background img
banner
banner

Δημοτικά τέλη με πρόταση

ΓΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το ζήτημα του καθορισμού του τέλους καθαριότητας και φωτισμού του δήμου Αιγιαλείας για το 2022, επανέρχεται στην Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου για να έρθει προς συζήτηση μία εβδομάδα μετά (2 Μαρτίου) στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη προτίθεται να προτείνει να μπει συντελεστής για τις συνεταιριστικές οργανώσεις για τη στήριξη των αγροτών, η δε παράταξη του Χρήστου Γούτου σκοπεύει να ζητήσει να τηρηθούν τα νόμιμα, κινούμενη παράλληλα στη λογική μείωσης των τελών. Άγνωστο παραμένει το τι θα εισηγηθεί η δημοτική αρχή, μετά και την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης κατόπιν ένστασης της μείζονος αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο, στην απόφαση για τον καθορισμό των εν λόγω τελών, κατά πλειοψηφία είχαν εγκρίνει μείωση για την Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών ως την επιχείρηση με τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βάση τετραγωνικών μέτρων στην Αιγιάλεια, δεδομένης και της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας για τους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί. Η ΠΕΣ θα πλήρωνε εξάλλου τα διπλάσια το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ θα έπρεπε βάση της προσφυγής να πληρώσει τετραπλάσια τέλη βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Η απόφαση είχε προκαλέσει την αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τέσσερις δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Γούτου να προσφεύγουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητώντας ακύρωση της απόφασης και να το επιτυγχάνουν κυρίως από τη στιγμή που στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είχε προβλεφθεί συντελεστής γενικώς για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Β. Ψυχράμη: ΄΄Οφείλουμε σαν δήμος να συμμεριστούμε την αγωνία των αγροτών΄΄

Αυτό πρόκειται να εισηγηθεί τώρα η κ. Ψυχράμη, στηρίζοντας την πρότασή της στο γεγονός ότι οι αγρότες της περιοχής έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.
Όπως η ίδια επισήμανε στο protionline.gr, ΄΄θα πρέπει να ληφθεί απόφαση να μπει συντελεστής για τις συνεταιριστικές οργανώσεις για να βοηθήσουμε ους αγρότες.
Σαν κοινωνία βλέπουμε τις κινητοποιήσεις τους, νιώθουμε την αγωνία τους και σαν δήμος οφείλουμε να συμμεριστούμε την κατάσταση και στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Ναι μεν η ενίσχυση πρέπει να έρθει από την πολιτεία όμως και ως δήμος οφείλουμε να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές οργανώσεις στις οποίες ανήκουν και οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις και οι ενώσεις τους δηλαδή, δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει ιδιωτικό κεφάλαιο και το όποιο κέρδος δεν το καρπώνεται ιδιώτης αλλά επιστρέφει στους αγρότες΄΄. Επίσης, η κ. Ψυχράμη αναφέρθηκε και στην έκπτωση για τα άτομα με αναπηρία ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και στην κατηγορία του 67% γιατί αλλιώς, όπως είπε, είναι κοροϊδία.

Χρ. Γούτος: ΄΄Δεν αλλάζουμε την πρότασή μας, κινούμαστε στη λογική των μειώσεων για τον δημότη΄΄

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Χρήστος Γούτος ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Στο προηγούμενο Συμβούλιο υποβάλλαμε μία σωστή πρόταση, δεν το αποδέχθηκαν, αναγκάστηκαν να το αποδεχθούν με τον δύσκολο τρόπο. Καλώ τον δήμαρχο να πράξει τα νόμιμα, να μην μας υποτιμάει σαν Δημοτικό Συμβούλιο και σαν δήμο, λαμβάνοντας αποφάσεις μη σύννομες που γυρίζουν πίσω.
Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που συνέβη αυτό΄΄. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο της άλλης εβδομάδας, είπε: ΄΄Εμείς δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε την πρότασή μας, αυτό που ίσως να έχει κάποια βάση είναι να δούμε αν και πού μπορούμε να μειώσουμε τα τέλη γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν και νεότερα, αν θα πρέπει να πληρώσουμε παραπάνω για τα σκουπίδια και τον ηλεκτροφωτισμό, λόγω των τελευταίων εξελίξεων. Πέρυσι είχαμε αποφασίσει σαν Δημοτικό Συμβούλιο, μείωση 10% στα νοικοκυριά που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Άποψή μας είναι πως πρέπει σε αυτές τις δύσκολες εποχές να είμαστε σαν δήμος πιο κοντά στον δημότη΄΄.

Τα θέματα της Οικονομικής Επιτροπής

Κατά τα άλλα, τα θέματα που θα συζητηθούν στη μεθαυριανή (1.30μ.μ.) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, είναι: 1. Έγκριση 1ου πρακτικού της δημοπρασίας έργου: «Ανακατασκευή χλοοτάπητα – δικτύων αποστράγγισης & άρδευσης στο Δημοτικό στάδιο Αιγίου» Δήμου Αιγιαλείας, ανάδειξη μειοδότη και πρόσκληση μειοδότη για την προσκόμιση δικαιολογητικών του άρθρου 23.2- 23.10 της διακήρυξης. 2. Έγκριση Πρακτικού Δημοπρασίας για την μίσθωση ακινήτου στην Κοινότητα Μαυρικίου Δήμου Αιγιαλείας προκειμένου να χρησιμεύσει για την στέγαση της εν λόγω Κοινότητας. 3. Έγκριση της με αριθμό 4/2022 μελέτης με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 500.000.00€ και υποβολή πρότασης/ αίτησης για χρηματοδότηση του έργου – πράξης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με κωδ.: ΟΠΣΑΑ 4.3.4 _2021_ Ε.Υ.Ε.Π.Α.Α. στο Πρόγραμμα «ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014- 2020». 4. Καθορισμός Τέλους καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν. 1828/89) στα Διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022. 5.Έκτακτη επιχορήγηση στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αιγιαλείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκύπτουν από την πανδημία Covid 19. 6. Έγκριση πρακτικού διενέργειας κλήρωσης για την ανάδειξη μελών για την συγκρότηση των ετήσιων Επιτροπών Διαγωνισμού Έργων έτους 2022 στο Δήμο Αιγιαλείας. 7. Έγκριση 4ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή παιδικών χαρών του Δήμου Αιγιαλείας». 8. Έγκριση της αριθ. 06/2022 απόφασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας, σχετικά με την έγκριση 1ης υποχρεωτικής αναμόρφωσης προϋπολογισμού και πίνακα στοχοθεσίας οικονομικού έτους 2022. 9. Έγκριση κίνησης οχημάτων του Δήμου μας εκτός των ορίων του Δήμου μας για την εκτέλεση υπηρεσίας. 10. Σύσταση πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες του Δήμου Αιγιαλείας για το έτος 2022. 11. Έγκριση διαγραφής και τακτοποίησης χρεώσεων Τελών Ακίνητης Περιουσίας Δ.Ε. Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr