background img
banner
banner

Το θέατρο στην υπηρεσία της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών!

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Εκεί που ελευθερώνεται το συναίσθημα και λύνονται τα σώματα και ο λόγος, αρχίζουν και… πιάνουν τόπο όσα ο θεατρολόγος και εκπαιδευτικός Πάνος Βασιλόπουλος μεταφέρει στους μαθητές του. Στην προκειμένη περίπτωση, οι μαθητές δεν είναι άλλοι από εκπαιδευτικούς της Αιγιάλειας που συμμετέχουν στο Θεατρικό Εργαστήρι Εκπαιδευτικών! Είναι δε κοινή παραδοχή πως μέσα από αυτή την επαφή με το θέατρο, εξοικειώνονται με τα πολλά εργαλεία του και μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλούσια «δώρα του» στις τάξεις και τις ομάδες τους.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να εισάγει την ομάδα στις βασικές αρχές του εκπαιδευτικού δράματος. Οι συμμετέχοντες εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους τα θεατρικά εργαλεία μπορούν να ενταχθούν στη διδασκαλία της ύλης.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου

Ο κ. Βασιλόπουλος είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θεατρολόγος, και το εργαστήρι ξεκίνησε ως μία εργασία του για το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο. Όπως ο ίδιος εξηγεί στo protionline.gr, το θέατρο «ντοκουμέντο» χρησιμοποιείται ως μέσο ευαισθητοποίησης απέναντι σε ρατσιστικά φαινόμενα. Μάλιστα, πραγματοποιεί μία έρευνα με ερωτηματολόγιο πριν και μετά τα εργαστήρια προκειμένου να καταγράψει τις τάσεις των εκπαιδευτικών απέναντι στον ρατσισμό.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και τα εργαστήρια συνεχίζονται κάθε Κυριακή, ενώ συνολικά θα γίνουν δώδεκα. Φιλοξενούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Δημοτικού Σχολείου και είναι ανοιχτά για όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί να συμμετάσχει. Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο κ. Βασιλόπουλος, η ομάδα αποτελείται από δέκα άτομα που είναι ενεργά. Σημείωσε ακόμη πως τα εργαστήρια είναι αυτόνομα ενώ συνδέονται όλα μαζί και όσα περισσότερα έχει παρακολουθήσει κάποιος τόσο πιο πολύ διευρύνει τους ορίζοντές του πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Δεν αποκλείεται να φτάσουν σε παράσταση

΄΄Ο συμμετέχων εκπαιδευτικός μπορεί να πάρει συγκεκριμένες δραστηριότητες και να υιοθετήσει θεατρικές τακτικές τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει στην τάξη του αλλά και για προσωπική εμπειρία΄΄, επισήμανε. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουν σε παράσταση, τονίζοντας: ΄΄Σε μία τέτοια δράση, όλοι έχουν κάτι να δώσουν αλλά και να λάβουν. Το συγκεκριμένο θεατρικό είδος δεν επιλέγει ούτε προτιμά έμφυτα ταλέντα. Είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό (αφού απευθύνεται σε πολίτες) θέατρο και μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Αρκεί να μπορεί να δώσει και να πάρει ερεθίσματα΄΄.

Σημειώνεται ότι το εργαστήρι πραγματοποιείται κάθε Κυριακή από τις 5.00 ως τις 7.00 το απόγευμα και το μόνο που χρειάζεται να έχει κάποιος μαζί του είναι… άνετα ρούχα και δημιουργική διάθεση!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr