background img
banner
banner

Καλλιτεχνική πανδαισία στη Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας | ΦΩΤΟ

ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Τρεις πολύ ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές καλλιτεχνικές ενότητες, φιλοξενεί αυτό το διάστημα και μέχρι το τέλος του Απριλίου, η Δημοτική Πινακοθήκη Ακράτας “Ζωή Ψαρρού” στην πλατεία Ελευθερίας της Ακράτας. Οι Ζωή Ψαρρού, Τάκης Σιδέρης και Χάρης Γιαννακόπουλος, έχουν παραχωρήσει στην πινακοθήκη της Ακράτας τα πιο… ταλαντούχα και εμπνευσμένα κομμάτια δημιουργίας ανά τα χρόνια, ως μια απόλυτη αναγνώριση της σημαντικότητας του εμβληματικού κτιρίου στην Τέχνη, όπου στεγάζει τον “παλμό” της ζωγραφικής. Ωφελημένοι από την όμορφη έκθεση, δεν είναι μόνο οι επισκέπτες και οι εκατοντάδες φίλοι της ζωγραφικής, αλλά και όλη η περιοχή γενικότερα, καθώς οι πίνακες που εκτίθενται γίνονται “πόλος έλξης” ακόμα και από κάποιους που δεν ξέρουν και πολλά για την Ζωγραφική και τους εκπροσώπους της.

Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή ανοιχτή πινακοθήκη

Τα σημαντικά έργα των τριών δωρητών, θα παραμείνουν μέχρι λίγο πριν το Πάσχα καθώς ήδη, η επόμενη “τροποποίηση” του χώρου και η διαφοροποίηση των εκθεμάτων με νέους καλλιτέχνες και νέες προσεγγίσεις, είναι δρομολογημένη. Ως τότε, το ευρύ κοινό θα έχει την δυνατότητα να απολαμβάνει τα πολύ ξεχωριστά έργα των ικανών ζωγράφων της τελευταίας γενιάς που εκτίθενται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή απόγευμα και για 3 περίπου ώρες, από τις 6 και μετά. Ο χώρος έχει χωριστεί σε τρεις διαφορετικές “ενότητες” σε ανάλογες αίθουσες, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μαθαίνει ξεχωριστά για τα έργα του κάθε καλλιτέχνη, είτε πληροφορίες για την ζωή και την πορεία του, είτε για τα ζωγραφικά έργα που μπορεί να θαυμάσει και να εκτιμήσει.

Ποια είναι η βασική “δωρεά” για την πινακοθήκη Ακράτας

Η Ζωή Ψαρρού είναι γεννημένη στην Ακράτα. Τελειώνοντας το γυμνάσιο φεύγει για την πρωτεύουσα όπου διορίζεται ως τραπεζική υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Η αγάπη της για την Τέχνη την οδήγησε να εργαστεί παράλληλα στην γκαλερί “ΑΡΓΩ” στο Κολωνάκι. Στη συνέχεια και αφού συνταξιοδοτήθηκε, ίδρυσε το δικό της χώρο Τέχνης στο Χαλάνδρι, τη γκαλερί «Χρυσόθεμις», την οποία και διηύθυνε από το 1979 έως το 2010. Ζει μεταξύ της πρωτεύουσας και της γενέτειράς της και ασχολείται με την λογοτεχνία, τα εικαστικά και το διάβασμα.

Πάνω από 100 έργα

Τα έργα που εκτίθενται στην πινακοθήκη είναι πολλά και τα περισσότερα έχουν μεγάλη αξία και χρηματική και καλλιτεχνική. Η δωρεά της κ. Ψαρρού ήταν η πρώτη που έγινε, καθώς τα ζωγραφικά έργα τέχνης παραχωρήθηκαν σε ένα διάστημα χρόνο αρκετά μεγάλο, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και μετά. Λέγεται ότι σήμερα, οι διάφοροι πίνακες που έχουν δοθεί από δεκάδες δημιουργούς στον χώρο, απαριθμούν τους 100 περίπου, είτε αυτοί είναι τοποθετημένοι στην έκθεση, είτε κρατούνται στην αποθήκη της πινακοθήκης και σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Η δεύτερη δωρεά ήταν αυτή του κ. Σιδέρη, ο οποίος παραχώρησε 17 έργα του στον χώρο και η τρίτη δωρεά ήταν του κ. Γιαννακόπουλου κάτοικος Ακράτας, όπου παρουσιάζονται έργα ζωγράφων από την γενιά του 1930 και έπειτα (Τσαρούχης, Φασιανός, Σταθόπουλος, Αστεριάδης, Κατράκη κλπ).

Το επόμενο project που θα παρουσιαστεί από τον αγαπημένο χώρο της Ακράτας, είναι υπό… συζήτηση και όπως λένε οι φίλοι της ζωγραφικής Τέχνης και των εικαστικών, πρόκειται να παρουσιαστεί μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που σίγουρα θα κάνει αρκετή αίσθηση και στους λάτρεις της Τέχνης, αλλά και στον απλό επισκέπτη. Να σημειωθεί ότι, ο χώρος της πινακοθήκης είναι πλέον πλήρως επισκέψιμος και από διάφορα σχολεία και από τα κατά τόπους εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς έχει γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Επίσης, για όσους θα ήθελαν να μάθουν πληροφορίες για τον χώρο, τα εκθέματα και την πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ακράτας δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με την κύρια Ειρήνη Παμπούκη που είναι υπεύθυνη του χώρου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr