background img
banner
banner

Γιόρτασε λιτά και χωρίς την μπάντα

ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΑΚΡΑΤΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ

Με περίσσια λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, η Ακράτα. Στον ομώνυμο και ιστορικό Ιερό Ναό που χρονολογείται από το 1903, οι δεκάδες πιστοί προσήλθαν με ευλάβεια τόσο την παραμονή της εορτής στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, όσο και χθες Πέμπτη, στη Θεία Λειτουργία. Προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, τηρώντας ταυτόχρονα τις προβλεπόμενες αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας ενάντια στον covid-19.

Ωστόσο ήταν εμφανής η απουσία της Φιλαρμονικής και η γιορτή ήταν λιτή, αφού δεν είχε για ακόμα μία χρονιά ούτε την περιφορά της εικόνας του Αγίου, ούτε τη δεξίωση στην αίθουσα της Αναγέννησης.

Ποιοι παρέστησαν

Το ¨παρών¨ στις λατρευτικές εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής και Ιάσονας Φωτήλας, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Σταυροπούλου, Νίκος Καραΐσκος και Στράτος Βαρδάκης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Ανδριόπουλος, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ¨Ποιοτική Αιγιάλεια¨ Βασιλική Ψυχράμη, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ¨Αιγιάλεια Αύριο¨ Γιώργος Γιοβάς και Παναγιώτης Γιαννούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Παναγιώτης Μαρινόπουλος και Γιώτα Γκρέμου», ο πρόεδρος του Εμπορικού – Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιάλειας Λάμπης Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. Νίκος Μιχαλόπουλος και βέβαια, ο πρόεδρος Θανάσης Στούμπος με σύσσωμο το κοινοτικό συμβούλιο Ακράτας. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εφημέριος του Ιερού Ναού, Αρχιμανδρίτης Ισαάκ Παπαθανασίου.

 Αρχιμανδρίτης Ισαάκ Παπαθανασίου: «Η “σκέπη” της χριστιανοσύνης είναι αφορμή προσφοράς της λατρείας μας»

Για τον βίο και το έργο του Αγίου Χαραλάμπους μίλησε ο εφημέριος της εκκλησίας στους πιστούς, λέγοντας: «Σήμερα εορτάζουμε τον πολιούχο της Ακράτας και ταυτόχρονα, εορτάζουμε την πίστη των κατοίκων αυτού του χωριού για την αγάπη μας στον Άγιο, ο οποίος ήταν και είναι για εμάς μια “σκέπη” χριστιανοσύνης, αφορμή προσφοράς της λατρείας μας και ένα “πέπλο” προστασίας μας». Σύμφωνα με τα Ιερά Βιβλία και τα συναξάρια, ο Άγιος όταν ρωτήθηκε από τον Θεό τι θα ήθελε να του χαρίσει για την μεγάλη θυσία του να βασανιστεί και να θανατωθεί εις το όνομα του Κυρίου, είπε: “Θέλω όλες οι περιοχές που θα φέρουν το όνομα μου να είναι αιώνια προστατευμένες, ο λαός να μην παθαίνει ποτέ κανένα κακό”. Αυτά ήταν και τα λόγια του Αρχιμανδρίτη Ισαάκ Παπαθανασίου, εμφανώς συγκινημένος, συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους βρίσκονται εδώ, τιμώντας την μνήμη του Αγίου. Ο κορωνοϊός, δεν μας αφήνει να εορτάσουμε όπως ακριβώς θα θέλαμε. Όμως εμείς, βαστώντας την τοπική μας παράδοση και τιμώντας τον Άγιο, θα κάνουμε μια σύναξη – ανταλλαγή σκέψεων έξω από τον Ναό, όπου θα προσφερθούν εκτός από το αντίδωρο, καφές ή αναψυκτικό και κουλούρια. Χρόνια πολλά σε όλους και ο Άγιος να ευλογεί τις ζωές μας, ώστε αυτές να γίνονται μέλι και γάλα…».

Αμέσως μετά την σύναξη στον προαύλιο χώρο του Ναού η οποία διήρκεσε περίπου 20 λεπτά, προσφέρθηκε καφές στο κατάστημα ¨Άκρατος Οίνος¨ στην πλατεία Ελευθερίας της Ακράτας, όπου εκεί, όλοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε χαλαρή διάθεση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr