειοκρατίας, είτε στις όποιες παροχές χρειάζονται. Στο ειδικό τμήμα, αυτή την στιγμή εργάζονται οι Στάμω Ζαπάντη, Χαρά Παναγιωτακοπούλου, Αθανάσιος Χριστόπουλος, Μαρία Αγγελοπούλου και ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του τμήματος Δημήτρης Αλεξόπουλος, ο οποίος σε λίγους μήνες από τώρα συνταξιοδοτείται.

Ζαπάντη: ‘’Σύντομα θα ‘’χηρέψουν’’ δύο θέσεις’’

Μιλώντας στο protionline.gr η Γεωπόνος και αναπληρώτρια του προϊστάμενου Δ. Αλεξόπουλου, ανέφερε: “Ο προϊστάμενός μας, βγαίνει σε σύνταξη και ταυτόχρονα και εγώ η ίδια, λόγω του ότι έχω ήδη 33 χρόνια συμπληρωμένα στην υπηρεσία. Έτσι, σύντομα θα “χηρέψουν” δύο θέσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα παραμείνει μόνο μία γεωπόνος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό…” τόνισε στo protionline.gr  η έμπειρη υπάλληλος, ενώ αμέσως μετά σχολιάζοντας την “καρδιά της Αιγιάλειας” όπως χαρακτηριστικά ονομάτισε το κομμάτι των εξαγωγών, ανέφερε: “Οι εξαγωγές είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, καθώς όταν καθηλώνονται οι εξαγωγείς μας, αυτόματα παύει να κινείται όλο το σύστημα, η αγορά “παγώνει” στην κυριολεξία. Η Αιγιάλεια έχει αυτή την… ιδιομορφία και πουθενά στο νομό δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε αντίστοιχο τμήμα. Η υπηρεσία χρειάστηκε στο παρελθόν και βοήθεια και άτομα, αλλά δεν είχαμε όσα θέλαμε, τότε” είπε η κ. Ζαπάντη, σύζυγος του Δ. Αλεξόπουλου.

Ποια είναι η δυναμική του Τμήματος και τι παρέχει στο κοινό

Τον τελευταίο χρόνο, αν εξαιρεθούν οι “περιστασιακοί” εξαγωγείς που εμφανίζονται στο Τμήμα προκειμένου να εξάγουν τα προϊόντα τους (κάποιοι κάνουν τυποποίηση του προϊόντος τους στην περιοχή) οι μόνιμοι εξαγωγείς ανέρχονται στους είκοσι, ένα νούμερο διόλου… ευκαταφρόνητο από την άποψη ότι ανάμεσά τους, βρίσκονται παραγωγοί και επιχειρηματίες με πολύ “δυνατά στάνταρ” και μεγάλο όγκο προϊόντων, τα οποία είναι και εξαιρετικής ποιότητας και εξαίσιες διατροφικά “φουρνιές”.

Έτσι, η τοπική Υπηρεσία, δικαιωματικά μπορεί να “καυχιέται” για την πολύ καλή δουλειά που συντονίζει και διεκπεραιώνει, επί καθημερινής βάσεως. Παρ’ όλα αυτά η κενή θέση Π.Ε. που έχει προκύψει, είναι ένα μικρό “στοίχημα” του Τμήματος, ώστε σε γρήγορο χρονικό διάστημα να καλυφθεί, κάτι που είναι “αρμοδιότητα” της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα του Αντιπεριφερειάρχηκαι φυσικά, να υπάρξει και προσωπικό ενδιαφέρον κάποιου γεωπόνου.

Δύο βασικοί τομείς που αφορούν τους νέους αγρότες

Το Τμήμα, εκτός του τομέα των εξαγωγών, είναι υπεύθυνο για τα τρέχοντα ειδικά προγράμματα που αφορούν τους επαγγελματίες αγρότες της περιοχής, αλλά και εκείνους που έχουν κάνει έναρξη στην εφορία ως νέοι αγρότες, αλλά και των σχεδίων βελτίωσης.

Όλες οι ανάλογες περιπτώσεις διεκπεραιώνονται από την υπηρεσία και μάλιστα πολλές φορές, οι υπάλληλοι “φορτώνονται” αρκετά δύσκολη εξωτερική δουλειά, με κινδύνους που το μυαλό δεν μπορεί να “γεννήσει” εύκολα ότι θα προκύψουν. Αυτό σημαίνει ότι ανά διαστήματα, είναι σύνηθες φαινόμενο κάποιοι υπάλληλοι του Τμήματος να δουλεύουν είτε απογεύματα, είτε αργίες, είτε από το… σπίτι τους στις 9 το βράδυ.

Τα υπόλοιπα προγράμματα που καλύπτει το Τμήμα

Το γραφείο, παράλληλα με τα προγράμματα που έχουν “τρέξει” μέσα στο ‘21, καλύπτει όπως κάθε χρόνο και τα υπόλοιπα προγράμματα της αρμοδιότητας του: Αυτοψίες σε αγροτικές περιοχές, αναδιάρθρωση, δηλώσεις αμπελουργίας και αμπελοκαλλιέργειας, ειδικά αιτήματα του Ν/684 και Ν/634, μεταβιβάσεις, διαγραφές και εγγραφές, δηλώσεις συγκομιδής και βεβαιώσεις για διάφορες αποστάξεις και πολλά άλλα. Οι αρμοδιότητες όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς ασχολείται και με το κομμάτι των μελισσοκόμων, επιτόπιες αυτοψίες σε ελαιοκαλλιέργειες και γενικά, τα αντικείμενα που πρέπει να καλύπτονται και σε πρακτικό και σε γραφειοκρατικό επίπεδο, είναι συνήθως πάνω από 20, ταυτόχρονα.

Το “ΚΕΠ” της γεωργικής και αγροτικής οικονομίας

Τέλος, ο Αγροτικός Εξηλεκτρισμός είναι μία ακόμα “δικαιοδοσία του Τμήματος. Ένα ευαίσθητος και ανασταλτικός παράγοντας που διεκπεραιώνεται, καθώς αφορά την ηλεκτροδότηση των αγροτικών εγκαταστάσεων, είτε αυτές έχουν να κάνουν με την άρδευση, είτε αφορούν κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες. Έτσι, με ανάλογο νόμο του 2011, όσες γεωτρήσεις και όσες υδροληψίες έχουν ανοιχτεί πριν το 2005, πρέπει να βγάζουν νέα άδεια χρήσης νερού και να επικυρωθεί το αγροτικό τους ρεύμα.

Κάτι που σημαίνει, ένας τρομερός όγκος εργασίας για τους εργαζόμενους του Τμήματος, αφετέρου μια μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών για την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, αλλά και το “περίμενε” που συνήθως υποχρεώνει η ελληνική γραφειοκρατία τους δημότες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr