background img
banner
banner

Πολεοδομία υπό νέο καθεστώς αλλά με τις ίδιες ανάγκες…

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Τα νέα δεδομένα στη λειτουργία των δήμων σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες Δόμησης, τα οποία προκύπτουν με τις ρυθμίσεις του Νόμου 4842/2021, συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, όπου ελήφθη απόφαση κατά πλειοψηφία για σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας για την άσκηση ή την υποστήριξη της άσκησης, της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Καλαβρύτων.

Το μέγα ερώτημα που προέκυψε και τέθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι εάν ο δήμος Αιγιαλείας υπογράφοντας τη σχετική προγραμματική σύμβαση δύναται να συνεχίσει να σηκώνει το βάρος και των πολεοδομικών υποθέσεων στα διοικητικά όρια του δήμου Καλαβρύτων, δεδομένου ότι πάσχει από έλλειψη προσωπικού σε μεγάλο βαθμό, με τους Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο και Αγγελική Κουρή να τίθενται υπέρ της διαδημοτικής συνεργασίας για το θέμα πλην όμως να απαιτούν χρηματοδότηση από το κράτος για την κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας σε προσωπικό και λειτουργικά έξοδα.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η Βάσω Ψυχράμη καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη προσλήψεων, με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Βασίλη Χριστόπουλο να απαντά ότι αναμένεται η κάλυψη τριών θέσεων και πως μέσα από αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων μπορεί να στηριχθεί το έργο της Υπηρεσίας Δόμησης που ούτως ή άλλως εδώ και χρόνια εξυπηρετεί και τον δήμο Καλαβρύτων.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε πως ΄΄στα πλαίσια της ως τώρα συνεργασίας και της ενιαίας προσπάθειας επίλυσης των θεμάτων αλλά και της στήριξης των μεγαλύτερων δήμων προς τους μικρούς, οι πολεοδομικές υποθέσεις της περιφέρειας του δήμου Καλαβρύτων εξυπηρετούντο από την Πολεοδομία Αιγίου βάσει συγκεκριμένου νόμου.
Όμως επειδή κατά τα παρελθόν πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα διαμαρτυρήθηκαν για τη δυνατότητα κάλυψης του κοστολογίου, έχει βγει μία εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα εξυπηρετούμε τον δήμο Καλαβρύτων και τις πολεοδομικές υποθέσεις της περιοχής του με το σημερινό καθεστώς. Όμως από την 1η Μαρτίου και μετά πρέπει να ισχύσει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Αιγιαλείας και του δήμου Καλαβρύτων για τη συνέχιση της κάλυψης των υποθέσεων. Έχει γίνει από την Πολεοδομία μία κοστολόγηση την οποία και πρόκειται να εξετάσουμε΄΄.

Ακριβά, φθηνά και ευέλικτα μοντέλα…

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος ζήτησε διευκρίνιση ως προς το «μοντέλο» της υπηρεσίας που θα υιοθετηθεί, κάτι που προφανώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, λέγοντας: ΄΄Ποιο από τα τρία μοντέλα ισχύει; Υπάρχει το τυπικό μοντέλο που οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα μέλη και εποπτεύεται από το κράτος. Θεωρείται ότι έχει αξιοπιστία αλλά περιορισμό αυτονομίας. Υπάρχει το ευέλικτο που δίνει ελευθερία δεν θεωρείται όμως τόσο αξιόπιστο όσον αφορά τη συνέχιση της συνεργασίας και με πιο χαλαρή εποπτεία και το ενδιάμεσο που είναι συνδυασμός πρώτου και δεύτερου΄΄.

Μίλησε ακόμη για τους πολιτικούς λόγους αφού η εγκύκλιος αναφέρεται στη δυνατότητα των δήμων να ανταποκριθούν ακόμη και ύστερα από μείωση πόρων και τόνισε: ΄΄Δηλαδή μας καλούν να μοιραστούμε τη φτώχεια; Δεν είμαστε κατά της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων, βλέπουμε όμως ότι μέσα από αυτό τον νόμο, προσπαθούν να καλύψουν… τρύπες και να μην δίνουν τη δυνατότητα σε έναν δήμο για οργάνωση και ενίσχυση των υπηρεσιών του. Κινείται στη λογική του «γιατί να δώσει το κράτος χρήματα αφού μπορεί να γίνει ανταλλαγή υπαλλήλων». Πιστεύω ότι ο νόμος αυτός λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των υπηρεσιών και την αυτονομία τους προσβλέποντας σε ενίσχυση από αλλού και όχι από το κράτος΄΄.

Η κ. Κουρή υπενθύμισε επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Μηχανικών Αιγιαλείας για για τη μετακίνηση των μηχανικών από τη μία υπηρεσία στην άλλη και την τεράστια έλλειψη προσωπικού που υπάρχει λέγοντας πως ΄΄ως και ο σημερινός διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Καράμπελας είχε πει ότι ο όγκος των εργασιών είναι δυσανάλογος του λιγοστού προσωπικού.
Αυτή τη στιγμή πλεονάζει το προσωπικό του δήμου Αιγιαλείας ώστε να παρέχει υπηρεσίες σε άλλο δήμο;΄΄. Και κατέληξε: ΄΄Αυτά είναι μπαλώματα που δεν επιλύουν τα προβλήματα, εμείς ζητάμε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του δήμου με μόνιμο προσωπικό΄΄.

Η κ. Ψυχράμη κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι από τότε που έχει αναλάβει δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα για μόνιμο προσωπικό, τονίζοντας πως όλες οι υπηρεσίες και τα τμήματα έχουν αποστελεχωθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων, επισημαίνοντας πως ΄΄θα μπορούσε η πολιτεία να έχει ξεχωριστή Πολεοδομία στα Καλάβρυτα΄΄, ενώ υπενθύμισε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα στην Πολεοδομία ο προϊστάμενος Ανδρέας Τσιγκρής βρήκε εκατοντάδες υποθέσεις να εκκρεμούν.

Β. Χριστόπουλος: ΄΄Να γίνει ένα βήμα μπροστά μήπως και λάβει κάτι ο δήμος΄΄

Ο κ. Χριστόπουλος υπενθύμισε πως η Υπηρεσία Δόμησης εξυπηρετεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τα Καλάβρυτα, ενώ επισήμανε: ΄΄Όταν βγήκε αυτός ο νόμος σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν και τα Καλάβρυτα με κάποιον υπάλληλο ή πολιτικό μηχανικό.
Όμως ο δήμος Καλαβρύτων έχει μόλις έναν πολιτικό μηχανικό. Άρα μονόδρομος είναι η διαδημοτική συνεργασία και με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας κ. Τσιγκρή στη μελέτη έχουμε συμπεριλάβει και τα μισθολογικά κόστη για τους υπαλλήλους και τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο στα Καλάβρυτα και τις δαπάνες στα καύσιμα ενώ υπολογίστηκαν και οι εργατοώρες των οδηγών και των υπαλλήλων.
Ο δήμος μας μέσω της προγραμματικής σύμβασης κάνει ένα βήμα μπροστά ώστε επιτέλους να λάβει κάτι΄΄.

Εν αναμονή τριών υπαλλήλων

Ως προς την έλλειψη προσωπικού, είπε: ΄΄Αυτή τη στιγμή τρέχει προκήρυξη του ΑΣΕΠ μέσω της οποίας ο δήμος Αιγιαλείας θα πάρει έναν πολιτικό μηχανικό ΠΕ, έναν ηλεκτρολόγο και έναν υπάλληλο Πληροφορικής. Δυστυχώς δεν μπορούμε να στέλνουμε όσα αιτήματα για προσλήψεις θέλουμε διότι η νομοθεσία λέει μία πρόσληψη στις πέντε αποχωρήσεις΄΄…


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr