background img
banner
banner

Μειώσεις στα νοικοκυριά, αυξήσεις στις μεγάλες εταιρείες

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΓΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΜΗ

Με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, η εισήγηση της δημοτικής αρχής για τον καθορισμό του τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2022, κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου. Η πρόταση που εγκρίθηκε και πηγαίνει προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης 2 Μαρτίου, έχει πολλά στοιχεία από τις προτάσεις των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είχαν κατατεθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν περιλαμβάνει ωστόσο ειδικό συντελεστή για συγκεκριμένες οργανώσεις, κάτι που αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος» για την προσφυγή και ακύρωση της ληφθείσας απόφασης.

Όπως τονίζεται στην εισήγηση, η πρόβλεψη εσόδων και δαπανών που εμφανίζονται στον Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2022 λαμβάνει υπόψη: α. την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων λόγω αύξησης των επιφανειών επί των οποίων επιβάλλονται τα τέλη, μέσω των διορθωτικών δηλώσεων που έγιναν εντός του έτους 2020, β. τη μείωση από απαλλαγή επιβολής ανταποδοτικών τελών σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και πλήττονται από την πανδημία του COVID-19.

Διαφορά εσόδων – εξόδων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, θα υπάρξει διαφορά εσόδων- εξόδων που θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό έτους 2022 και εξυπηρετούνται από το ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού. Σύμφωνα με στοιχεία: Για το 2022 εκτιμάται ότι τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν από το ενοποιημένο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού οικιών και καταστημάτων θα ανέλθουν στο ποσό των 6.864.750,70 €. Οι 6 Δημοτικές Ενότητες του δήμου Αιγιάλειας χωρίζονται σε 2 ενότητες – ζώνες κάθε μία για τον υπολογισμό του Τέλους καθαριότητας και φωτισμού.

Παρατηρείται μείωση των τελών για τα νοικοκυριά, αλλά αύξηση για μεγάλες επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ και για ΔΕΚΟ. Το γενικό σύνολο εσόδων του δήμου μέσω των τελών για το 2022 εκτιμάται σε 7.002.701,80 €. Επίσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του δήμου, υπάρχουν σημαντικές ελαφρύνσεις προς πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία, καθώς και απαλλαγή βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2022 τα έξοδα προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 7.701.902,28 €.

Πού θα κινηθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Η παράταξη «Αιγιάλεια Αύριο», που εκπροσωπείται στην Οικονομική Επιτροπή από τον επικεφαλής Χρήστο Γούτο και τον δημοτικό σύμβουλο Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, ζητώντας τα οικονομικά στοιχεία από την Οικονομική Υπηρεσία, ούτως ώστε να συντάξει και να καταθέσει δική της πρόταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρότασή της θα κινηθεί στη βάση της προηγούμενης, με τη μόνη διαφορά ότι επιθυμεί να έρθουν εν γνώσει της το ποιοι κωδικοί έχουν συμβάσεις, έτσι ώστε να δει πόσες μειώσεις μπορεί να προτείνει ώστε να ελαφρύνει τους δημότες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Προσανατολίζεται δε στην κατεύθυνση του καθορισμού ζωνών καθώς επίσης και στον ισοσκελισμό των τελών για επιχειρήσεις ίδιας δυναμικής.

Η παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια», που εκπροσωπείται στην Οικονομική Επιτροπή από την επικεφαλής Βάσω Ψυχράμη, επίσης καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής, προτιθέμενη να καταθέσει την προσεχή Δευτέρα, δική της πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο η οποία είναι σχεδόν έτοιμη, μένει ωστόσο να εξεταστεί από τα μέλη της παράταξης, εάν υπάρχουν δεσμεύσεις που να έρχονται από το παρελθόν ώστε να διερευνηθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για γενναίες μειώσεις τελών. Επίσης, όπως ήδη έχει κάνει γνωστό, στην πρότασή της θα περιλαμβάνει ξεχωριστό συντελεστή για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, ορμώμενη από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, του οποίου τα συμφέροντα εξυπηρετούν και δεδομένων των αυξήσεων στην ενέργεια, τα αγροεφόδια κ.ο.κ.

Να σημειωθεί την πρόταση της δημοτικής αρχής καταψήφισε και ο εκπρόσωπος στην Ο.Ε., της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια», Γιώργος Κουβαράς.
Μάλιστα η παράταξη ΜΠΡΟΣΤΑ αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση για τα τέλη, που θα συμπεριλαμβάνει σοβαρές μειώσεις στους αδύναμους συμπολίτες μας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr