background img
banner
banner

Όλα τα «φλέγοντα» μαζί

ΤΕΛΗ, ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΟΙΝΟΥ… ΣΤΗ ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Δύο συνεδριάσεις, μία ειδική και μία τακτική θα πραγματοποιηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο. Μοναδικό θέμα στην ειδική συνεδρίαση, που ξεκινά στις 2.45μ.μ. είναι η έγκριση Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως του δήμου, οικονομικού έτους 2020. Η ημερήσια διάταξη της τακτικής συνεδρίασης, με ώρα έναρξης στις 3.00μ.μ., περιλαμβάνει 38 θέματα, από τα οποία ξεχωρίζουν ο καθορισμός τέλους καθαριότητας και φωτισμού του δήμου για το έτος 2022, ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, οι δράσεις του δήμου Αιγιαλείας για ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Οίνου και Αμπέλου στην Αιγιάλεια, αλλά και το «καυτό» θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων του δήμου.

Δημοτικά τέλη: Έρχονται συγκλίσεις στην «σκιά» της ένστασης

Η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκου Παπαθεοδώρου, να κάνει δεκτή την ένσταση τεσσάρων συμβούλων της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», σχετικά με την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον καθορισμό τέλους καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2022, φέρνει το θέμα πάλι προς συζήτηση την Τετάρτη.

Η ένσταση αφορούσε τη μείωση τελών κατά 50% στην ΠΕΣ που είχε ψηφίσει το Δ.Σ. με τις ψήφους της δημοτικής αρχής και της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» και έγινε δεκτή γιατί δεν είχε προβλεφθεί ειδική κατηγορία για συνεταιρισμούς στα τέλη.

Η δημοτική αρχή πήρε νέα απόφαση την περασμένη εβδομάδα στην οικονομική επιτροπή, χωρίς να κάνει τέτοια πρόβλεψη, μειώνοντας τους συντελεστές για τα νοικοκυριά και αυξάνοντας για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όμως, θεωρούν ότι οι μειώσεις είναι μικρές, κάποιες θεωρούν αναγκαίο να διευκολυνθούν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί μικροί και μεγάλοι, έτσι θα καταθέσουν δικές τους προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία.

Το γεγονός αυτό ίσως οδηγήσει σε συμμαχίες και κοινές προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφιση των ανταποδοτικών τελών, ανοίγει και το δρόμο για την ψήφιση του προϋπολογισμού που για μία ακόμα χρονιά έχει καθυστερήσει δραματικά.

Ηλεκτροφωτισμός: «Καίει» η σύμβαση των 11.3 εκ. ευρώ

Η δημοτική αρχή δέχτηκε τα «πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τον διαγωνισμό των 11.3 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Αιγιαλείας, με αφορμή την ξαφνική ματαίωση της συνεδρίασης του Δ.Σ. που θα γινόταν συζήτηση επί του θέματος.

Το αίτημα για συζήτηση είχε κάνει η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Βάσω Ψυχράμη, ωστόσο στη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν τον επίμαχο διαγωνισμό για στόματος νομικού συμβούλου του δήμου, Γιώργου Μπέσκου, ανακοινώθηκε πως η όποια συζήτηση επί τεχνικών θεμάτων θα έβαζε σε κίνδυνο τη δημοπρασία.

Τελικά την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, κατέθεσαν προσφορές μία εταιρεία η «Άκτωρ» και μία κοινοπραξία εταιρειών η Globiled M-Chios Energy, με την επιτροπή του διαγωνισμού να βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της εξέτασης των δικαιολογητικών χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιος είναι ο μειοδότης του διαγωνισμού.

Τώρα, η δημοτική αρχή φέρνει το θέμα προς συζήτηση στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης του ενεργειακού κόστους, ωστόσο η αντιπολίτευση διαφωνεί με τους όρους του διαγωνισμού, με το σκεπτικό ότι δε διασφαλίζουν τα συμφέροντα του δήμου αλλά μόνο του εργολάβου.

Κανονισμός Δ.Σ.: Η διαπαραταξιακή δεν έλυσε την εκκρεμότητα

Ο Κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου παραμένει πάνω από ένα χρόνο σημείο τριβής για δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, με την πρώτη να προτείνει διαπαραταξιακή συζήτηση για επίλυση των διαφορών.

Η συζήτηση έγινε προ ημερών ανάμεσα στους εκπροσώπους των παρατάξεων με την πρόεδρο του Δ.Σ. Μαρία Γιδά, να εκπροσωπεί τη δημοτική αρχή, τον Δημήτρη Μπούνια την παράταξη «Αιγιάλεια Αύριο», την Βάσω Ψυχράμη την παράταξή της «Ποιοτική Αιγιάλεια» και την Μαρία Ιατροπούλου την παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ».

Από την κουβέντα στο Πολιτιστικό Κέντρο, «λευκός καπνός» δε βγήκε, αφού οι παρατάξεις συμφώνησαν ότι διαφωνούν και τώρα το θέμα έρχεται στο Δ.Σ. Αιγιαλείας, για νέα συζήτηση και λήψη απόφασης.

Σχολή Άμπελου και Οίνου: Ζητείται κοινή γραμμή αλλά με την Φυσικοθεραπεία

Η ίδρυση σχολής Άμπελου και Οίνου, ήταν προεκλογικό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κυρίως της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» και το σχέδιο που προωθεί η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών, μέσω και ίδρυσης Γεωργικής Σχολής στην ευρύτερη περιοχή, αγκαλιάστηκε από τη μείζονα αντιπολίτευση του Χρήστου Γούτου, ο οποίος πρόσφατα είχε και συνάντηση με τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα.

Η δημοτική αρχή δεν είναι αντίθετη με το σχέδιο, αρκεί αυτό να μη χρησιμοποιηθεί ως αντάλλαγμα για τη Φυσικοθεραπεία που όπως όλα δείχνουν θα έχει ακόμα έναν χρόνο ζωής στις εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιϊας.

Το θέμα έρχεται προς συζήτηση την Τετάρτη με στόχο να επιτευχθεί κοινό μέτωπο διεκδίκησης τόσο για την παραμονή της Φυσικοθεραπείας, όσο και για την ίδρυση της σχολής Άμπελου και Οίνου.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν, είναι: 1. Εκλογή δύο (2) Μελών από τις λοιπές παρατάξεις, για τη συμμετοχή τους στην Εκτελεστική Επιτροπή Δήμου Αιγιαλείας, όταν επιλαμβάνεται ως Πειθαρχικό Όργανο. 2. Στην αίτηση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Γ.Ν. Αιγίου), με σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου, για έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης στον αγώνα τους σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεών τους. 3. Συζήτηση-Ενημέρωση για τις δράσεις του Δήμου Αιγιαλείας για ίδρυση και λειτουργία της Σχολής  Οίνου και Αμπέλου στην Αιγιάλεια. 4. Συζήτηση για το διεθνή ανοικτό διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, με εξοικονόμηση ενέργειας στον Δήμο Αιγιαλείας». 5. Λήψη απόφασης για υποβολή αιτήματος στον Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, για δημιουργία ομάδας ΟΠΚΕ στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγιαλείας και επανασύσταση της Υποδιεύθυνσης. 6. Καθορισμός τέλους καθαριότητας και φωτισμού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγιαλείας, για το έτος 2022.

Τροποποιήσεις…

7. Τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. 8. Τροποποίηση της υπ’ αριθ.226/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, περί συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Αιγιαλείας με την επωνυμία: «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας», λόγω παραιτήσεως ενός τακτικού και τριών αναπληρωματικών μελών. 9. Τροποποίηση της συστατικής πράξης του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας». 10. Τροποποίηση της συστατικής πράξης του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας».

11. Έγκριση τακτικής επιχορήγησης (Α’ κατανομή) έτους 2022 στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Αιγιαλείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Σχολείων. 12. Έγκριση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο «ΜΕΡΙΜΝΑ», το οποίο συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TECMED» που αφορά την τρίτη ηλικία και εξουσιοδότηση του Δημάρχου Αιγιαλείας για υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας. 13. Απ’ ευθείας ανάθεση της προμήθειας υγρών καυσίμων για τις ανάγκες του Δήμου Αιγιαλείας όλων των  Νομικών  του  Προσώπων  και  των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης   για τα έτη 2022 & 2023. 14. Καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για το έτος 2022, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας. 15. Έγκριση ή μη εξωδικαστικού συμβιβασμού σε αγωγή της ΠΕΡΜΕ Α.Ε. κατά του Δήμου Αιγιαλείας.

Συγκρότηση Επιτροπών και ορισμός μελών

16. Συγκρότηση Επιτροπών παραλαβής προμηθειών του Δήμου Αιγιαλείας και των Νομικών του Προσώπων, βάσει του Ν.4412/2016. 17. Συγκρότηση Επιτροπής τμηματικής ή συνολικής παραλαβής παροχής υ-πηρεσιών του Δήμου Αιγιαλείας και των Νομικών του Προσώπων, βάσει του Ν.4412/2016. 18. Συγκρότηση Επιτροπής για την παραλαβή του φυσικού εδάφους των εκτελούμενων δημοτικών έργων. 19. Ορισμός μελών Επιτροπής παραλαβής έργων που η αξία τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.869,41 €. 20. Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου για τους ελέγχους που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 53 & 54 του Ν.1416/1984 και του άρθρου 52 του Ν.2065/1992, περί απόδοσης των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και επί των ακαθαρίστων εσόδων κέντρων διασκεδάσεων, εστιατορίων κ.λπ. 21. Ορισμός μελών Εκτιμητικής Επιτροπής Δήμου Αιγιαλείας. 22. Ορισμός μελών Επιτροπής του άρθρου 1 του Π.Δ.270/1981 (όργανα διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση, αγορά, μίσθωση ή εκμίσθωση ακινήτων και κινητών πραγμάτων του Δήμου Αιγιαλείας). 23. Ορισμός μελών Επιτροπής επίλυσης διά συμβιβασμού φορολογικών διαφορών του Δήμου Αιγιαλείας. 24. Ορισμός μελών Επιτροπής σύνταξης κτηματολογίου του Δήμου Αιγιαλείας. 25. Συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής εκτίμησης ζημιών από θεομηνίες (πλημμύρες από αρδευτικά αυλάκια, από αγωγούς ύδρευσης κ.λπ.). 26. Συγκρότηση Επιτροπής καταστροφής άχρηστου υλικού του Δήμου Αιγιαλείας. 27. Συγκρότηση Επιτροπής συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων οχημάτων του Δήμου Αιγιαλείας. 28. Ορισμός Δημοτικού Συμβούλου ως Προέδρου και δημοτικού υπαλλήλου ως γραμματέα, στα Πρωτοβάθμια Συμβούλια Επιθεώρησης Κινηματογράφων-Θεάτρων και εν γένει χώρων συγκέντρωσης κοινού. 29. Συγκρότηση Επιτροπής ελέγχου του ευεπιτήρητου επιχειρήσεων υπηρεσιών παροχής διαδικτύου στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Αιγιαλείας. 30. Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Αιγιαλείας για τη συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Επιτροπή ελέγχου σταυλισμού ζώων και επιχειρήσεων επεξεργασίας ζωικών προϊόντων. 31. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αιγιαλείας ως μέλους Επιτροπής, για την εκτίμηση της εν ζωή αξίας ζώων που σφάζονται ή θανατώνονται λόγω μεταδοτικών νοσημάτων. 32. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αιγιαλείας στη γνωμοδοτική Επιτροπή για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων. 33. Ορισμός Επιτροπής Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής έργων του Δήμου Αιγιαλείας. 34. Τροποποίηση Σχεδίου Πόλεως στα Ο.Τ 563, 564, 569 και 571 της επέκτασης Σχεδίου Πόλης Νικολάου Πλαστήρα στη Δημοτική Κοινότητα Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας. 35. Έγκριση προγραμματισμού δράσεων για την τουριστική προβολή του Δήμου Αιγιαλείας κατά το έτος 2022. 36. Μετατόπιση περιπτέρου και χωροθέτηση νέας θέσης επί της πλατείας Αγίου Αθανασίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας. 37. Έγκριση μετακίνησης κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται επί της οδού Μελετοπούλων 10 στη Δημοτική Κοινότητα Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας και την τοποθέτησή τους σε παρακείμενη θέση. 38. Έγκριση ή μη μετακίνησης κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται επί την Εργατικών Κατοικιών Αγίου Αθανασίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου Δήμου Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr