background img
banner
banner

Υποστηρικτικές δομές για τη γυναίκα και στην Αιγιάλεια | ΦΩΤΟ

ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ Η Ε.Γ.Ε. / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ – ΚΑΘ’ ΟΛΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Από την τελευταία συνάντηση των μελών του Παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, δηλαδή πριν από δύο χρόνια, σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Οι γυναικοκτονίες πολλαπλασιάστηκαν, οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης επιβάρυναν τις γυναίκες στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον και ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτά και μόνο κατέστησαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη βραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ε.Γ.Ε., την Τρίτη 8 Μαρτίου, στον χώρο του “Vostizza Psitocafe” στα Υψηλά Αλώνια, προσελκύοντας αρκετά μέλη και φίλες του Παραρτήματος.

Ζεστή εκδήλωση στα Ψηλά Αλώνια

Ήταν μια συνάντηση ουσιαστικά ύστερα από… δύο χρόνια καθολικής παύσης. Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.) – Παράρτημα Αιγίου εν μέσω των καθημερινών εξελίξεων στην παγκόσμια αγορά και την οικονομία, αλλά και με τον πόλεμο της Ουκρανίας να μαίνεται, “πατώντας” επάνω στην Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας ως αφορμή, οργάνωσε το βράδυ της Τρίτης την ζεστή εκδήλωση, με θέματα συζήτησης την Ισότητα Των Φύλων, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Στήριξης Γυναικών, τον Ξενώνα Φιλοξενίας που δρομολογείται και το “Κίνημα Me too”. Οι οργανωτές είχαν σαν στόχο και επιθυμία να γίνει μια συνάντηση από κοντά, προκειμένου να αναφερθεί το νόημα της 8ης Μαρτίου, να πραγματοποιηθεί συνομιλία για τα επίκαιρα θέματα Ισότητας των Φύλων και της αύξησης της βίας κατά των γυναικών, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα την πρόθεση για άμεση δημιουργία δομών σε τοπικό επίπεδο, όπου θα συμβάλουν στην ποιότητα της ζωής γενικά, σε μελλοντικό χρόνο, στις γυναίκες του δήμου και της ευρύτερης περιοχής. Έτσι, λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα, πολλά μέλη αλλά και απλός κόσμος βρέθηκαν στο κατάστημα “Vostizza Psitocafe” στο κέντρο της πόλης, ώστε να καταρτιστεί το “πλάνο” των δράσεων που ετοιμάζεται από την Ε.Γ.Ε. για το 2022. Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και η μουσική, σε συνδυασμό με το όμορφο περιβάλλον του μαγαζιού, έκαναν την εκδήλωση όχι μόνο ενδιαφέρουσα αλλά και με τεράστια επιτυχία και σημασία.

Το νόημα της ημέρας

«Η συνάντησή μας είχε πολλούς σκοπούς μαζί. Κατ’ αρχήν ήταν μια υπέροχη ευκαιρία να μιλήσουμε για το νόημα της ημέρας της Γιορτής της Γυναίκας και τι σημαίνει η 8η Μαρτίου. Μας δόθηκε η ευκαιρία να πούμε τι έχουμε “κατακτήσει” μέχρι τώρα και πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της σύγχρονης γυναίκας εδώ και 50 και πλέον χρόνια. Έγινε η καταγραφή της κατάστασης μέχρι στιγμής σε τοπικό επίπεδο και ποια είναι τα θέματα που περιέχουν, για να δρομολογηθούν άμεσα» δήλωσε στο protionline.gr η Ευαγγελία Γιαννοπούλου, μέλος του Συλλόγου, η οποία δραστηριοποιείται σε πανελλαδικό επίπεδο για τα δικαιώματα της σύγχρονης γυναίκας, αφού είναι γενική γραμματέας του πανελλαδικού Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της οικογενειακής βίας και τα δραματικά ποσοστά αύξησης της σεξουαλικής βίας, έχουν “ενεργοποιήσει” κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε επαγγελματικό τομέα και φυσικά, όλους σχεδόν τους ανθρώπους της σύγχρονης ζωής, ώστε να πάψει ο φόβος και ο εκφοβισμός. Ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ακόμα τρανό παράδειγμα βίας κατά των γυναικών, με εκατοντάδες γυναίκες να κακοποιούνται και να… ξεφτιλίζονται από στρατιώτες του ρωσικού στρατού και δυνάμεις της πλευράς του κατακτητή (και όχι μόνο…) και να αλλάζει η ζωή τους, μέσα σε μία ημέρα, από την πύρινη λαίλαπα του πολέμου.

Κρούσματα «μυστικής βίας» και στην Αιγιάλεια

Στην όμορφη εκδήλωση, τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για πολλά θέματα της σύγχρονης ζωής και των αναγκών της καθημερινής ζωής, ενώ συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της λεκτικής και σωματικής βίας σε επίπεδο Αιγιάλειας, καθώς παρ’ όλο που πρόκειται για μια σχετικά μικρή κοινωνία, τα περιστατικά “μυστικής βίας” δεν είναι και λίγα… Τα μέλη της Ένωσης είχαν την ευκαιρία να δρομολογήσουν την προσέγγιση τους στον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, ο οποίος έχει ήδη ενημερωθεί από τα μέλη για την πρόθεση στήριξης από την περσινή χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, η Ένωση έχει ζητήσει από την Δημοτική Αρχή, να δημιουργηθεί ένας Συμβουλευτικός Σταθμός Στήριξης Γυναικών, καθώς και έναν ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών.

Αναγκαία η δημιουργία ξενώνα στήριξης

Παρ’ όλη την καλή διάθεση των μελών της Ένωσης να υπάρχει η πληρότητα συμμετοχής στο 100%, πολλοί λόγοι ήταν η αιτία να μην παρευρεθούν όλοι όσοι πραγματικά θα μπορούσαν. Οι λόγοι των απωλειών (ήταν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα, κάποια μέλη δήλωσαν απών λόγω κορωνοϊού κ.λπ.) δεν στάθηκαν εμπόδιο να μην δρομολογηθούν τα άμεσα ζητήματα και να γίνει η επισημοποίηση των επόμενων βημάτων. «Ο στόχος είναι να πιέσουμε όσο γίνεται τον ίδιο τον δήμαρχο να βρεθεί ο χώρος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ο Ξενώνας Στήριξης που έχουμε προτείνει να γίνει. Ο κ. Καλογερόπουλος είναι πολύ θετικός και σίγουρα θα κάνει όσα μπορεί και πρακτικά και οικονομικά αλλά και ηθικά, ώστε να γίνει η Ένωση μας σε επίπεδο δήμου μια ενεργή και δυνατή “ομάδα”. Και τον ευχαριστούμε πολύ προκαταβολικά για αυτό» κατέληξε να πει η κ. Γιαννοπούλου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Γιδά, η πρόεδρος της Δημοτικής Παράταξης ‘’Ποιοτική Αιγιάλεια’’ Βασιλική Ψυχράμη, η αντιδήμαρχος Διαμάντω Βασιλακοπούλου, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ Βάνα Μπεντεβή η διευθύντρια του Τελωνίου Αιγίου Σοφία Αντωνάτου και πλήθος γνωστών προσωπικοτήτων του πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού κόσμου, ενώ πρόεδρος της Ε.Γ.Ε. Ουρανία Κόττα – Κακκαβάνη στην ομιλία της καταχειροκροτήθηκε, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αισιοδοξίας, από όλες τις γυναίκες που κατέκλυσαν τον χώρο του καταστήματος απ’ άκρη σ’ άκρη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr