background img
banner
banner

Εγκαίνια της έκθεσης που θα «ζωντανέψει»… εύφωνες μνήμες

ΑΠΟΨΕ ΜΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τη δυνατότητα να «εντρυφήσουν» στις μουσικές και τους ήχους άλλων εποχών, θαυμάζοντας από κοντά τα μουσικά όργανα εκείνα που χαρακτήρισαν για πολλές δεκαετίες τη μουσική κουλτούρα κοινωνιών ακολουθώντας την εξέλιξή τους, θα έχουν από σήμερα και μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής. Η έκθεση παραδοσιακών και λαϊκών οργάνων από την Ελλάδα, με τίτλο «Εύφωνες μνήμες», θα λάβει χώρα στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου και εγκαινιάζεται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα πλαισιωμένη από μουσικές ταλαντούχων καλλιτεχνών.
Την ιδιαίτερη αυτή έκθεση παρουσιάζουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας και ο Δήμος Αιγιαλείας, δίνοντας έτσι «δείγματα γραφής» του μουσικού πολιτισμού που ακολούθησε γενιές και γενιές.

Η παρουσίαση «Εύφωνες μνήμες» έχει καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Θα εκτεθούν περισσότερα από 150 αντικείμενα!

Η συλλογή ανήκει στον Αιγιώτη σπουδαίο συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει πάνω από 150 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ελληνικών παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, μαντολίνα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς κ.ά. αλλά και παραδοσιακών οργάνων άλλων πολιτισμών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενεί επίσης μουσικά όργανα Αιγιαλέων οργανοπαικτών καθώς και κάποια ιστορικά όργανα της Φιλαρμονικής.

Τα όργανα αποτελούν, κατά κύριο λόγο, προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη, η οποία είναι “χωρισμένη” σε βιτρίνες.

Η μία από αυτές τις βιτρίνες, είναι αντίκες οι οποίες είχαν χρησιμοποιηθεί από Αιγιαλείς μουσικούς τα τελευταία πενήντα χρόνια, καθώς και κάποια ιστορικά μουσικά όργανα που ανήκουν και έχουν χρησιμοποιηθεί από τις διάφορες φιλαρμονικές της περιοχής. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει στις 11 διαφορετικές βιτρίνες που θα εκτεθούν στον χώρο, πολλά όργανα σπάνιας ομορφιάς και αξίας, κομμάτια – κειμήλια που αποκτήθηκαν με τους κόπους πολλών ετών.

Σάκης Παπαδημητρίου: «Κάθε κομμάτι που υπάρχει σε αυτή την έκθεση είναι μία μουσική εξερεύνηση»

Μιλώντας στo protionline.gr για τη μοναδική αυτή συλλογή, ο κ. Παπαδημητρίου, επισημαίνει: “Ήταν μια προσωπική αναζήτηση χρόνων αυτά τα όργανα. Για μένα κάθε κομμάτι που υπάρχει σε αυτή την έκθεση είναι μια μουσική εξερεύνηση. Αποκτήθηκαν μέσα από δεκάδες ταξίδια σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού, μέσα από τους μουσικούς μου πειραματισμούς και κάποια από αυτά είναι όργανα τα οποία έχουν μια μεγάλη ιστορία, μια διαδρομή πολλών και διαφορετικών αναζητήσεων”.

Επίσης, ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε: “Κάθε μουσικός συνομιλεί με το όργανο, αναπτύσσεται ένα είδος έρωτα μεταξύ του καλλιτέχνη και του οργάνου του. Κάθε μουσικό όργανο παίρνει ζωή και δίνει ζωή, είναι κάτι σαν τον μύθο του Πυγμαλίωνα όπου έφτιαξε ένα άγαλμα το οποίο το ερωτεύτηκε.
Κάπως έτσι για μένα είναι η αγάπη της μουσικής προς εμένα και η αγάπη η δική μου προς τα όργανα που εξέφραζαν την μουσική μου πορεία”.

Μαρία Τσουκαλά: «Σε επαφή με τη μουσική παράδοση»

Η Έκθεση θα συνοδευτεί από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις και θα διαρκέσει από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2022. ΄΄Στόχος της Έκθεσης είναι να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με τη μουσική παράδοσή τους, αλλά και με τον πολιτισμό και την κουλτούρα διαφορετικών λαών και παραδόσεων, μέσα από τη γνωριμία τους με μουσικά όργανα, τα οποία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία απόδοσης της μουσικής όλων των λαών΄΄, επισημαίνεται από την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά.
Να σημειωθεί ότι την επιστημονική επιμέλεια της Έκθεσης έχει η Άσπα Παπαδημητρίου, (Μουσικολόγος | MSc Music, Mind and Brain, Goldsmiths – University of London / MA Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία, ΕΚΠΑ).

Polis Ensemble, Μαρίνα Σάττι, Έλενα Λεώνη, Ερασμία Μαρκίδη…

Στην αποψινή εκδήλωση, θα συμμετάσχουν δεξιοτέχνες μουσικών παραδοσιακών οργάνων του μουσικού συνόλου Polis Ensemble. Φιλικά θα συμμετέχει η Μαρίνα Σάττι, μαζί με την Αιγιώτισσα Έλενα Λεώνη και την Ερασμία Μαρκίδη.

Ο διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας, διδάσκων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και μέλος των Polis Ensemble, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης θα κάνει σύντομη αναφορά για τη σημασία της Έκθεσης.

Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε ενταχθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και στη δράση «Τα άλλα όπλα του αγώνα-Από τον Θούριο του Ρήγα στον ταμπουρά του Μακρυγιάννη».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr