background img
banner
banner

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ – ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Η συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία ανάμνησης και μαθητείας στην ιστορία και ιδιαίτερα στα τραγικά, ιστορικά, απάνθρωπα και μαρτυρικά εκείνα γεγονότα, που οδήγησαν χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας στον θάνατο και τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, φέρνοντας αρκετούς το 1922 και στο Αίγιο.

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., προγραμματίζουν διήμερο δράσεων και εκδηλώσεων τον Μάιο, αποτίνοντας φόρο τιμής και ανακαλώντας μνήμες και παρακαταθήκες…

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο μνήμες και εικόνες…

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το διήμερο Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου και ήδη διαμορφώνεται το πρόγραμμα. Μάλιστα, θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το πρόγραμμα, κατ’ αρχήν, περιλαμβάνει μία έκθεση βιβλίου που θα φιλοξενηθεί τις δύο ημέρες, στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων από προσωπικές μνήμες ανθρώπων. Το Σάββατο το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, με ομιλήτρια την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ζωή Γκενάκου, με θέμα «Η Μικρασιάτισσα Μάνα». Θα αναλύσει την ποιότητα ζωής των προσφύγων και τον τρόπο επιβίωσης της οικογένειας τα χρόνια εκείνα.

Τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 15 Μαΐου, το πρωί, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες που ήρθαν στο Αίγιο, το 1922. Επίσης, θα ψαλεί Δέηση υπέρ των ψυχών της προσφυγικής κοινότητας και των ανθρώπων του ξεριζωμού. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, εκεί όπου έχουν φυλάσσονται και έχουν εκτεθεί ιερά κειμήλια που έχουν προσφέρει οικογένειες προσφύγων του Συνοικισμού. Τέλος, λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μνήμης στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθεάτρου «Απόλλων». Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, θα είναι μία μουσική πανδαισία από ορχήστρα που θα διευθύνει ο Αιγιώτης μουσικός Πάνος Δημητρακόπουλος με το κανονάκι του, ενώ στο πλευρό του θα ερμηνεύσουν μικρασιάτικα τραγούδια, η Αρετή Κετιμέ και ο Παντελής Θαλασσινός!

Με βαρύ αίσθημα ευθύνης για τους 1.941 πρόσφυγες του Αιγίου…

Μιλώντας στo protionline.gr για το διήμερο εκδηλώσεων, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, τόνισε: ΄΄Με βαθύ αίσθημα ευθύνης έναντι της ιστορίας και της μνήμης των συνανθρώπων μας που πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της Μ. Ασίας, καθώς και όσων έζησαν μέχρι τις ημέρες μας στην Μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και στον τόπο μας, μεταφέροντας, μαζί με τον πόνο του ξεριζωμού τους, όλα εκείνα τα στοιχεία της πλούσιας πολιτισμικής τους ταυτότητας, διοργανώνουμε, σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας και τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., εκδηλώσεις που στόχο έχουν να τιμήσουν και να μνημονεύσουν τους ανθρώπους εκείνους΄΄.

΄΄Η προσφυγιά και οι θυσίες των Ελλήνων αποτελούν χαρακτηριστικό της μεγάλης αυτής επετείου και καλούν όλους μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τον πολιτισμό και την θρησκευτική μας αναφορά΄΄, ανέφερε στo protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η οποία τόνισε πως οι άνθρωποι που εγκαταστάθηκαν στο Αίγιο [1.941 πρόσφυγες σε σύνολο πληθυσμού 7.746 (κατά την απογραφή του 2020), δηλαδή περίπου το 25% των κατοίκων], ήταν άξιοι, εργάστηκαν στο εμπόριο, τις σταφιδαποθήκες, τις τέχνες και διέπρεψαν, ενώ συνέβαλαν στη διαμόρφωση της νεότερης ιστορίας του τόπου μας. Αναφορά έκανε στην κουλτούρα, την προκοπή, την καλαισθησία που δίδαξαν στους ντόπιους.

΄΄Θα είναι ένα γεμάτο διήμερο που θα ξυπνήσει μνήμες από τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και το Αίγιο του 1922, από το οποίο έχουμε πολλά να περιμένουμε και πολλά να μάθουμε΄΄, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης.

Κι άλλες δράσεις από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. προγραμματίζει κι άλλες δράσεις που τιμούν την παράδοση σε συνάρτηση με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως είπε, ΄΄στις 23 Μαρτίου θα εγκαινιαστεί η έκθεση μουσικών οργάνων που θα φιλοξενηθεί στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, με τίτλο «Από τον ταμπουρά ως τώρα».

Η έκθεση αυτή ήταν να γίνει για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση όμως λόγω συνθηκών αναβλήθηκε, ωστόσο και τώρα είναι επίκαιρη αφού συνάδει με την άλλη επέτειο. Θα περιλαμβάνει σπάνια μουσικά όργανα μεγάλης αξίας, τα οποία μας έχει παραχωρήσει ο συνθέτης Σάκης Παπαδημητρίου.

Τα εγκαίνια θα συνοδευτούν από μουσική εκδήλωση, ενώ η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έτσι ώστε να γίνουν και επισκέψεις σχολείων΄΄.

Η κ. Τσουκαλά ανέφερε πως η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. προετοιμάζει μία έκδοση με την τοπική ιστορία των προσφύγων, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο – συγγραφέα Φάνη Ζουρόπουλο, με πολλές ιστορίες της περιοχής, ονόματα, γενιές, φωτογραφίες κ.ο.κ. Τέλος, έκανε γνωστό πως στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα ανέβει μία θεατρική παράσταση με δραματοποιημένες ιστορίες της περιοχής!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr