background img
banner
banner

Παράταση έξι μηνών

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΗΣ ΔΥΤ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Εξάμηνη παράταση κατάφερε να “πάρει” ο δήμος Αιγιάλειας από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, για τις πληγείσες περιοχές Ζήριας, Λόγγου και Καμαρών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και παρεμβάσεις για την αποπεράτωση των έργων που εκκρεμούν, από τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς της 31ης Ιουλίου.
Η νέα ημερομηνία είναι η 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους και σε αυτό το διάστημα που απομένει, αφενός θα πρέπει να παραδοθούν όλα όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί στις τρεις πυρόπληκτες περιοχές, αφετέρου η ίδια η ημερομηνία αυτή, “επικυρώνει” τις θετικές προοπτικές που έχει θέσει η Δημοτική Αρχή ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομής.

6 + 6 μήνες για τις πληγείσες περιοχές

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις περιοχές της Ζήριας, των Καμαρών και του Λόγγου, βάσει νομοθεσίας και… γραφειοκρατίας, έληγε χθες 31 Ιανουαρίου. Ο δήμος Αιγιάλειας με συντονισμένες ενέργειες και κινήσεις και φυσικά, κατόπιν μεγάλης επιμονής κάποιων ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, πήρε “πολύτιμη” εξάμηνη παράταση, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα, που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα γίνουν.

Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει κάποια και τα ζητήματα αντιμετωπίζονται ένα – ένα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, όμως μένουν ακόμα πάρα πολλά, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι έχουν γίνει όλα και ότι οι περιοχές έχουν επιστρέψει στους παλιούς… ρυθμούς και στην καθημερινότητα όπως την ήξεραν οι δημότες πριν την 31η Ιουλίου της περασμένης χρονιάς.

Ποια είναι τα έργα που εκκρεμούν

Υπάρχουν πολλά ζητήματα στις τρεις κοινότητες που έπληξε η πύρινη κόλαση και που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Πιο συγκεκριμένα, ακόμα δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα, δεν έχουν κοπεί τα καμένα δέντρα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες από το Δασαρχείο για τις δασικές εκτάσεις που κάηκαν, οι εργολάβοι που συνεργάζονται με τον δήμο δεν έχουν παραδώσει τα τελικά έργα και μελέτες και φυσικά, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν έχουν αποκατασταθεί. Όλα αυτά, αποτελούν μία σειρά από μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις, όπου δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Ακόμα και η αποκατάσταση βατότητας των δρόμων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πολλά κλιμάκια της Περιφέρειας ή του κράτους, πρόκειται να βρίσκονται συνεχώς στις περιοχές αυτές προκειμένου να “τρέξουν” με πιο γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες και να “κερδηθεί” πολύτιμος χρόνος.

Και οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τις καταστροφές

Δεν είναι μόνο τα νοικοκυριά που ταλαιπωρήθηκαν εκείνες τις στιγμές που κανείς δεν θέλει να θυμάται, του περασμένου Ιουλίου.

Δεν ήταν μόνο τα καμένα σπίτια και οι περιουσίες που όσο και αν τα “δουλέψουν” πάλι το κράτος, οι κάτοικοι, ο δήμος, ίδια… δεν θα γίνουν πάλι. Αυτή η κατάσταση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις των Καμαρών, της Ζήριας και του Λόγγου και βεβαίως, τις απίστευτα μεγάλες εκτάσεις με σταφίδες, οπωροκηπευτικά, σημεία και δάση, κτήματα και ελιές που παραδόθηκαν στις μανιασμένες φλόγες, βάζοντας τους ντόπιους κατοίκους σε ένα χρόνιο οικονομικό αδιέξοδο.

Εκτός από τα χρηματικά βοηθήματα στα σπίτια που οι φλόγες κατέστρεψαν (ανάλογα την εκάστοτε ζημία που είχαν υποστεί) και τα οικονομικά βοηθήματα των 1000 ευρώ που πήραν ορισμένοι μόνο (κυρίως παραγωγοί που είχαν ζημιές στις περιουσίες τους) δεν έχει δοθεί άλλο οικονομικό βοήθημα. Ίσως η τρομερή γραφειοκρατία που ισχύει σε ανάλογες περιπτώσεις, να “κοστίζει” και σε αυτή την περίπτωση, με τους κατοίκους να… πληρώνουν το “μάρμαρο” τελικά και να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία. Το ενθαρρυντικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα και σε βάθος διμηνίας, θα υπάρξουν αποζημιώσεις και οικονομικά βοηθήματα σε όσους είχαν καμένα ελαιόδεντρα και σταφίδες, σταφύλια και άλλες τοπικές παραγωγές.

Γ. Ντίνος: «Η εξάμηνη παράταση που επιτύχαμε είναι ‘‘κατάκτηση’’ για όλο τον δήμο»

«Ο δήμος καταβάλει κάθε προσπάθεια από το πρώτο λεπτό που προέκυψε αυτή η καταστροφή και συνεχίζει να κάνει όλα όσα χρειάζεται, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Είχαμε αιτηθεί εξάμηνη παράταση και την πετύχαμε. Και είναι μια επιτυχία αυτή, για όλο τον δήμο. Για όλους τους δημότες. Έχουμε πλέον το χρονικό περιθώριο και την δυνατότητα να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειάζονται, προκειμένου να προστατεύσουμε την περιοχή. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε όλα αυτά που απαιτούνται, ώστε να υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών στο σύνολό τους, από τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά» ήταν τα λόγια του αντιδημάρχου Δ.Ε. Ερινεού Γιώργου Ντίνου, μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα της παράτασης και των επικείμενων έργων στις τρεις περιοχές που επλήγησαν. Παρ’ όλα αυτά, οι επισκέψεις από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν προβλέπεται να γίνει αυτό, πριν το πέρας και του τρέχοντος μήνα Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, ενδέχεται η διαδικασία να πηγαίνει κατά δήλωση και σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου της κάθε αίτησης που κατατέθηκε εκείνη την περίοδο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr