background img
banner
banner

Την αποτελεσματικότητα …την ακούς στις πράξεις

-Του Ηλία Ασπρούκου – Περιβαλλοντολόγου – www.neoikairoi.gr-

Όλα τα θαύματα κρατούν λίγες ημέρες ή καλύτερα θυμόμαστε μόνο ότι απασχολεί την επικαιρότητα για όσο την απασχολεί μετά μπαίνει και αυτό στο σεντούκι της λήθης.
Τώρα θα με ρωτήσει κανείς γιατί αυτός ο πρόλογος και που θέλω να καταλήξω; Στο δια ταύτα λοιπόν η ουσία είναι μια η απομάκρυνση του ΑΕΙ από το Αίγιο μετά τις δακρύβρεχτες διαμαρτυρίες, την επερώτηση ενός βουλευτή στην βουλή, τις αντιδράσεις , όλοι ηρέμησαν! Διήρκησαν όλα όσο τροφοδοτούσαν την επικαιρότητα, ένα θέμα ακόμα προς ανάλωση και αυτό. Με το που έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας όλοι γύρισαν στην κανονικότητά τους, σα να μην έγινε τίποτα.

Είναι στιγμές που σκέπτομαι ποιος είναι ο ρόλος ενός πολιτικού και ποιος θα μπορούσε να είναι; Οι καιροί πέρασαν τα δεδομένα άλλαξαν αλλά η άσκηση πολιτικής του σήμερα με το χθες δεν απέχει και πολύ. Αν και μεταξύ μας πριν κάποια χρόνια η φωνή των πολιτικών και μάλιστα της επαρχίας είχε μεγάλη πυγμή στον εκάστοτε υπουργό μιας και λογοδοτούσε ο βουλευτής για τα έργα και τις ημέρες του στην περιοχή που εκλεγόταν, σήμερα αν και το προσωπικό ρουσφέτι για τα καλά κρατεί, η συλλογική διεκδίκηση έχει χάσει την αξία της.

Όχι δεν είναι αμπελοφιλοσοφίες αυτά που γράφω αλλά η αλήθεια έτσι όπως όλοι την βλέπουμε. Βουλευτές όλων των κομμάτων και οι αρχηγοί τους, που προεκλογικά έρχονται στο Αίγιο και μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια κυριολεκτικά, σήμερα δισταχτικά ψελλίζουν ή κωφεύουν για το τι μέλλει γενέσθαι το Αίγιο μετά την απομάκρυνση του Πανεπιστημιακού τμήματος.
Δικαιολογίες πολλές από τη μια η Υπουργός Παιδείας δεν τους δέχεται, από την άλλη παραδοθήκαμε στην μοίρα μας, αφού αυτό αποφασίστηκε τι να κάνουμε; Οπότε μοιραίοι και άβολοι αντάμα περιμένουμε κάποιο θάμα που λέει και ο ποιητής. Μπήκα στην διαδικασία να στείλω τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα επιστολή στον Πρωθυπουργό εκθέτοντάς του την κατάσταση. Τόσοι παράγοντες , τόσοι φορείς, τόσα κρατικοδίαιτα στελέχη έχει βγάλει η Αιγιάλεια αν ο καθένας έκανε αυτό το μικρό το ελάχιστο να στείλει ένα μικρό κείμενο ίσως κάτι να σωζόταν ή ο Δήμος να μαζέψει πληθώρα υπογραφών κάτω από ένα κείμενο.

Σημασία έχει πως για να μπορείς να ασκείς εξουσία, πρέπει να βλέπεις πέρα από τα γεγονότα, να τα προλαβαίνεις και να δρας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είσαι μπροστά από αυτά και όχι να περιμένεις ως παρατηρητής να σου σκάσει η βόμβα στα χέρια. Πριν μερικές μέρες κουβέντιαζα εδώ στην Θεσσαλονίκη με τον αγαπητό μου φίλο Δημήτρη από τους παλιούς δημοσιογράφους της πόλης, μου είπε «τέλειωσε ο καιρός για εμάς που κάναμε ρεπορτάζ, αλλάξανε οι καιροί. Κάποτε κάνανε ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι και ασκούσαν πολιτική οι πολιτικοί… Τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί κάνουν ρεπορτάζ οι πολιτικοί και ασκούν πολιτική οι δημοσιογράφοι».

Τον κοίταξα με σκέψη και μου ήρθε στο νου το θέμα του ΑΕΙ που φεύγει από το Αίγιο, κανένας δεν μιλά τώρα πια γι’ αυτό, όλοι περιμένουν να έρθουν οι εκλογές να περάσουν και μετά να δουν τι θα κάνουν. Μπορεί λένε να αλλάξει η Υπουργός και όλα να πάνε καλύτερα. Αμ δε θα τους απαντήσω αν περιμένεις να τρέξουν οι εξελίξεις την έβαψες. Η γραμμή που ασκείται είναι ενιαία, γι’ αυτό όσο είναι ακόμα νωρίς ο Δήμαρχος, οι Βουλευτές, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να το κυνηγήσουν, η μακρά προεκλογική περίοδος που διανύουμε είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να την εκμεταλλευτούν οι πάντες προκειμένου το ΑΕΙ να μείνει στην πόλη μας.

Οι εν ενεργεία βουλευτές της κυβέρνησης μπορούν να δηλώσουν ως και παραίτηση γι’ αυτό το θέμα. Ο Δήμαρχος αντί να σταυρώσει τα χέρια και να πει «σφάξε με Πασά μου να αγιάσω» να κινητοποιήσει τους πάντες και τα πάντα, ενώ στην αντιπολίτευση δίνετε λαμπρό τοπίο να αρθρώσει ισχυρό λόγο.

Με ευχολόγια και παρακάλια προκοπή δεν πρόκειται να δούμε, καιρός να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα που με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε ζητούμενα για την πόλη και όλους μας.
Μερικοί φέρνουν στην επικαιρότητα την δημιουργία σχολής αμπέλου και οίνου, με τι σκοπό; Να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια έτσι ώστε να παύσουμε να ασχολούμαστε με την μεταφορά του ΑΕΙ από το Αίγιο στην Πάτρα λες και απευθύνονται σε σανοφάγους. Μπορεί να θέλουν κάποιοι να αποπροσανατολίσουν τους Αιγιαλείς χρυσώνοντας το χάπι με τερτίπια, όμως η ουσία είναι μία και παραμένει. Πάνδημο το αίτημα για την μη μεταφορά του ΑΕΙ δεδομένου ότι υπάρχουν Γεωτεχνικοί- Οινολόγοι( Πτυχιούχοι Γεωπώνοι)

Αν το Αίγιο μαραζώσει οικονομικά και φύγει το ανθρώπινο δυναμικό του, τότε τίποτε δεν θα μπορέσει να το ανατρέψει αυτό θα βυθιστούμε στο τέλμα και θα βυθίσουμε και τις επόμενες γενιές για πολλά χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr