background img
banner
banner

Ιερός Ναός Αγίων Δώδεκα Αποστόλων: Ένα κράμα χρωμάτων και αγιότητας | ΦΩΤΟ

ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΑ ΣΤΑΦΙΔΑΛΩΝΑ ΠΟΥ ‘’ΚΕΝΤΡΙΖΕΙ’’ ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ

Το μικρό γραφικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων πριν τα Σταφιδάλωνα είναι σε κάθε περίπτωση ένα χαρακτηριστικό θρησκευτικό σημείο, όπου όχι μόνο “τραβά” το ενδιαφέρον κάθε πιστού, αλλά πολύ περισσότερο κεντρίζει τον θαυμασμό και την προσοχή κάθε επισκέπτη, με την μαγευτική ιδιομορφία του. Πρόκειται για ένα κτίριο που κοσμεί την όμορφη περιοχή της πόλης περίπου… 200 χρόνια, ενώ τα τελευταία είκοσι από αυτά, έχει αλλάξει εντελώς όψη λόγω μιας… άτυχης στιγμής μιας οικογένειας!

Ο ναός εν τη γενέσει του, αναπτύσσεται μαζί με τους γείτονες – κατοίκους του, ακολουθεί τις αλλαγές των δεκαετιών και του κόσμου, συγκινεί και συναρπάζει με την θρησκευτική του οντότητα και βεβαίως, εξελίσσεται μαζί με τους πιστούς του, σε μία κυρίαρχη θρησκευτική ιδεολογία που κάθε άλλο παρά αδιάφορη θα μπορούσε να είναι. Ο Ιερός Ναός κάνει την εμφάνιση του το 1833 επί της εποχής του Όθωνα και της Αμαλίας, όπου τότε “στήνονται” τα πρώτα του θεμέλια έπειτα από μια δωρεά – ένα “γενναίο” χρηματικό ποσό της εποχής – ενός επιφανούς Αιγιώτη της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα προσωπικό του τάμα.

Διατίθεται για διάφορες θρησκευτικές τελετές

Το μικρό και γραφικό εκκλησάκι που στεγάζεται σε έναν γωνιακό χώρο περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Ομαγυρίου Διός, “πορεύεται” από τα μέσα του 19ου αιώνα ως ένας πολύ μικρός ναός λατρείας των Αγίων, καταφέρνοντας να μείνει εντελώς “ατσαλάκωτο” με τις δεκαετίες, περνώντας εν μέσω δύο παγκοσμίων πολέμων και χιλιάδων φυσικών καταστροφών, εντελώς αλώβητο. Παρ’ όλο τον μικρό του εσωτερικό χώρο, ο οποίος δεν ξεπερνά τα 18 τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται με τα έτη και καιρό με τον καιρό, αποκτά όλο και πιο πολλούς θαυμαστές και λάτρεις της ιδιαιτερότητας που από την αρχή του εξέπεμπε. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, στον χώρο μπορούν να τελεστούν γάμοι, βαπτίσεις ή κάθε άλλη τελετή, κατόπιν ανάλογης έγκρισης.

191 χρόνια σημείο λατρευτικής πίστης

Στο μεγάλο “ταξίδι” του χρόνου προς το σήμερα, ο κύριος στόχος του και η ουσία, ήταν πάντα – όπως αποδεικνύεται εξάλλου – η “ζεστασιά” του που ο κάθε πιστός που θα βρεθεί στον χώρο ως επισκέπτης, θα αισθανθεί από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Ο Ιερός Ναός “ανήκει” βάση ενορίας στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έστω και αν γεωγραφικά λογίζεται στην περιοχή των Σταφιδαλώνων. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1850 – ‘60 θεωρείται ότι είναι περιουσιακό στοιχείο του Νοσοκομείου της πόλης και αυτό διαρκεί για σχεδόν… 165 χρόνια (!) όπου το 2014, ο τότε Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, καταφέρνει και εξασφαλίζει δημόσιο ΦΕΚ, επικυρώνοντας έτσι ότι οι Άγιοι Δώδεκα Απόστολοι ανήκουν πλέον και τυπικά στην Επιτροπή του ΓΝΑΑ (Αιγίου) ως μνημείο θρησκευτικού χαρακτήρα και οικονομικό περιουσιακό στοιχείο.

Αναστύλωση και ανακατασκευή

Εν τω μεταξύ, από το 2000 και μετά έχει αρχίσει η οριστική αναστήλωση του και η ανακατασκευή, από κάποιον οικογενειάρχη που πραγματοποιεί ουσιαστικά μια δωρεά… ζωής και αγάπης. Όλα ξεκίνησαν όταν έπειτα από ένα σφοδρό και άγριο τροχαίο ατύχημα, σώζεται και ο ίδιος και η οικογένειά του από βέβαιο θάνατο και λόγω ενός προφητικού ονείρου που είχε, αλλά και ενός παλαιού ναού αφιερωμένου στους Αγίους Αποστόλους στο σημείο της πρόσκρουσης, στέκεται αφορμή να αφοσιωθεί στην ολική αναστήλωση και ανακατασκευή του. Τα αμέσως επόμενα χρόνια και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2010 – 20, ο ναός παίρνει την σημερινή μορφή του τμηματικά, βασιζόμενος σε δωρεές και χορηγίες ανώνυμων και επώνυμων κατοίκων, ενώ η βασική του δωρεά παραμένει η αρχική του, αυτή του 2000 και έπειτα. Ο Ιερός Ναός εορτάζει στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, στην Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων. Να σημειωθεί ότι το όμορφο εκκλησάκι δεν είναι επισκέψιμο (στον εσωτερικό χώρο του) όλες τις ώρες αλλά μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ στην γιορτή του και σε όποιες άλλες θρησκευτικές τελετές γίνονται κατά καιρούς, χοροστατεί ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μυλωνάς. Το δε 2019 το έχει ευλογήσει και ο νυν Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος.

“Πανδαισία χρωμάτων¨ και θρησκευτικής κατάνυξης

Ο συγκεκριμένος ναός είναι μια “πανδαισία χρωμάτων” και καλαισθησίας κάθε ώρα της ημέρας και αυτό είναι απόλυτα ορατό σε οποιοδήποτε, είτε κάποιος απλά περάσει από το σημείο είτε επισκέπτεται τον Ιερό Ναό επί τούτου. Οι αγιογραφίες που κοσμούν τον εξωτερικό, προαύλιο χώρο, είναι με πανάκριβα υλικά υψηλής ποιότητας και αντοχής, ο φωτισμός είναι με νέον, ενώ τα ομοιόμορφα κουρεμένα δέντρα του, του δίνουν αριστοκρατική υπόσταση. Να επισημανθεί ότι ανάλογη εκκλησία δεν υπάρχει άλλη σε όλη την Αιγιάλεια, ενώ εκτός από τους Μεγάλους Εσπερινούς και των περιπτώσεων που θα λειτουργήσει σε διάφορες θρησκευτικές εκδηλώσεις ειδικού τύπου, μπορεί να την επισκεφθεί οποίος θέλει το τριήμερο 28, 29 και 30 Ιουνίου ‘22, όπου ήδη προετοιμάζεται ο Μεγάλος Πανηγυρικός Εσπερινός, οι Θείες Λειτουργίες και οι Αρτοκλασίες με ξεχωριστότητα και ευλάβεια. Στον ναό παραμένει τα τελευταία χρόνια, Ιερό Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το οποίο δεν έχει σβήσει ποτέ…


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr