Με μία ομιλία περίπου μισής ώρας που καθήλωσε και αφύπνισε τους παριστάμενους, ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος παρουσίασε τα τεκμήρια που καθιστούν ως ένα εκ των κορυφαίων ιστορικών γεγονότων του Έθνους, τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Με την παράθεση στοιχείων και γεγονότων του 1821, αποκατέστησε την ιστορική αλήθεια, με μία… διδαχή εθνικής ανάτασης που, όσοι βρέθηκαν το πρωινό της 13ης Φεβρουαρίου στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, θα θυμούνται για καιρό, αν όχι για πάντα…
Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και επίτιμος δημότης του δήμου Αιγιαλείας, κατέφθασε στο Αίγιο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βλασσία (Σίσσυ) Πελτσεμή – Παυλοπούλου, νιώθοντας, όπως φάνηκε, όχι μόνο την ηθική υποχρέωση να πραγματοποιήσει την επίσκεψη που δεν έκανε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στις 26 Ιανουαρίου, αλλά γιατί και ο ίδιος επιθυμούσε να μοιραστεί με τους Αιγιαλείς τα ιστορικά αυτά στοιχεία που καταμαρτυρούν ότι ο ρόλος της περιοχής στην Επανάσταση και τη μετέπειτα πορεία του Έθνους, ήταν καθοριστικός.
Κατέφθασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου αρκετά πριν την προκαθορισμένη ώρα, παρακολουθώντας τη Θεία Λειτουργία και Δοξολογία που τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο. Παρόντες ήταν ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος με τη σύζυγό του Σοφία Αντωνάτου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Σταυροπούλου, Νίκος Καραΐσκος και Στράτος Βαρδάκης, ο γενικός γραμματέας του δήμου, Γιώργος Ρούσσος, οι διοικητές Αστυνομικού Τμήματος Βασίλης Ροδόπουλος, Γ΄ Λιμενικού Τμήματος Μιχάλης Κωστάκης και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Ευφροσύνη Λαλιώτη, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, όπως η πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας Βάνα Μπεντεβή, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ιστορική αναζήτηση, ανάδειξη και αναγνώριση της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας.
Ιερώνυμος: «Δώσατε την ευκαιρία να τιμούμε κάθε χρόνο εκείνους οι οποίοι αψηφούσαν τον κίνδυνο»
Ο Μητροπολίτης, μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην ομιλία του εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον κ. Παυλόπουλο για την υποστήριξη του αιτήματος του δήμου Αιγιαλείας και την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος το 2017, με το οποίο ορίστηκε και επισήμως η μεγάλη τοπική εορτή, να μετατραπεί σε αργία και ημέρα χαράς, κάθε χρόνο, όπως είπε, σημειώνοντας: ΄΄Αποτελεί μία απόφαση ιστορικής σημασίας για τον τόπο μας, είναι μια τιμή στους ένδοξους προγόνους μας και βεβαίως, τιμή και για τους σύγχρονους Αιγιαλείς. Η πολιτική σας αυτή πράξη, απέδειξε το υψηλό κοινωνικό σας φρόνημα, την φιλαλήθεια, το πολιτικό σας ανάστημα και τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύουν οι τόποι στην πατρίδα και την βαρύνουσα ιστορία τους. Ήταν μία ακόμη απόδειξη, ότι ήσασταν επάξια στην κορυφαία θέση τής σύγχρονης ελεύθερης Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος της. Με τη σημερινή παρουσία σας εδώ με την αφορμή της επετείου αυτής, τιμάτε τους τοπικούς αγωνιστές που έδωσαν και τη ζωή τους ακόμα, τους ήρωες της Βοστίτσας, εδώ όπου σύμφωνα με τους ειδικούς ιστορικούς, τελέστηκε η πρώτη πολιτική πράξη για την οριστική απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό. Δώσατε την ευκαιρία να τιμούμε κάθε χρόνο εκείνους οι οποίοι αψηφούσαν τον κίνδυνο και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες της βάναυσης κατάκτησης, συγκάλεσαν τον Ιανουάριο του ’21 την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Κλήρος και λαός πήραν αποφάσεις μέσω των εκπροσώπων τους, ώστε να σηκώσουν το βάρος και την ευθύνη της Επανάστασης και να αφήσουν έτσι, μια βαριά ιστορική κληρονομιά για τους σύγχρονους Έλληνες. “Σήκωσαν” το χρέος της Αναστάσεως του γένους και τα ύψιστα ανθρώπινα ιδανικά. Η συνέλευση καταδεικνύει ότι η σύμπραξη για τον αγώνα ήταν κοινή, μια πράξη θάρρους ενάντια στον κατακτητή. Οι ήρωες μας εγνώριζαν ότι οι δυσκολίες θα ήταν τεράστιες και είχαν με το μέρος τους το δίκαιον αλλά και τον Θεό, Τον οποίο με σθένος και ζήλο επικαλούνται΄΄.
Οι ήρωες του 1821 και… οι άλλοι ήρωες
Και συνέχισε ο Μητροπολίτης: ΄΄Ο χριστιανισμός και η ορθόδοξη εκκλησία είναι πάντα συνδεδεμένες έννοιες και έτσι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αγωνίζεται για την εθνική παλιγγενεσία. Η τιμή και η ευγνωμοσύνη ανήκουν σε όλους εκείνους που πήραν τις σημαντικότερες αποφάσεις, αλλά βέβαια και σε αυτούς που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να τις υλοποιήσουν. Υπό το ίδιο πρίσμα, οφείλουμε τις ευχαριστίες και σε κάθε σύγχρονο Έλληνα που αγωνίζεται για την προάσπιση και την μεταλαμπάδευση των ιερών και των αξιών. Λαμπρό παράδειγμα αυτών που αναφέρω, είναι ο προκάτοχος μου Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, ο τέως δήμαρχος κ. Παναγόπουλος και η κ. Μπεντεβή, οι οποίοι απέδειξαν την μεγάλη αγάπη τους για την πόλη μας εκφράστηκαν αγνά – ως άλλοι ήρωες… – και διεκπεραίωσαν την ιστορική αυτή προσπάθεια, να πάρει η Βοστίτσα την θέση που της αξίζει στα βάθη των αιώνων, στην Ελληνική Επανάσταση. Είναι μεγάλο ευτύχημα για εμάς, ότι το ασίγαστο πάθος και η αλήθεια, έγιναν τα αδιάσειστα στοιχεία για να αναγνωριστεί από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή η σημαντική εορτή για την Αιγιάλεια. Αγαπητέ κ. Παυλόπουλε, η συμβολή σας ήταν μεγάλης σημασίας. Για εμάς είναι μια βαρύνουσα απόφαση, διότι η καθιέρωση της εορτής ως επίσημη αργία, δίνει την δυνατότητα κυρίως στις επόμενες γενιές και στους νέους ανθρώπους, μέσω της συμμετοχής τους κάθε χρόνο στις επετειακές εκδηλώσεις, να έρχονται σε άμεση επαφή με την τοπική ιστορία και να μαθαίνουν από αυτή. Ως εκ τούτου, ενισχύεται η κοινή προσπάθεια της εκκλησίας και της πολιτείας να έχουν κοινό μέτωπο στην ανεξαρτησία, την ενότητα, της πίστας και της φιλοπατρίας, από τα οποία θα παίρνουν τη δύναμη να υπερασπίζονται τα εθνικά μας ιδεώδη. Κύριε Παυλόπουλε, σας είμαστε ευγνώμονες ως Αιγιώτες για την τεράστια συμβολή σας και ας προσευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός να δίδει την Θεία Φώτιση και να διατηρηθεί το έργο των αγωνιστών μας αιώνιο και αμετάβλητο. Ο αγώνας είναι αυτός που οφείλεται η ελευθερία μας. Με τον αγώνα θα πορευόμαστε στα βάθη των χρόνων. Σας ευχαριστούμε πολύ που βάλατε την “σφραγίδα” σας σε κάτι τόσο σημαντικό και για εμάς και για την πόλη και για όλη την χώρα΄΄.
Κάλεσμα στο Συνέδριο για τη διπλωματία από τον δήμαρχο
΄΄Κύριε Προκόπη Παυλόπουλε, σας ευχαριστούμε θερμά που τιμάτε για δεύτερη φορά με την παρουσία σας τον δήμο μας. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για εμάς που έχετε παραστεί στις εκδηλώσεις μας για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, παρ’ όλα τα εμπόδια που προέκυψαν στην προγραμματισμένη επίσκεψή σας πριν από λίγες ημέρες, στις εορταστικές εκδηλώσεις μας. Η φετινή, είναι η πέμπτη κατά σειρά χρόνια που η 26η Ιανουαρίου είναι επίσημα αργία, εκ του Προεδρικού Διατάγματος που εσείς ο ίδιος υπογράψατε το 2017. Ήσασταν εκείνος που “υπέγραψε” ένα διαχρονικό αίτημα των Αιγιαλέων. Την έχουν αποκαλέσει απαρχή της Ελληνικής Πολιτείας και πράξη υψίστης πολιτικής σημασίας. Είχε όλα εκείνα τα σπουδαία χαρακτηριστικά, της σωστής επιλογής, της οργάνωσης και της αντιπροσωπευτικότητας, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα καθοριστικό μέσον διπλωματικής προπαρασκευής του μεγάλου αγώνα που ακολούθησε, μια “σύνθεση” διαφορετικών απόψεων οι οποίες συνέκλιναν στον υψηλό και κοινό στόχο΄΄, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, κάνοντας γνωστό πως ΄΄εις ανάμνησην του ιστορικού αυτού γεγονότος το οποίο αποτελεί μεγάλη πράξη της τοπικής ιστορίας μας, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ένα Συνέδριο για την διπλωματία την περίοδο του 1821 που οδήγησε στον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού. Ήταν προγραμματισμένο στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της 26ης Ιανουαρίου, όμως λόγω της πανδημίας, μετατέθηκε. Παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε, την παρέμβασή σας σε αυτό και την παρουσία σας, είτε δια ζώσης είτε μέσω του διαδικτύου, όπως εσείς επιθυμείτε΄΄.
Πρ. Παυλόπουλος: «Η Αιγιάλεια με κάνει να μην ξεχνάω ποια είναι η Ελλάδα!»
Από στήθους και για λίγο λιγότερο από μισή ώρα, ο κ. Παυλόπουλος, με τη ρητορική δεινότητα που διαθέτει αλλά προπάντων με τις τεράστιες ιστορικές του γνώσεις, γνώρισε στους σύγχρονους Αιγιώτες τη λαμπρή ιστορία τους και τους μεταλαμπάδευσε όλα όσα πρέσβευαν οι γενναίες πράξεις τους, σκορπίζοντας ρίγη εθνικής υπερηφάνειας.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε: ΄΄Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε, την ύψιστη τιμή του ’18 να γίνω επίτιμος δημότης του δήμου Αιγιαλείας. Εκείνη η τιμή, έχει μεταβληθεί σε χρέος και είναι απόλυτα ειλικρινές. Με την υπογραφή του Διατάγματος, δεν έκανα τίποτα άλλο παρά το χρέος μου, για το οποίο σας μιλώ. Βρισκόμαστε εδώ, γιορτάζοντας την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Η μεγάλη στιγμή του ξεσηκωμού του έθνους εναντίον των κατακτητών είχε τρεις προπομπούς. Η Συνέλευση εκείνη, ήταν η πρώτη από αυτές. Ο αγώνας των Ελλήνων, εκείνος ο εν πολλοίς μοναχικός και άγριος αγώνας, διήρκεσε εννέα και πλέον χρόνια, μέχρι το ελληνικό κράτος κηρυχθεί σε ελεύθερο και ανεξάρτητο. Γι’ αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντική εκείνη η πρώτη “σπίθα” της Επανάστασης. Γιατί έγινε η “καρδιά” του αγώνα για την απελευθέρωση. Ο Παπαφλέσσας ερχόμενος στην Βοστίτσα, μετέφερε το μήνυμα της Φιλικής Εταιρείας και η πόλη, έγινε μία γροθιά, μια “φλόγα” και όχι μόνο ενσωματώθηκε στον “δρόμο” για την λευτεριά, αλλά έγινε “δάδα” για να βλέπει ώστε να βαδίσει την πορεία προς την οριστική ελευθερία΄΄.
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού έκανε μια λεπτομερή περιγραφή και αναφορά στις συνθήκες, τα πρόσωπα και τα γεγονότα εκείνων των ημερών της Μυστικής Συνέλευσης, συνεχίζοντας τον ακαδημαϊκό, ρητορικό αλλά καθ’ όλα κατανοητό του λόγο, τόνισε: “Το έθνος των Ελλήνων έχει ιστορία 3.500 χρόνων. Είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εις τους αιώνας και αυτό, οφείλεται στην ελληνική γλώσσα. Αυτός είναι ο συνδετικός κρίκος των ανθρώπων σε όλα τα πέρατα της γης, η γλώσσα μας. Η οποία έχει ένα μεγάλο προνόμιο: Έχει χρόνο ύπαρξης 3,5 χιλιάδες χρόνια! Αυτό που τόνισε και ο Σεφέρης όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ. Η γλώσσα αυτή δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα στους αιώνες και είναι εκείνη που μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε επιστήμες σε όλο τον κόσμο. Η γλώσσα έγινε η βάση του πολιτισμού μας. Και έγινε ο πρώτος πυλώνας. Ο δεύτερος είναι η έννοια του κράτους και ο τρίτος, οι βασικές αρχές της χριστιανικής πίστης και διδασκαλίας. Γι’ αυτό έχουμε αγάπη, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη. Οι πυλώνες που στηρίζεται η ελληνική ύπαρξη και υπόσταση. Ένας πολιτισμός που ξεκινά από την Ελλάδα, “σαρώνει” όλη την υφήλιο και επιστρέφει στην Ελλάδα”. Ερχόμενος στο σήμερα με αναφορές στον Ηρόδοτο, τον Ιωάννη Καποδίστρια, στον Ελευθέριο Βενιζέλο και στον Οδυσσέα Ελύτη, κατέληξε: “Η ελληνική γλώσσα διαμορφώνει και το σήμερα, όπως έκανε όλα αυτά τα ένδοξα χρόνια από καταβολής κόσμου. Και φυσικά, η ελληνική γλώσσα “ένωσε” και τις φωνές της Βοστίτσας να φωνάξουν το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης. Εμείς οι Έλληνες έχουμε μάθει να διεκδικήσουμε την ελευθερία. Να παλέψουμε και να πολεμάμε γι’ αυτή. Αυτή την πατρίδα, πρέπει εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες να την υπερασπιζόμαστε. Όπως έκαναν και εκείνοι οι αγωνιστές τότε, στις 26 Ιανουαρίου του 1821, πρέπει να αντιμετωπίζουμε την απειλές και δίχως να ξεχνάμε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και ποιες είναι οι ρίζες μας. Είναι ο ισχυρός κώδικας του πολιτισμού μας. Πρέπει να γνωρίζουν οι νεοέλληνες τι οφείλουμε σε αυτόν τον πολιτισμό, στην ιστορία και αυτούς που την έγραψαν με τα πιο φωτεινά γράμματα. Είναι μεγάλη η τιμή που μου κάνει η Αιγιάλεια σήμερα, κυρίως γιατί με κάνει να μην ξεχνάω ποια είναι η Ελλάδα, ποιοι οι Έλληνες και ποιες οι ρίζες μας. Το 2017 με την υπογραφή μου απλώς έκανα το χρέος μου. Εσείς όμως, με μαθαίνετε πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνάμε και πολύ περισσότερο, να μεταλαμπαδεύσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ΄΄.
Επίδοση αναμνηστικών
Στη συνέχεια, στον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε ένα βιβλίο από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τέμενης, εκεί όπου στον ναό του Αγ. Γεωργίου φιλοξενήθηκε μία εκ των συναντήσεων της Μυστικής Συνέλευσης. Επίσης, πραγματοποιήθηκε η επίδοση αναμνηστικών στους νέους που συμμετείχαν στον καθαγιασμό των υδάτων και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Κορινθιακού για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων.