background img
banner
banner

Πρόθεση στήριξης των σταφιδοπαραγωγών από τον νέο υπουργό

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ

Το θέμα της απορρόφησης της σταφίδας μετά τις ανεπιτυχείς και καθυστερημένες πρωτοβουλίες Λιβανού, τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, των κυβερνητικών βουλευτών των νομών της Πελοποννήσου που παράγεται η μαύρη κορινθιακή σταφίδα και παραγόντων του υπουργείου, ενώ δεν είχαν κληθεί Π.Ε.Σ. και οργανώσεις κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να στηριχθούν οι σταφιδοπαραγωγοί, δεσμευόμενος ότι τις επόμενες ημέρες θα καταστήσει γνωστές τις αποφάσεις του για το θέμα.

Οι βουλευτές παρουσίασαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το προϊόν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και ζήτησαν την αρωγή του υπουργού για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η απορρόφηση του προϊόντος, σε συνδυασμό βέβαια με τιμή που θα ικανοποιεί τους παραγωγούς. Ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την απόλυτη δέσμευσή του για στήριξη των παραγωγών και τόνισε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για τις λύσεις που θα επιλεγούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν οι τρεις βουλευτές του νομού Αχαΐας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης που απουσίαζε, είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και ο κ. Γεωργαντάς ήταν αρκετά ενήμερος για τις εξελίξεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί, όπως επίσης και για το γεγονός ότι ο προκάτοχός του είχε δεσμευτεί για την απορρόφηση των αποθεμάτων σε συνάρτηση με την τιμή του προϊόντος.

Ιάσονας Φωτήλας: «Το προϊόν πρέπει να έχει την τιμή και τη δυναμική που του αξίζει»

Σε δήλωσή του στο protionline.gr αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας επισήμανε: «Η στήριξη στους αγρότες ήταν και είναι δεδομένη. Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή “προασπίζομαι” τα δίκαια αιτήματα του κλάδου, καθώς η κατάσταση που έχουν επέλθει είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την αγώνα μας για την αποζημίωση των αγροτών και των οικογενειών τους. Το προϊόν πρέπει να έχει την τιμή και την δυναμική που του αξίζει. Ως βουλευτής θα κάνω όσα περνούν από το χέρι μου, προς αυτή την κατεύθυνση και μόνο”.

Α. Κατσανιώτης: «Άμεσα μέτρα για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος»

Στην ανάγκη άμεσης προώθησης πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος  και την στήριξη των παραγωγών της Αχαΐας συμφώνησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο του κ. Κατσανιώτη.

Τονίζονται ακόμη και τα εξής: ΄΄Ο Αχαιός υφυπουργός είχε αναλυτική επικοινωνία με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να τον ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Αχαΐας. Ειδικότερα,  ο Βουλευτής Αχαΐας υπογράμμισε πως απαιτούνται: – Μέτρα στήριξης των σταφιδοπαραγωγών, – Πρόγραμμα απορρόφησης των παλιών αποθεμάτων σταφίδας, – Μέτρα ενίσχυσης των αμπελοκαλλιεργητών που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη υγειονομική κρίση (κορωνοενισχύσεις), – Ολοκλήρωση της καταγραφής ζημιών και άμεση καταβολή αποζημιώσεων σε πληγέντες αγρότες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Κατσανιώτης δήλωσε μετά την επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πως «είναι κοινή επιθυμία η διατήρηση της συνοχής του αγροτικού κόσμου και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Ο κ. Γεωργαντάς, ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θέλει να βοηθήσει και είμαι σίγουρος ότι θα σταθεί δίπλα στους αγρότες της Αχαΐας», ενώ ειδικά για την σταφίδας ανέφερε πως προωθείται πρόγραμμα απορρόφησης μέρους των αποθεμάτων για μεταποίηση.

Παράταση για τις συνδεδεμένες

Εν τω μεταξύ, μέσα σε αυτό το κλίμα, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ χορήγησε νέα παράταση για τα δικαιολογητικά που αφορούν την παράδοση της ξηρής σταφίδας, για να μην χαθούν οι συνδεδεμένες. Πρόκειται για την τρίτη παράταση φέτος.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει: α) την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως την 25η Φεβρουαρίου 2022. β) την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως την 11η Μαρτίου 2022.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr