background img
banner
banner

Γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΓΚΟΣ: «ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ» – 1978- 2020 – ΛΕΥΚΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΩΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

-Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος-

Όταν, πριν λίγες εβδομάδες, πήρα στα χέρια μου το μεγάλο βιβλίο- λεύκωμα του Κώστα Κλάγκου ένιωσα αμέσως ότι κρατώ κάτι πολύτιμο, κάτι μοναδικό. Το χάϊδεψα, το ευχαριστήθηκα ως έκδοση ποιότητας, ενώ το βάρος του προϊδέαζε ότι μέσα της φιλοξενούσε πλούσιο υλικό από τη σαραντάχρονη πορεία του συγγραφέα.

Το εξώφυλλο με εντυπωσίασε! Στο μαύρο φόντο η φωτισμένη καρέκλα του σκηνοθέτη αναδεικνύει αντιθετικά το φως της θεατρικής δημιουργίας. Σε αυτή τη θέση φαντάζομαι να κάθεται ο υπέροχος άνθρωπος που έχει ταυτιστεί, δεκαετίες τώρα, με το ερασιτεχνικό θέατρο όσο λίγοι σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Σ’ αυτήν την πορεία ζωής και δημιουργίας όμως ο Κώστας Κλάγκος δεν είναι μόνος του! Ο τίτλος «Οι παραστάσεις μας…» το υποδηλώνει. Τον ακολουθούν θεατρικές ομάδες από την Αιγιάλεια (και όχι μόνο) και πάνω από 1100 συντελεστές μιας πολύχρονης θεατρικής διαδρομής. Αν σ’ αυτούς προστεθούν και οι χιλιάδες συνολικά θεατές όλων των παραστάσεων, τότε η έκδοση αυτού του λευκώματος αποκτά τεράστια εμβέλεια και μας αγγίζει όλους.

Σε 400 καλαίσθητες σελίδες

Μόλις ανοίξεις το βαρύ λεύκωμα ο μαγικός κόσμος του θεάτρου ξεπηδά από τις σελίδες και σε παρασύρει σ’ ένα ταξίδι αναμνήσεων, γνώσεων, αισθητικής, τέχνης και ψυχής μαζί.
Στις 400 σχεδόν καλαίσθητες σελίδες του φιλοξενούνται τα προγράμματα με τους συντελεστές και οι πανέμορφες αφίσες όλων των θεατρικών παραστάσεων του Κώστα Κλάγκου από το 1978 ως το 2020. Η πολυτελής έγχρωμη έκδοση είναι προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Από την εισαγωγή, με την κατάθεση ψυχής, τον τρόπο δουλειάς και την προσωπική διαδρομή του σκηνοθέτη, την παρουσίαση των έργων με χρονολογική σειρά, μέχρι το ευρετήριο στο τέλος με τους εκατοντάδες συντελεστές και συνεργάτες και τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν!

42 χρόνια στο ερασιτεχνικό θέατρο

Η εντυπωσιακή παρουσίαση της θεατρικής διαδρομής του Κώστα Κλάγκου δε σταματά εκεί, καθώς τα αριθμητικά δεδομένα όλης αυτής της πορείας σε αφήνουν κυριολεκτικά άφωνο! Έχουμε και… μετράμε λοιπόν: 42 χρόνια στο ερασιτεχνικό θέατρο, με 22 διαφορετικές θεατρικές ομάδες, πάνω από 1100 ηθοποιοί, 116 ελληνικά και ξένα έργα, 160 σκηνοθεσίες από τις οποίες 116 με ενήλικες, 19 με μαθητές, 10 με ΑμΕΑ και 17 θεατρικά αναλόγια- δραματοποιήσεις!

Η λίστα των θεατρικών ομάδων και των διαφόρων Συλλόγων είναι ατελείωτη! Ανάμεσά τους ξεχωρίζω: Απόφοιτοι 10ου Λυκείου, ΕΦΑ Αιγίου, Διακοπτού, Αιγείρας, Ακράτας, Καμαρών, Σκεπαστού Καλαβρύτων, Μουζάκι Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Φιλολόγων, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Μέσα σε αυτά επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τα θεατρικά έργα που ανέβασε ο Κώστας Κλάγκος με τα υπέροχα παιδιά του ΕΚΑΜΕ ΑμΕΑ Αιγίου σε συγκλονιστικές παραστάσεις που έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Λειτούργησε ως παιδαγωγός ψυχής

Ο Κώστας Κλάγκος κατάφερε με το μεράκι, τις γνώσεις και την αγάπη του για το θέατρο να ενώσει δημιουργικά διαφορετικούς ανθρώπους και φορείς, να τους διδάξει την τέχνη του και την αξία της συνεργασίας και μέσα από πολύωρες και γεμάτες δυναμισμό πρόβες να συνθέσει τις δυνάμεις τους σ’ ένα γνήσιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Βαθύς γνώστης ο ίδιος, ως Φιλόλογος, της ελληνικής γλώσσας και των κειμένων, λειτούργησε ως παιδαγωγός ψυχής χαράζοντας τη ζωή δεκάδων ανθρώπων που πέρασαν κατά καιρούς από τις ομάδες του. Άνθρωπος δοτικός, ανοιχτόκαρδος, δημιουργικός και υποστηρικτικός, πάντα διαθέσιμος να βοηθήσει, πνευματικός πατέρας και καθοδηγητής, ενέπνευσε και «ξύπνησε» κρυμμένες δυνάμεις, πήρε ως αντίδωρο τον καλύτερο εαυτό από τους συνεργάτες του και όλοι μαζί χάρισαν στο κοινό και στις τοπικές κοινωνίες σπάνιες στιγμές θεατρικής απόλαυσης.

Πάντα με την εθελοντική του διάθεση και προσφορά απογείωσε το ερασιτεχνικό θέατρο και υπηρέτησε πιστά τον πολιτισμό και την τέχνη σε όλες του τις μορφές.
Γι’ αυτό και δεν ήταν καθόλου τυχαίο που βλέποντας τη δουλειά του ο Ιάκωβος Καμπανέλης του εμπιστευόταν χωρίς δεύτερη σκέψη όλα τα έργα του ενώ ο μεγάλος μας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος δέχτηκε τις σκηνοθετικές του οδηγίες και συμμετείχε σε εκδήλωσή του!

«Απ’ την ψυχή ως την ψυχή»

Για όλα αυτά και για πολλά ακόμη που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος μέσα από το λεύκωμά του, ο Κώστας Κλάγκος έγραψε και συνεχίζει πάντα ενεργός και δραστήριος να γράφει ιστορία στα πολιτιστικά πράγματα του κάθε τόπου που βρέθηκε.

Μέτοχοι όλης αυτής της δημιουργίας είμαστε όλοι μας, αφού το βαρύτιμο βιβλίο του ενεργοποιεί όλες μας τις αισθήσεις. Πρώτα η αφή της καλαίσθητης έκδοσης και η όραση που απολαμβάνει τις αφίσες και τα προγράμματα, έπειτα η όσφρηση από τις κλειστές ή ανοιχτές αίθουσες των θεατρικών παραστάσεων, η ακοή των μονολόγων και των διαλόγων που συνεπαίρνει το νου και τέλος η γεύση που αφήνει η θεατρική τέχνη που την απολαμβάνεις κάθε στιγμή της παράστασης αλλά σε ακολουθεί και για μια ολόκληρη ζωή. «Απ’ την ψυχή ως την ψυχή» όπως τραγούδησε ο μεγάλος Δημήτρης Χορν…

Το λεύκωμα του Κώστα Κλάγκου είναι ένα απόσταγμα ψυχής του ίδιου αλλά και των συνεργατών του. Αποδέκτες είμαστε όλοι μας και ο ίδιος σημειώνει στο οπισθόφυλλο:«Στην παράσταση αυτή, παράσταση μιας ζωής, ο καθένας σας έχει συμβάλει… Επειδή από το θέατρο, ως έργο συνόλου, δεν περισσεύει κανείς, η παράσταση αυτή δικαιωματικά είναι και δική σας».

«Να ‘σαι καλά δάσκαλε!»

Πράγματι νιώθουμε ότι όλο αυτό το έργο ζωής είναι και δικό μας. Όλοι όσοι παρακολουθήσαμε έστω και μια από τις παραστάσεις είμαστε συμμέτοχοι αυτής της γιορτής του θεάτρου και του πολιτισμού.

Άλλωστε τέχνη και ανθρωπισμός βαδίζουν χέρι- χέρι και δημιούργησαν εδώ και 42 χρόνια μια τεράστια παρέα που κάνει βόλτες στα βάθη της ψυχής και των συναισθημάτων.
Ναι, είμαστε κι εμείς διαρκώς συγκινημένοι κύριε Κώστα Κλάγκο όπως εσύ όταν μου παρέδωσες το υπέροχο εκδοτικό έργο σου.

Θα έχει περίοπτη θέση στη ζωή και στην καρδιά μου, όπως του αξίζει. Γι’ αυτό κι εμείς μαζί με τους ηθοποιούς και συνεργάτες σου που μαζεύονται στο τέλος κάθε παράστασης ενώνουμε τις φωνές μας για να φωνάξουμε όλοι δυνατά και με περίσσια αγάπη «Απ’ την ψυχή ως την ψυχή» «να ‘σαι καλά δάσκαλε!»


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr