background img
banner
banner

Άφησαν 2.000 κατοίκους χωρίς νερό…

ΟΙ «ΓΝΩΣΤΟΙ- ΑΓΝΩΣΤΟΙ» «ΞΗΛΩΣΑΝ» ΞΑΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΚΑΙ ΕΘΕΣΑΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Σε μάστιγα για την περιοχή τείνει να εξελιχθεί η παραβατική συμπεριφορά μειονοτικών που δεν είναι μόνο ότι έχει οικονομικές επιπτώσεις στους θιγόμενους πολίτες, αλλά δημιουργεί μεγάλες ανατροπές και προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Η καταστροφή πινάκων τηλεμετρίας στη γεώτρηση της Ροδοδάφνης έχει αφήσει χωρίς νερό όλη την κοινότητα, ενώ ίδια… μοίρα είχε και ο εξοπλισμός των εγκαταστάσεων της κοινότητας Αγ. Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, η κλοπή στον Άγ. Κωνσταντίνο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και είχε να κάνει με αφαίρεση καλωδίων και εξοπλισμού σε πίνακα της νέας τηλεμετρίας.
Κάτι ανάλογο έγινε και προχθές Σάββατο στη Ροδοδάφνη με τη ζημιά να ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΥΑΑ, όχι μόνο αφαίρεσαν τα καλώδια αλλά κατέστρεψαν και τους πίνακες οι οποίοι πρέπει να σταλούν στα εργοστάσια κατασκευής τους ώστε να επισκευαστούν και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν.

Κι όλα αυτά ενώ οι ζημιές αποκαθίστανται με χρήματα των ίδιων των πολιτών ωστόσο οι κλοπές πραγματοποιούνται ξανά και ξανά, δημιουργώντας έναν επιζήμιο φαύλο κύκλο…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των πινάκων είναι πάνω από 30.000 ευρώ ενώ το κόστος για την επισκευή τους θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. Μέχρι όμως να γίνουν όλα αυτά, οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων δεν θα έχουν νερό…

Διαμαρτυρία κατοίκων της Ροδοδάφνης

Και βέβαια, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα εάν θα διανύαμε καλοκαιρινή περίοδο όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες λόγω του πλήθους των επισκεπτών. Και στην παρούσα φάση πάντως υπάρχει έντονη διαμαρτυρία και μεγάλη αγανάκτηση των κατοίκων των θιγόμενων περιοχών, κάνοντας λόγο για προκλητική συμπεριφορά μειονοτικών, οι οποίοι και χθες επί της παλαιάς εθνικής οδού προχώρησαν σε καύση καλωδίων, με τους κατοίκους να εικάζουν ότι πρόκειται για τις ποσότητες που είχαν αφαιρέσει τις προηγούμενες ημέρες, και διαπίστωσαν πως δεν τους χρειάζονται… Μάλιστα, επισήμαναν πως για να βγάλουν κέρδος 50 ευρώ καταστρέφουν υποδομές πολλαπλάσιας αξίας αφήνοντας παράλληλα τόσο κόσμο χωρίς νερό.

Όπως μετέφεραν κάτοικοι της Ροδοδάφνης στο protionline.gr, ΄΄είμαστε 2.000 κάτοικοι που δεν έχουμε νερό ούτε για δείγμα και δεν ξέρουμε πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα΄΄.

Επανέλαβαν δε την ανάγκη αστυνόμευσης της περιοχής και φύλαξης των κυριότερων «στόχων», ζητώντας ταυτόχρονα την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και την απόδοση δικαιοσύνης. Σημειώνουν δε πως δεν είναι μόνο το «πλιάτσικο» που γίνεται σε γεωτρήσεις και ότι έχουν γίνει κλοπές καλωδίων και στον κοινόχρηστο φωτισμό με αποτέλεσμα η παλαιά εθνική οδός στη Ροδοδάφνη να έχει βυθιστεί στο σκοτάδι σε ορισμένα σημεία.

Από πλευράς ΔΕΥΑΑ πάντως ξεκαθαρίζεται πως θα γίνει… αγώνας δρόμου ώστε να επισκευαστούν το συντομότερο οι πίνακες και να επανατοποθετηθούν για την αποκατάσταση του προβλήματος της ύδρευσης.

Δημιουργία νέας γεώτρησης στις Δάφνες με οικονομική κάλυψη από τη ΔΕΥΑΑ

Φαίνεται όμως ότι η Δημοτική Επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά «μέτωπα» ταυτόχρονα. Συγκεκριμένα, καλείται να καλύψει από ίδιους πόρους τη δημιουργία μίας νέας γεώτρησης αφού η παλιά τέθηκε εκτός. Ειδικότερα, πριν από λίγους μήνες διαπιστώθηκε πως η ποιότητα του νερού στις Δάφνες δεν ήταν καλή, αφού παρουσίαζε λάσπη εξαιτίας των πετρωμάτων της περιοχής. Έγινε μία προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τεχνικές λύσεις, όμως δεν απέδωσε. Έτσι η ΔΕΥΑΑ προχώρησε σε εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία νέας εγκατάστασης ώστε να τροφοδοτείται το χωριό με ασφαλές και ποιοτικό νερό, που θα περιλαμβάνει την ανόρυξη νέας γεώτρησης πιο μακριά από το υπάρχον προβληματικό σημείο, με νέο δίκτυο και καινούρια παροχή από τη ΔΕΗ.

Το κόστος, υπολογίζεται σε 150.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι υπήρξε σχετικό αίτημα για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όπου τελικά δεν καρποφόρησε κι ακριβώς επειδή το έργο πρέπει να εκτελεστεί άμεσα, πριν το καλοκαίρι, η ΔΕΥΑΑ βάζει… εμπρός ώστε να το εκτελέσει από ίδιους πόρους. Για την ώρα, οι ανάγκες του χωριού καλύπτονται από ιδιωτική γεώτρηση οι οποία όμως δεν μπορεί να καλύψει την αυξημένη κατανάλωση της θερινής περιόδου και δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Έναρξη εργασιών μέσα στο επόμενο δεκαήμερο

Ως προς τις διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου, έχουν ήδη δρομολογηθεί αφού, μετά τη μελέτη κι εφόσον δεν είδαν «φως» από την Περιφέρεια, οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ προχώρησαν στην αποστολή σχετικών εγγράφων προς έγκριση. Στη Διεύθυνση Υδάτων ώστε να εξασφαλιστεί η άδεια ανόρυξης γεώτρησης, στον ΔΕΔΔΗΕ για νέα παροχή ρεύματος, ενώ σχετικές κινήσεις για αδειοδότηση έγιναν και προς Δασαρχείο και δήμο με τους μηχανικούς της Δημοτικής Επιχείρησης να δουλεύουν πυρετωδώς, έτσι ώστε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να είναι σε θέση να ξεκινήσει το έργο.

Σημειωτέον ότι ήδη έχουν γίνει και οι σχετικές παραγγελίες ειδικών σωλήνων και άλλων υλικών που θα χρειαστούν, όπως προβλέπεται από τη μελέτη.

Ανεξάρτητα πάντως από όλα τα άλλα και το «βάρος» που θα επωμιστεί η ΔΕΥΑΑ για τις Δάφνες, το πρόβλημα που προέκυψε και η ανάληψη της δημιουργίας νέας γεώτρησης φανερώνει και τη δυναμική της ΔΕΥΑΑ που μπορεί να αντεπεξέλθει, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό πριν από δέκα χρόνια που δεν παρουσίαζε τέτοια οικονομική ευρωστία…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr