background img
banner
banner

Συνεδρίαση με …καυτά θέματα

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ – ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ – ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ζητήματα που προκύπτουν από ανάγκες φορέων και υπηρεσιών, θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα αλλά και… συζητήσεις πάνω σε αιτήσεις συμβούλων ή παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πρόκειται να συζητηθούν την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, 2.45μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, που θα φιλοξενηθεί στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο.

Τρία εξ αυτών, αφορούν συζητήσεις που έχουν ξαναγίνει από το Σώμα, χωρίς ωστόσο τη λήψη αποφάσεων, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται προς το τέλος της συνεδρίασης όπου η παράταξη της Βάσως Ψυχράμη θα δώσει τα «φώτα της» για το θέμα του ηλεκτροφωτισμού…

Διαπαραταξιακή για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα που αφορά την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου είχε τεθεί και πέρυσι με πρόταση των παρατάξεων Γούτου και Ψυχράμη. Αυτή τη φορά αφορά τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με εκπροσώπηση από τις δημοτικές παρατάξεις ώστε να κατατεθούν προτάσεις για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας. Για το θέμα αυτό όμως, έτσι όπως τίθεται προς συζήτηση, η επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, λέγοντας τα εξής: ΄΄Παρατηρούμε, με λύπη, για άλλη μια φορά τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής, η οποία, όταν δεν μπορεί να “περάσει το δικό της“ στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέει: “ ελάτε να κάνουμε μία Επιτροπή”. Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι, δηλαδή. Κι όποτε έχει την πλειοψηφία, π.χ στην Οικονομική Επιτροπή, ουδόλως μας λαμβάνει υπόψιν. Την ομάδα εργασίας αυτή την είχαμε κάνει πριν ένα χρόνο ακριβώς, όταν η δημοτική αρχή την πολεμούσε λυσσαλέα και μας έλεγε ότι δεν μπορούμε να φέρουμε το θέμα αυτό προς ψήφιση. Τώρα τι θέλει πάλι η δημοτική αρχή; Να μας πει ότι δήθεν συνεργάζεται; Είχαν υποχρέωση να φέρουν το θέμα της τροποποίησης του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας προς ψήφιση, κατ’ εντολήν και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αντί να πράξουν το συγκεκριμένο καθήκον τους , ζητούν καινούργια επιτροπή.΄΄
Και προσθέτει: ΄΄Ροκανίζουν και πάλι τον χρόνο, μέχρι να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή: 1ον) να μην τροποποιηθεί ο κανονισμός, ο οποίος θα σέβεται όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου “ και 2ον) κυρίως να αποκτήσουν άλλοθι για να αποσείσουν από πάνω τους την ευθύνη, που δεν έχουν υλοποιήσει ακόμα την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Γι ‘ αυτό φτιάχνουν δήθεν νέα επιτροπή εργασίας. Εμείς, ως αντιπολίτευση, έχουμε καταθέσει πρόταση, εδώ και ένα χρόνο ,στην οποία δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε και καλούμε την δημοτική αρχή να εισάγει την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση, όπως οφείλει΄΄.

Επανέρχεται το θέμα του Νοσοκομείου που εξακολουθεί να λειτουργεί αποδυναμωμένο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο επανέρχεται το θέμα της αποδυνάμωσης των κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), στο οποίο δεν έχουν αλλάξει και πολλά από τη συνεδρίαση που είχε ξανατεθεί, αλλά ούτε και από αυτή που συνεκλήθη αποκλειστικά για το θέμα, παρουσία και εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου και φορέων. Βεβαίως, είχε προγραμματιστεί κινητοποίηση αφού προηγουμένως θα υπήρχε επαφή με τον ΥΠΕάρχη και τον διοικητή του νοσοκομείου. Οι επαφές έγιναν, οι διαβεβαιώσεις δόθηκαν, όμως το νοσοκομείο εξακολουθεί να λειτουργεί υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των ελλείψεων. Οι εντολές για μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού έχουν γίνει, κάποιοι γιατροί έχουν αναλάβει καθήκοντα, ωστόσο κάποιοι άλλοι αρνούνται να… πηγαινοέρχονται, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδρασή τους η οποία είχε εκφραστεί και διαμέσου της Ε.Ι.Ν.Α. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ.
Το θέμα επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Δημήτρη Μπούνια να θίγει επανειλημμένως το πρόβλημα, κρούοντας… καμπανάκι για τη συνέχεια και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης στην τοπική κοινωνία…

Συζήτηση και λήψη απόφασης (!) για τα «Οινοξένεια»

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να συζητήσει το αίτημα του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια για συνδιοργάνωση του θεσμού από κοινού με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., για δημιουργία Επιτροπής και ξεχωριστή χρηματοδότηση Δικτύου και Δημοτικής Επιχείρησης για τη διοργάνωση, έτσι ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον δήμο και να του δώσει τουριστική προοπτική μέσα από την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και αξιοθέατων. Υπενθυμίζεται ότι το Δίκτυο, μετά τη συμμετοχή του στη διοργάνωση από το 2013 έως το 2019, το 2021 είχε διαχωρίσει τη θέση του ενώ εδώ και ένα χρόνο είχε ζητήσει τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, με την ανάληψη καθηκόντων της νέας προέδρου Μαρίας Γιδά τα μέλη του Δικτύου της ζήτησαν να εισαχθεί προς συζήτηση κάτι που ικανοποιείται, αναμένοντας ωστόσο να ληφθεί και κάποια απόφαση…

Το «πινάκιο»

Συγκεκριμένα, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ως εξής:

1. Συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

2. Λήψη απόφασης για σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας για την άσκηση ή την υποστήριξη της άσκησης, της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Καλαβρύτων.

3. Λήψη απόφασης για αναγκαιότητα μίσθωσης ενός (1) ακινήτου και μίας (1) αποθήκης εντός του ακινήτου, για τη στέγαση του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, στην έδρα του Δήμου Αιγιαλείας».

4. Παραχώρηση Δημοτικού Χώρου Πλησίον Νεκροταφείου Αιγίου στο σωματείο ΛΥΚΟΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

5. Συζήτηση για την εύρυθμη λειτουργία και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Μ.Ν. Αιγίου).

6. Συζήτηση επί της αιτήσεως του Δικτύου Ποιότητας Οινοξένεια για την συνδιοργάνωση του θεσμού των Οινοξενείων, από το Δίκτυο Ποιότητας και την ΔΗΚΕΠΑ.

7. Συζήτηση επί της αιτήσεως της δημοτικής παράταξης ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ για το διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Αιγιαλείας».

Β. Ψυχράμη: ‘‘Ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού με κέρδος για τους δημότες και μόνο’’

Το τελευταίο «καυτό» θέμα του Συμβουλίου αφορά τη συζήτηση επί της αιτήσεως της παράταξης της κ. Ψυχράμη για τον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Αιγιαλείας». Πλην όμως, η κ. Ψυχράμη τονίζει πως το δικό της αίτημα αφορούσε τη λήψη απόφασης για ματαίωση ή μη του διαγωνισμού… Μάλιστα, το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση ως προ ημερήσιας διάταξης, παραπέμφθηκε για το τέλος της συνεδρίασης λόγω της παρουσίας πολιτών για το θέμα της πλατείας, όμως στο τέλος είχε αποσυρθεί η πλειονότητα των συμβούλων και απεσύρθη, με την επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» να ζητά ειδική συνεδρίαση, η οποία βεβαίως δεν ορίστηκε.

Έτσι, μετά την αποστολή της πρόσκλησης για τακτική συνεδρίαση που περιλαμβάνει το θέμα, η κ. Ψυχράμη εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο, απευθυνόμενη στους πολίτες, επισημαίνει: «Την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2022, συνεδριάζει το Δημοτικό μας Συμβούλιο στις 14.30, στο Πολύκεντρο Μυρτιάς Αιγίου.

Ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί, είναι ο διαγωνισμός που είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή και ο οποίος αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού του Δήμου Αιγιαλείας. Την επιλογή αυτή έκαναν ο δήμαρχος και τα 4 μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου, κυρίου Καλογερόπουλου, χωρίς να έχει ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο ούτε και οι δημότες.

Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, που θα στοιχίσει στον Δήμο μας 11.300.000 € και θα δεσμεύσει τα δημοτικά τέλη για 12 ολόκληρα χρόνια…!!!

Τον τελευταίο καιρό, όσο η παράταξή μας ερευνά το θέμα αυτό, τόσο περισσότερο προβληματιζόμαστε και τόσο περισσότερο βεβαιωνόμαστε ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αντιθέτως κινδυνεύει. Αυτό που έχει ανάγκη ο Δήμος μας είναι ένα έργο άρτιο, ποιοτικό και οικονομικά συμφέρον για τον τόπο. Πρέπει να επιτύχουμε εξοικονόμηση της ενέργειας που δαπανούμε, αλλά αυτήν την εξοικονόμηση να την καρπωθούν οι δημότες και όχι η ιδιωτική εταιρεία που θα έλθει « για να μας αλλάξει τα φώτα». Γι’ αυτόν τον λόγο οφείλουμε να ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες, αφού μέχρι σήμερα δεν το έπραξε ο δήμαρχος, ως όφειλε.

Έχουμε χρέος να σταματήσουμε την διαγωνιστική διαδικασία, που θα φέρει μια δυσβάστακτη για τους δημότες σύμβαση ενεργειακής απόδοσης και να επιλέξουμε όλοι μαζί το έργο που πραγματικά θα εξασφαλίσει το συμφέρον των δημοτών και ΜΌΝΟ.

Ενώ το κόστος της προμήθειας και εγκατάστασης των λαμπτήρων και των φωτιστικών αυτών δεν ξεπερνά τα 2.500.000 €, ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΥΛΙΚΑ και Όχι Κινέζικα, ο δήμαρχος μας φέρνει σύμβαση κόστους 9.300.000 € για 12 χρόνια . Δηλαδή ΘΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ο ανάδοχος με 7.000.000 € !!!
Καλούμε την δημοτική αρχή να ματαιώσει αυτόν τον επαχθή για τους δημότες διαγωνισμό και να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό που θα μας αποφέρει την εξοικονόμηση για τους δημότες ΚΑΙ ΟΧΙ για τον οποιονδήποτε εργολάβο».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr