background img
banner
banner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ: «Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε καταστροφή»

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΙΓΙΟΥ  ΜΙΛΑ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Τα τελευταία χρόνια, το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένο όγκο δασικών πυρκαγιών ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, ενώ παράλληλα επιλαμβάνεται σε πλήθος συμβάντων που αφορούν είτε αστικές πυρκαγιές είτε φωτιές σε αγροτικές καλλιέργειες, που πολύ συχνά έχουν τη «ρίζα» τους σε ακαθάριστους ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους, ρίψη απορριμμάτων κ.ά.

Εδώ και λίγες ημέρες, στο «τιμόνι» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου βρίσκεται ένας έμπειρος αξιωματικός, ο οποίος καλείται να διοικήσει μία περιοχή με αρκετές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Πρόκειται για τον Επιπυραγό Γιώργο Κολοκοτσά που αυτή την περίοδο ρίχνει το βάρος στον σχεδιασμό για τη νέα αντιπυρική περίοδο που ξεκινά την 1η Μαΐου.

Οι προτεραιότητες και η εμπειρία

Επιπλέον, στις προτεραιότητές του είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση φορέων και πολιτών, ώστε με υπευθυνότητα να πράξουν τα προβλεπόμενα για να αποφευχθούν φέτος τα περσινά φαινόμενα των καταστροφικών πυρκαγιών που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στη Δυτική Αιγιάλεια. Ήδη, ο κ. Κολοκοτσάς έχει ξεκινήσει μία σειρά από επαφές και έχει αναπτύξει συνεργασία με δήμο και αρμόδιες υπηρεσίες για τον καλύτερο συντονισμό εν όψει της «θερμής» θερινής περιόδου. Επιπλέον, από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου προετοιμάζεται ενημέρωση – άσκηση όχι μόνο για πυρκαγιές αλλά και για άλλες έκτακτες περιπτώσεις όπως π.χ. σεισμοί και σε σχολεία της Αιγιάλειας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο νέος διοικητής έχει υπηρετήσει σε διάφορα σημεία ανά την χώρα ενώ έχει διατελέσει και διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πατρών, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα έκτακτων περιπτώσεων αλλά και δασικών πυρκαγιών. Η Αιγιάλεια, κάθε άλλο άγνωστη του είναι, αφού χρειάστηκε να συνδράμει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών του 2007 ενώ υπηρετούσε στην Πάτρα. Ωστόσο, υπηρέτησε και την Π.Υ. Αιγίου για ένα χρονικό διάστημα το 2008.

Ο κ. Κολοκοτσάς απάντησε στα ερωτήματα του protionline.gr, με εμφανή διάθεση τη συνεργασία αλλά και τον καλό συντονισμό όλων, ώστε αφενός να προληφθούν δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις για την περιοχή και αφετέρου, ακόμη κι αν προκύψουν, να κατασταλούν γρήγορα, χωρίς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές, ιδιοκτησίες, υποδομές και βέβαια δασικός πλούτος.

κ. Κολοκοτσά, αναφέρατέ μας κάποια βιογραφικά στοιχεία…

Κατάγομαι από την Πάτρα ωστόσο έχω γεννηθεί στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Είμαι πατέρας δύο αγοριών 12 και 6 ετών. Έχω τον βαθμό του Επιπυραγού. Κατατάχθηκα στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1998 στην Αθήνα, όπου και υπηρέτησα για οκτώ χρόνια σε σταθμούς των Αθηνών. Έχω υπηρετήσει σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Π.Υ. Κω όπου διετέλεσα υποδιοικητής της Υπηρεσίας, στην Π.Υ. Ζακύνθου όπου διετέλεσα επίσης υποδιοικητής και σε όλες τις Υπηρεσίες της Πάτρας.
Έχω διατελέσει επίσης δύο χρόνια διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ Πατρών, αλλά και για δέκα συναπτά χρόνια προϊστάμενος στο Πεζοπόρο Τμήμα της Δυτικής Ελλάδος που είναι για τη δασοπυρόσβεση.
Στην Π.Υ. Αιγίου έχω ξαναϋπηρετήσει από άλλο πόστο, το 2008. Κατέχω μεταπτυχιακό στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών στη Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το περασμένο καλοκαίρι και δεν αποκλείεται να σημειωθούν και φέτος, είναι βέβαιο πως επιφορτίζουν τα καθήκοντα της Υπηρεσίας σας. Πόσο έτοιμη είναι να αντιμετωπίσει μία έκτακτη κατάσταση;

Αυτή την περίοδο γίνεται ο σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο του 2022. Η Υπηρεσία μας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με τους οποίους έχουμε και άριστη συνεργασία, βρισκόμαστε σε έναν γενικότερο συντονισμό, σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο, δυνατό, επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ποιος ο στόλος και πιο το έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου;

Η Π.Υ. Αιγίου απαρτίζεται από 56 υπαλλήλους, με την προσθήκη κάποιου εποχικού προσωπικού την αντιπυρική περίοδο και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας, που είναι κάτω από τη διοίκησή μας, έχει στη δύναμή του 36 υπαλλήλους. Ο στόλος του Αιγίου αποτελείται από 16 πυροσβεστικά οχήματα και αντίστοιχα, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας από 10 πυροσβεστικά οχήματα.

Αναλάβατε μία περιοχή με μεγάλη εμβέλεια που και στο παρελθόν έχει πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές, η οποία έχει και την ιδιαιτερότητα των μακρινών αποστάσεων και δύσβατων σημείων. Πόσο σας προβληματίζει αυτό; Έχετε έρθει σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες και την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να διευκολυνθεί το έργο σας σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη;

Πράγματι, η Αιγιάλεια έχει δύσκολο ανάγλυφο. Όπως προανέφερα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Πέρα από τις αρμοδιότητες που έχει ο κάθε φορέας, υπάρχει και η ευαισθητοποίηση όλων, πράγμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι όλοι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε καταστροφή.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη ώστε να αποτραπούν ή να κατασταλούν κίνδυνοι; Τι πρέπει να γνωρίζουν ή να πράξουν οι πολίτες;

Η πρόληψη είναι πάρα πολύ σημαντική και δίνουμε μεγάλη έμφαση σε αυτό. Εντείνουμε τις περιπολίες εν όψει αντιπυρικής περιόδου σε όλο τον δασικό και αγροτικό ιστό και όχι μόνο. Η ενημέρωση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνει σε όλα τα χωριά ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω και τη σημαντική συνεισφορά των εθελοντών και των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας που δίνουν μεγάλο αγώνα για τον τόπο.

Επίκειται μεταστέγαση της Υπηρεσίας σας; Αν ναι, πού και για ποιους λόγους;

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κτίριο της οδού Κορίνθου, παρόλα αυτά πάντοτε κοιτάζουμε και προσδοκούμε για το καλύτερο δυνατό, με γνώμονα το επιχειρησιακό μας έργο. Σε περίπτωση λοιπόν που βρεθεί κάποιος χώρος που θα είναι στρατηγικής σημασίας και θα καλύπτει τις ανάγκες μας, θα το εξετάσουμε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr