background img
banner
banner

Τα νέα ενεργά κρούσματα covid χτυπάνε “κόκκινο”

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΡΣΗ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ Ο2 ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Τις τελευταίες ημέρες στην Αιγιάλεια, υπάρχει μια έξαρση του ιού covid-19 που είναι τόσο μεγάλη και διευρυμένη, που σίγουρα δεν έχει καταγραφεί ξανά σε ανάλογο pick από την αρχή της πανδημίας.

Το ιικό φορτίο της ευρύτερης περιοχής είναι σε κορυφαία επίπεδα και αυτό που παρατηρείται είναι ότι ο μίσος πληθυσμός του δήμου τουλάχιστον, αυτή την στιγμή πάσχει ή από την εποχική ίωση, ή από covid-19 και την Ο2 μετάλλαξη του ιού, ή από κρυολόγημα λόγω των ιδιαιτέρως χαμηλών θερμοκρασιών, παρόλο που φτάσαμε αισίως… τέλη Μαρτίου.

Δεν είναι υπερβολή μάλιστα, αυτό που αναφέρεται βάσει των επίσημων στοιχείων για τα κρούσματα που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες στην Αιγιάλεια, ότι το 1/3 του πληθυσμού του δήμου (ισχύει μόνο για τους ενήλικες δημότες) νοσεί ή έχει άμεσο άνθρωπο στο περιβάλλον του με κορωνοϊό ή την γρίπη των χοίρων. Αυτά τα αυξημένα θετικά περιστατικά, έχουν προκύψει λόγω τριών συγκυριών: Η χαλαρότητα των υγειονομικών μέτρων, η κούραση του πολίτη να προσέχει και να φυλάγεται και φυσικά, το κρύο και οι κλιματικές συνθήκες που ευνοούν πολύ την διάδοση της νόσου.

Το πιο ανησυχητικό βέβαια, είναι το γεγονός ότι τα συμπτώματα του κορωνοϊού και τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1 μοιάζουν σαν… δυο σταγόνες νερό, τόσο που να είναι εύκολο να μπερδευτεί κάποιος τι έχει, αν δεν κάνει το ειδικό self ή rapid τεστ ανίχνευσης.

Άρση όλων των υγειονομικών μέτρων από 28 Μαρτίου σκέφτεται η κυβέρνηση

Τις τελευταίες ημέρες στην Αιγιάλεια, υπάρχει μια έξαρση του ιού covid-19 που είναι αρκετά μεγάλη και διευρυμένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάλογη έξαρση δεν έχει καταγραφεί ξανά από την αρχή της πανδημίας σε επίπεδο δήμου, σε τέτοια έξαρση. Το ιικό φορτίο της ευρύτερης περιοχής είναι σε κορυφαία επίπεδα και η “εκρηκτική” αύξηση θετικών κρουσμάτων δεν δείχνει καμία απολύτως πτωτική πορεία. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση και το υπουργείο δρομολογούν την απόλυτη άρση των όποιων υγειονομικών μέτρων δεν έχουν αρθεί, επιστρέφοντας στην πλήρη “κανονικότητα” από τις 28 Μαρτίου και μετά. Μάλιστα, προτίθεται να καθιερωθεί η απαλλαγή της μάσκας ακόμα και σε πολύ κλειστούς χώρους.

Τα Rapid Tests στα φαρμακεία έχουν τιμές… ασανσέρ

Την ίδια στιγμή στις σχολικές μονάδες και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στους μαθητές κάθε βαθμίδας υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το 25%, νούμερο που… τρομάζει, αν αναλογιστεί κανείς ότι ταυτόχρονα “σέρνεται” η εποχική γρίπη στις μονάδες και φυσικά, η απλή παιδική γρίπη ενός απλού κρυολογήματος.

Ταυτόχρονα, στα κατά τόπους φαρμακεία της περιοχής συνεχίζονται να διανέμονται τα πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των σχολικών ημερών έως και την Παρασκευή 25 Μαρτίου, όπως γνωστοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Να σημειωθεί δε, πως σε επιλεγμένα σημεία (φαρμακεία) συνεχίζουν να γίνονται Rapid Tests, με πολύ κόσμο όμως να “αντιδρά” σε περιπτώσεις μεγάλων διαφόρων κόστους, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε επίπεδο δήμου μπορεί κανείς να πληρώσει ένα Rapid Test από τέσσερα ευρώ μέχρι και… το διπλάσιο, επικυρώνοντας τις λίγες περιπτώσεις αισχροκέρδειας από μεμονωμένους επαγγελματίες. Να επισημανθεί ότι, το κόστος λιανικής πώλησης των αυτοτέστ στα φαρμακεία (αναλόγως την περιοχή) “παίζει” από 3 ευρώ μέχρι 6 ευρώ, ανάλογα την μάρκα και την πολιτική του εκάστοτε φαρμακείου.

Αύξηση της θετικότητας covid στο Κ.Υ.Αιγίου (Μάνα και Παιδί)

Τα δωρεάν Rapid Tests που διεξάγονται εδώ και πάρα πολλούς μήνες στο Κέντρο Υγείας Αιγίου και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κτιρίου “Μάνα και Παιδί” συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή από τους δημότες της Αιγιάλειας.

Έτσι, το τριμελές κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που εργάζεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, κατέγραψε τα εξής στοιχεία, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα την αύξηση της θετικότητας και την έξαρση των νέων κρουσμάτων στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες:

Στις 14 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα έγιναν συνολικά 156 Rapid Tests και βρέθηκαν 21 ενεργά, με τον μέσο όρο των εξεταζόμενων να είναι στα 43 έτη. Στις 15 Μαρτίου ημέρα Τρίτη έγιναν συνολικά 140 Rapid Tests και βρέθηκαν 24 ενεργά, με τον μέσο όρο των εξεταζόμενων να είναι στα 43 έτη. Την επόμενη μέρα έγιναν συνολικά 134 Rapid Tests και από αυτά τα νέα ενεργά ήταν 20 (13 άνδρες – 7 γυναίκες) με μέσο όρο της ηλικίας τα 42 έτη.

Τέλος, οι δύο τελευταίες ημέρες, Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Μαρτίου δηλαδή, έγιναν 115 και 118 τεστ αντίστοιχα, εκ των οποίων ενεργά θετικά κρούσματα ήταν τα 9 και 12 αντίστοιχα, με μέσο όρο ηλικίας των εξεταζόμενων τα 44 έτη.

Την Πέμπτη 17 Μαρτίου και σε επίπεδο νομού, τα νέα ενεργά κρούσματα ήταν 687 και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ υπήρξε μία ελαφρά μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ενώ την Τετάρτη 16 του μήνα τα καινούρια επιβεβαιωμένα ανήλθαν σε 738.

Μετά την Αττική, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο, ο νόμος βρίσκεται στην τέταρτη θέση του ιικού φορτίου και όσον αφορά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο νομών. Τα συνολικά νέα κρούσματα την Δευτέρα 14 του μήνα ήταν 845 ενώ ενώ την επομένη, 15 Μαρτίου ήταν 797.

Τέλος να σημειωθεί ότι, τις δύο τελευταίες μέρες της βδομάδας που πέρασε, στην Αχαΐα έγιναν 285.146 τεστ, από τα οποία τα 24.871 ήταν μοριακά και τα 260.275 rapid ενώ επίσης καταγράφτηκαν (την τελευταία ημέρα της εβδομάδας) έγιναν 352.031 τεστ, από τα οποία τα 25.241 ήταν μοριακά και τα 326.790 rapid test και αφορούσαν ηλικίες 18 εως 60 ετών κατά 95%.

Κανταρτζή: ‘‘Η χαλάρωση των μέτρων και ο συγχρωτισμός έφερε τα νέα ενεργά κρούσματα ‘‘

Η μετάλλαξη της μορφής του κορωνοϊού, η λεγόμενη “Όμικρον 2” έχει επικρατήσει τις τελευταίες εβδομάδες και δείχνει να είναι μεν επιθετική και διαδεδομένη, αλλά όμως έχει ήπια συμπτώματα και πολύ μικρή διάρκεια. Αυτό έχει γίνει κυρίως γιατί ο κόσμος πλέον έχει βγάλει τις μάσκες προστασίας και κυκλοφορεί κανονικά αφενός, αφετέρου σε όλα τα καταστήματα δεν υπάρχει όριο, με αποτέλεσμα ο συνωστισμός να “φέρνει” και να “γεννά” νέα ενεργά θετικά κρούσματα, μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολλά…” ανέφερε στo protionline.gr η υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αιγίου Πέγκυ Κανταρτζή.

Μάλιστα, επισήμανε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην Αιγιάλεια που μικρά παιδιά των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της περιοχής, νοσούν την μετάλλαξη “Ο2” εντελώς ασυμπτωματικά σε συντριπτικό ποσοστό, όπου “κληρονομούν” από το σχολείο τους και με ευκολία… αμέσως μετά, μεταφέρουν σε ενήλικες στο άμεσο και οικογενειακό περιβάλλον τους. “Για τους ενήλικες η μετάλλαξη αυτή είναι επιθετική. Και τριπλά εμβολιασμένος να είναι κάποιος, όχι μόνο μπορεί να νοσήσει, αλλά να φτάσει να νοσηλευτεί κιόλας!” κατέληξε να πει η κ. Κανταρτζή.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr