background img
banner
banner

Επιτυγχάνουν την πολυμορφία των χαμόγελων της τρίτης ηλικίας…

ΠΛΗΘΩΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ ΚΑΠΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ “ΚΥΨΕΛΗ” ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σε ένα “ζωντανό” και δραστήριο, δημιουργικό και χαρούμενο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας έχει εξελιχθεί το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) Αιγιαλείας, διοργανώνοντας ενδιαφέρουσες δράσεις και προσελκύοντας στους κύκλους του όλο και περισσότερους Αιγιαλείς. Είναι δε, τόσο μεγάλη η δράση του Κέντρου όσο αμβλύνονται οι περιορισμοί του κορωνοϊού, που προκαλεί ιδιαιτέρως θετική εντύπωση το γεγονός ότι τους δυόμιση μήνες του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί τόσες δραστηριότητες όσες δεν είχαν γίνει σε ένα έτος, σε περιόδους προ πανδημίας.

Ξεφάντωσαν την Τσικνοπέμπτη

Η μικρή γιορτή που διοργάνωσε η δομή ανήμερα την Τσικνοπέμπτη, όπου στήθηκε ψησταριά με φαγητά και εκλεκτά εδέσματα, ήταν μια αφορμή ακόμα να “επικυρωθεί” το πραγματικά υπέροχο κλίμα που υπάρχει μεταξύ των υπευθύνων του ΚΑΠΗ και των ωφελούμενων. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη να συμμετέχουν και… ενεργά, καθώς τα περισσότερα φαγητά και γλυκά, που αποτέλεσαν έναν υπέροχο μπουφέ, ήταν ένα “πάζλ” γαστρονομικών δημιουργιών που είχαν επιμεληθεί τα ίδια τα μέλη. Στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, πρόκειται να πραγματοποιηθούν και κάποιες δραστηριότητες, στις οποίες θα συμμετέχουν και θα ενεργοποιούνται τα μέλη με ακόμα πιο δραστήριο τρόπο και μια πιο “έξυπνη” ιδέα την οποία επιμελείται ο κ. Ανδριόπουλος. Έχει να κάνει με δράσεις των μελών του ΚΑΠΗ που θα περιλαμβάνουν και συγγενείς όσων ωφελούνται, με κοινές και κοινωνικές δράσεις δημιουργικού σχεδιασμού και χαρακτήρα.

Τα εγγεγραμμένα μέλη του ΚΑΠΗ ξεπερνούν τις 2.000 και το πιο σημαντικό είναι ότι κάθε εβδομάδα, υπάρχουν και νέες εγγραφές και προσθήκες που συνεχώς αυξάνονται. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι τους τελευταίους μήνες και από την στιγμή που άνοιξε και πάλι η δομή έπειτα από την τεράστια παύση του κορωνοϊού, οι καινούριες εγγραφές “εκτοξεύθηκαν” λόγω των πολλών, διαφορετικών και ποικίλων μορφών δραστηριοτήτων που διοργανώνονται.

Οι τακτικές δράσεις

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Φροντίζω” συνεχίζεται κανονικά και ανελλιπώς. Το παρακολουθούν αρκετά μέλη και σκοπό έχει την εξάσκηση μνήμης, την αντιμετώπιση της άνοιας και την προσπάθεια τόνωσης της αντίληψης και της αποστήθισης. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη συνεχίζονται οι πρωινές γυμναστικές και το πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, με δασκάλα την Δ. Αρβανίτη. Κάθε Δευτέρα είναι η ώρα που η δασκάλα μουσικής Μπέσσυ Νάσση επιμελείται του μουσικού συνόλου του ΚΑΠΗ, μιας χορωδίας που έχει “αφήσει” το δικό της στίγμα τα τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί ότι η κ. Νάσση συμμετέχει σε όλες τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΚΑΠΗ συνοδεύοντας με τα πλήκτρα της, τα καλλίφωνα μέλη του. Η Μαργαρίτα Γούτου, συνεχίζει ανελλιπώς τις εικαστικές τέχνες και την επιμέλεια του να δημιουργούν τα μέλη, χειροτεχνίες και κατασκευές πάσης φύσεως, στη δομή των Υψηλών Αλωνίων κάθε Παρασκευή. Μία φορά την εβδομάδα γίνεται μια επίσκεψη στον χώρο από την εξειδικευμένη ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια που συνεργάζεται με την δομή. Τέλος, συνεχίζονται και τα μαθήματα χορού και κίνησης, όπου τα μέλη εκτός από τις διδασκαλίες των βημάτων των διαφόρων ειδών χορού, εκπαιδεύονται και στην κινησιολογία και την ευκαμψία.

Ανδριόπουλος: «Σκοπός μας είναι του χρόνου τέτοια εποχή να έχουν διπλασιαστεί οι δραστηριότητες»

Μας δίδεται πλέον η ευκαιρία, έπειτα από πολλούς μήνες αδράνειας λόγω του κορωνοϊού, να επανέλθουμε σε “κανονικούς ρυθμούς” και να μπορέσουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας των δομών μας, να “επανεκκινήσουν” τα ενδιαφέροντα και τις όμορφες δραστηριότητές τους. Σε όλους είχαν λείψει η καθημερινή επαφή, οι εικαστικές τέχνες, η γυμναστική και τα χορευτικά, η θεατρική ομάδα και σαφώς, είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουν οι φιλοξενούμενοι. Οι χώροι μας είναι πλήρως ανακαινισμένοι και στα δύο σημεία μας από τις αρχές του χρόνου” επισήμανε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου στο οποίο υπάγεται το ΚΑΠΗ Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι για την δομή της Νικολάου Πλαστήρα, θα υπάρξει αυτό το διάστημα αντικατάσταση μιας μόνιμης υπαλλήλου του δήμου, η οποία πρόκειται να αποχωρήσει λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας.

Ερωτώμενος ο κ. Ανδριόπουλος από τo protionline.gr για το ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και ποιες δράσεις έχουν δρομολογηθεί για όσους ωφελούνται, τόνισε: “Με τις δύο δομές που είναι μέσω προγραμμάτων της Ε.Ε. η οποία σε συνεργασία με την Πρόνοια, λαμβάνουν δράση τα ΚΑΠΗ, με αντικείμενο την γεροντική άνοια, προβλήματα προσαρμογής και γενικά τα λειτουργικά απλά προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Ο κοινωνικός λειτουργός συνεχίζει να επισκέπτεται τα μέλη και βεβαίως συνεχίζουν όλες οι παλαιές δραστηριότητες που είχαμε σε καθημερινό επίπεδο. Όχι μόνο δεν θα σταματήσουν ποτέ αυτά, αλλά ο σκοπός μας είναι του χρόνου τέτοια εποχή να έχουν διπλασιαστεί οι δραστηριότητες, σε κάθε επίπεδο. Ο γνώμονάς μας παραμένει η φροντίδα, η διασκέδαση και η πολυμορφία των χαμόγελων της τρίτης ηλικίας. Και το πετυχαίνουμε”.

Κάθε Τετάρτη νέες εγγραφές και ανανεώσεις καρτών των μελών

Στην δομή των Υψηλών Αλωνίων, κάθε Τετάρτη και για δύο ώρες περίπου (10.00 το πρωί) οι δύο υπεύθυνες του χώρου βρίσκονται στα γραφεία της δομής και δέχονται τον κόσμο, για ό,τι προκύπτει και χρειάζεται να μάθει κάποιος για την λειτουργία και τις δραστηριότητες που συντελούνται. Πραγματοποιούνται νέες εγγραφές μελών, δίνονται διευκρινίσεις για τις όποιρς δραστηριότητες, ενώ παρέχεται κάθε είδους πληροφορία για τα προγράμματα που θα “τρέξουν” τις επόμενες ημέρες, αλλά και τις εκδρομές που δρομολογούνται να γίνουν. Επίσης, γίνεται αναθεώρηση καρτών των μελών ενώ ανακοινώνεται και όλο το αναλυτικό πρόγραμμα που πρόκειται να ακολουθηθεί, είτε πρόκειται για εξωτερικές είτε για κάποια εσωτερική δράση. Επίσης, γίνονται και οι πληρωμές για τις ετήσιες συνδρομές, καθώς οι κύριες Δήμητρα Σπυροπούλου και Γεωργία Νικολόπουλου, έχουν την επιμέλεια για οτιδήποτε προκύπτει. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2691021692.

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα και όσον αφορά τις εξωτερικές δράσεις του ΚΑΠΗ, συμπεριλαμβάνονται η επίσκεψη στην Λυρική Σκηνή Αθηνών για την παρακολούθηση μουσικοθεατρικού έργου, ενώ αξιόλογες ήταν και οι τέσσερις συνολικά επισκέψεις σε διάφορα θέατρα της πρωτεύουσας (συμπεριλαμβανομένης της εκδρομής – επίσκεψης στο έργο “Ο Κουρέας της Σεβίλλης” με τον Αιγιώτη Βασίλη Χαραλαμπόπουλο) και βέβαια, έχουν πραγματοποιηθεί και τρεις ημερήσιες εκδρομές σε διάφορες ημικοντινές αποστάσεις από την Αιγιάλεια. Να σημειωθεί ότι, έχουν γίνει ακόμα τρεις εκδρομές (διήμερες) με την τελευταία να πραγματοποιείται πριν 10 ημέρες στις περιοχές της Βυτίνας και Δημητσάνας με την συμμετοχή 88 μελών (!), όπου στα δύο τουριστικά πούλμαν να μην πέφτει… καρφίτσα, καθώς υπήρξε μεγάλη ζήτηση.

Οι δράσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο που πέρασε

To Σάββατο 12 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε μέσα στην δομή, επίσκεψη μιας ομάδας του Συλλόγου Προσκόπων Αιγιαλείας, όπου με μια μικρή διαμόρφωση του χώρου των Υψηλών Αλωνίων, οι αντιπρόσωποι των προσκόπων σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο που είναι και Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Δυτικής Πελοποννήσου, έγινε τρίωρη αιμοδοσία (ελεύθερη και για το ευρύ κοινό) με τον αεικίνητο αντιδήμαρχο να αναλαμβάνει μέχρι και την μεταφορά ανάλογου ιατρικού υλικού και ειδικού κρεβατιού, για τη δράση. Να σημειωθεί ότι στην δράση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Διαμάντω Βασιλακοπούλου και Νίκος Καραϊσκος, καθώς και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά.

Την Κυριακή 13 Μαρτίου, το ΚΑΠΗ πραγματοποίησε μια ακόμα ψυχαγωγική εκδρομή, αυτή την φορά στα Καλάβρυτα, όπου η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε πραγματικά κάθε προσδοκία, ενώ η όμορφη (τεράστια…) παρεούλα κατέληξε στο κατάστημα “Το Τρεχλό” όπου γευμάτισαν συνοδεία αρκετού κεφιού και… κρασιού.

Εκκλησιαστικές εξορμήσεις και εκδρομές σε Καστοριά και Κύπρο

Οι επόμενες προγραμματισμένες εξορμήσεις του ΚΑΠΗ Αιγιαλείας, είναι: Προσκυνηματικές εκδρομές την προσεχή Παρασκευή 18 και τη μεθεπόμενη 25 Μαρτίου για την παρακολούθηση των Β΄ και Γ΄ Χαιρετισμών, η πρώτη στη Μονή του Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι και η δεύτερη στη Μονή της Αγίας Τριάδας στην Ακράτα.

Ακολουθεί η τριήμερη (25, 16 και 27 Μαρτίου) εκδρομή στην Καστοριά, 1η έως 4 Απριλίου στην Κύπρο (υπό προϋποθέσεις), ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες πολύ σύντομα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr