background img
banner
banner

Συνεργασία Δικτύου «Οινοξένεια» με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Η δημιουργία Σχολής Οίνου και Αμπέλου στην Αιγιάλεια επανέρχεται στο προσκήνιο, με το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Πατρών να παραμένει ζωντανό, αλλά και το Δίκτυο Ποιότητας «Οινοξένεια» να οικοδομεί την πρόταση πάνω στα σίγουρα «θεμέλια» του πλεονεκτήματος της περιοχής που έχει να κάνει με τη γνώση του αμπελιού και την παραγωγή εκλεκτού οίνου. Επιχειρεί μάλιστα, να εμπλουτίσει το «οικοδόμημα» με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα που μπορούν να δώσουν μεγάλη προοπτική στο εγχείρημα και να ωφελήσουν την περιοχή.

Το «πρότζεκτ» για το Δίκτυο είναι συγκεκριμένο: Κινείται στην κατεύθυνση της ίδρυσης και λειτουργίας στην Αιγιάλεια ενός σύνθετου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος με κέντρο το αμπέλι και το κρασί, που δεν θα αρκεστεί σε μια απλή επαγγελματική σχολή αμπέλου και οίνου αλλά θα συμπεριλάβει τομείς όπως η ιστορία και ο πολιτισμός του κρασιού, ο οινοτουρισμός, η μεσογειακή διατροφή, η προστασία και ανάδειξη των τοπίων, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού για εκπαίδευση γύρω από το κρασί (π.χ. sommeliers), η γαστρονομία, οι ανάγκες για μελλοντικές πιστοποιήσεις εστιατόρων και ανθρώπων της γαστρονομίας, η ξενάγηση ειδικών δραστηριοτήτων ή και άλλων τομέων.

Η ιστορία και η επιφύλαξη…

Η συζήτηση της δημιουργίας Σχολής Αμπέλου και Οίνου δεν είναι κάτι σημερινό, αντιθέτως, πρόταση για ίδρυση και λειτουργία Ακαδημίας Οίνου στο Αίγιο είχε επεξεργαστεί ο Αιγιώτης Ανδρέας Θανασούλιας (στέλεχος των Επιμελητηρίων στις Βρυξέλλες) ήδη από το 2008, ως αντιδήμαρχος Αιγίου. Επίσης, έχει προταθεί από τη δημοτική παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» και την επικεφαλής Βάσω Ψυχράμη και βέβαια έχει τη θετική βούληση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών που δύναται, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ακαδημαϊκού του έργου, να δημιουργήσει μία νέα εκπαιδευτική οντότητα, το αντικείμενο σπουδών της οποίας θα ταυτίζεται απόλυτα με την περιοχή. Από την άλλη, η επιφύλαξη της δημοτικής αρχής Αιγιαλείας, κάθε φορά που μπήκε στο «τραπέζι» η πρόταση για δημιουργία της Σχολής, ήταν μήπως χρησιμοποιηθεί από την πρυτανεία για να… χρυσώσει το χάπι στην Αιγιάλεια ένεκα της μεταφοράς του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα. Βεβαίως, οι υπέρμαχοι της άποψης ότι το Αίγιο πρέπει να… προχωρήσει παρακάτω στον τομέα της γνώσης που μπορεί να προσφέρει, ξεκαθαρίζουν ότι η δημιουργία Σχολής Οίνου και Αμπέλου, με όποια μορφή κι αν έχει αυτή, θα λειτουργεί μεν υπό την «ομπρέλα» του Πανεπιστημίου ωστόσο δεν θα έχει σχέση με το θέμα της Φυσικοθεραπείας.

Ανοιχτή εκδήλωση μετά την συνάντηση με τον πρύτανη

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Δίκτυο Ποιότητας «Οινοξένεια» στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστό πως το Δίκτυο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, με τους ανθρώπους του να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα. Μάλιστα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Δικτύου Σωσάννα Κατσικώστα, ΄΄ο Πρύτανης έχει εκδηλώσει την πρόταση να πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό σύστημα στην Αιγιάλεια, μία ακαδημία που θα προσφέρει γνώσεις πάνω στο αμπέλι και το κρασί, στα τοπία τη γαστρονομία, σε όλα τα τοπικά προϊόντα σε όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, οινοτουρισμού κ.λπ.΄΄. Σημείωσε ακόμη πως αυτή η πρόταση έχει συζητηθεί και με τη δημοτική αρχή ενώ έκανε γνωστό πως τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται μία ανοιχτή εκδήλωση στο Αίγιο ώστε να παρουσιάσει και ο κ. Μπούρας το πώς σκέφτεται να υλοποιηθεί όλο αυτό στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο ταμίας του Δικτύου Άγγελος Ρούβαλης σημείωσε: ΄΄Το Αίγιο έχει κάποια χρόνια που παλεύει μην κλείσει η υπηρεσία, μην φύγει η σχολή κ.ο.κ. Για να κερδίσει όμως πρέπει να βάλει θετικούς στόχους και να μεθοδεύσει το πώς θα κινηθεί γι’ αυτό. Η Σχολή Οίνου και Αμπέλου είναι κάτι ανεξάρτητο από τη Φυσικοθεραπεία. Η περιοχή έχει όλα τα πλεονεκτήματα για Άμπελο και Οίνο. Όταν δημιουργείται μία Σχολή που «δεν πατάει» πάνω σε μία περιοχή, πολύ εύκολα έρχεται ένας Πρύτανης ή η ηγεσία ενός υπουργείου και κάνει ό,τι θέλει. Ο στόχος πρέπει να είναι ρεαλιστικός και κάτι που θα δημιουργηθεί να έχει «ρίζες», να ταιριάζει με το πρόσωπο της περιοχής και να μπορεί να προσφέρει και πρακτικές εξασκήσεις και φιλοξενίες και μια εικόνα αντίστοιχη. Αυτή η συζήτηση για τη Σχολή έχει δημοσιοποιηθεί. Από εκεί ορμώμενοι σαν Δίκτυο κάναμε μία επικοινωνία με τον Πρύτανη για να δούμε τι σκέφτεται. Και όπως μας έχει μεταφέρει, σκέφτεται τη δημιουργία μιας Σχολής όχι πανεπιστημιακής αλλά μια συνέργεια ανάλογη με αυτή όλων των πανεπιστημίων όπως του Γεωπονικού στην Αθήνα με ιδιωτικούς φορείς δηλαδή την Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου στο «Costa Navarino». Από ό,τι έχουμε αντιληφθεί, επιθυμεί να στήσει μία τέτοια εκπαιδευτική δομή, η οποία μπορεί να είναι μία επαγγελματική Σχολή Αμπέλου και Οίνου και με την ανάλογη στήριξη, να εξελιχθεί σε κάτι ευρύτερο που θα σχετίζεται με τον τουρισμό, τα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας΄΄.

Τα πλούσια δεδομένα της περιοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο έχει γνωστοποιήσει στον Πρύτανη τους λόγους που στοιχειοθετούν την ίδρυση της εκπαιδευτικής αυτής δομής στην περιοχή, προτείνοντάς του τη δημιουργία ενός σύγχρονου εταιρικού σχήματος υπό το Πανεπιστήμιο, ενός Ινστιτούτου, μιας Ακαδημίας που να περιλαμβάνει επαγγελματική κατάρτιση αλλά και έρευνα και μεταπτυχιακές δυνατότητες. Ακόμη, να μπορεί να έχει στην πορεία μια ηγετική λειτουργία στα θέματα τοπικής ανάπτυξης με άξονα το κρασί, τη γαστρονομία, τα τοπία και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Του ανέφεραν δε τα πολλά δεδομένα για την περιοχή που συνηγορούν σε αυτό, όπως είναι η γεωγραφική θέση του Αιγίου, η γεωλογία, η παραγωγή, δεδομένου ότι στην Αιγιάλεια καλλιεργούνται 50.000 στρ. αμπελώνων από 3.000 αμπελοκαλλιεργητές, υπάρχουν πολλά μικρά πρωτοπόρα και επισκέψιμα οινοποιεία με ιδιόκτητους αμπελώνες, ενώ δραστηριοποιούνται επίσης μεγάλες εταιρείες ,όπως η τοπική οινοποιία ΚΑΒΙΝΟ Α.Ε. Επίσης, στον χώρο της σταφίδας ηγετική δύναμη είναι η ΠΕΣ (Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών) ενώ δραστηριοποιούνται και άλλοι μεταποιητές σταφίδας, μεγάλοι και μικροί. Στα δεδομένα της περιοχής που ευνοούν τη δημιουργία της εκπαιδευτικής αυτής δομής, αναφέρουν ακόμη τον Πολιτισμό, τα τοπία και την κοινή βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος στο Αίγιο καθώς επίσης και το αμπέλι, το κρασί, η γαστρονομία και οι ειδικές μορφές τουρισμού.

Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών: «Δουλεύουμε το πρότζεκτ και συνεργαζόμαστε με το Δίκτυο»

Ερωτηθείς από το protionline.gr σχετικά με τις προθέσεις του για την ίδρυση της νέας σχολής, ο Πρύτανης κ. Μπούρας, ανέφερε: ΄΄Επίκειται μία παρουσίαση από το δίκτυο «Οινοξένεια» με τη συμμετοχή μας, το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Σχολή Αμπέλου και Οίνου σαν σκέψη υπήρχε. Όμως όταν είχα απευθυνθεί στον δήμαρχο Αιγιάλειας, και πολλούς άλλους συμβούλους του δήμου, δεν είχαν ενδιαφερθεί, δεν υπήρξε ποτέ ανταπόκριση από εκεί. Και αφού το «Οινοξένια» ενδιαφέρεται, δουλεύουμε και εμείς επάνω σε αυτό το πρότζεκτ και στηρίζουμε απολύτως, την συγκεκριμένη ιδέα΄΄. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα ως προς αυτό, σημείωσε: ΄΄Τα επόμενα βήματα δεν είμαι σε θέση να τα γνωρίζω ακόμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι εργαζόμαστε από κοινού επάνω στην αρχική ιδέα και την αναπτύσσουμε. Το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, ότι αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τους τοπικούς παράγοντες και αφού μόνο ο κ. Ρούβαλης ανταποκρίθηκε, γιατί να μην συνεργαστούμε; Έχουμε βρεθεί, έχουμε μιλήσει και ήδη είμαστε στον σχεδιασμό διαφόρων πραγμάτων, τα οποία παρουσιάζουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστό ενδιαφέρον, σε όλο το πλαίσιο της κοινής μας δράσης΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr