background img
banner
banner

Ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συνδιοργάνωσαν τη Δευτέρα το απόγευμα, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία– Προσβασιμότητα για όλους».
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Παράρτημα Αχαΐας και της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων.

Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στις πόλεις και γενικότερα σε προτάσεις με κεντρικό σημείο αναφοράς την βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, Αντώνης Χαροκόπος τόνισε πως η ημερίδα έθεσε ως στόχους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, την παρουσίαση θεμάτων των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους καθώς και την ανάδειξη της σημαντικότητας της καθολικής προσβασιμότητας των υποδομών, υπηρεσιών, και αγαθών ως βασική προϋπόθεση για την αυτονομία και την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα κοινωνικο- οικονομικά δρώμενα, τους οποίους οι ομιλητές εκπλήρωσαν στο ακέραιο.

΄΄Η Ομοσπονδία, συνεχίζοντας το έργο της, πρόκειται να πραγματοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δράσεις που θα προωθούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, σε συνεργασία με φορείς της κοινωνίας΄΄, σημείωσε ακόμη.

Αρχές και φορείς για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης τόνισε κατά τον χαιρετισμό του: «Οι αστυνομικοί στεκόμαστε διαρκώς αρωγοί στο πλευρό του πολίτη, υπηρετώντας αυτόν με σεβασμό, κατανόηση και βαθιά ενσυναίσθηση. Τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται, χωρίς περιθώριο αμφιβολίας, ίση προστασία, ισότιμη παροχή αισθήματος ασφαλείας και ίση τήρηση των δικαιωμάτων τους, ως μέλη του κοινωνικού συνόλου. Όλοι οι πολίτες του τόπου μας, είτε είναι άτομα με αναπηρία είτε όχι δικαιούνται και πρέπει να απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις: Το δικαίωμα στις Υπηρεσίες Υγείας, στην ίση αντιμετώπιση για όλους τους πολίτες στη Δυτική Ελλάδα, θεωρείται αυτονόητο στις μέρες μας, το δικαίωμα όμως στην προσβασιμότητα… είναι αυτό που αποτελεί την βασική προϋπόθεση ώστε όλα τα άτομα να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως και ισότιμα στις δράσεις της κοινωνίας μας… Χωρίς το δικαίωμα της προσβασιμότητας όλα τα άλλα δικαιώματα μένουν μακριά από τους πραγματικούς αποδέκτες τους… Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με χαρά στηρίζει δράσεις όπως αυτή, που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών από έγκριτους επιστήμονες. Λέμε όχι στον αποκλεισμό, λέμε ναι σε μια κοινωνία ανοικτή χωρίς διακρίσεις».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Κωνσταντίνο Πελετίδη και ομιλίες από τους εξής: Αστυνόμο Α΄ Δημήτριο Αντωνιάδη, Τμήμα Τροχαίας Πατρών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ανεμπόδιστη Κυκλοφορία Ατόμων με Αναπηρία». Νικόλαο Χουλιάρα, Πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών- Παράρτημα Αχαΐας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η προσβασιμότητα στην πόλη της Πάτρας». Εμμανουήλ Σουρής, Ψυχολόγος MSc, Phdc., Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η διαφορά ως δικαίωμα, που υπάρχει από την παροχή ίσων ευκαιριών και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας», Φένια Χόρμπα, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η καθημερινότητα ενός τυφλού ατόμου στην πόλη», Αδαμαντία Γεωργαντά, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Βιωματική ομιλία ατόμου με παραπληγία σε αμαξίδιο», Χαράλαμπος Γερώνυμος, Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.)., ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Τα εμπόδια που υπάρχουν στην καθημερινότητα των βαριά κινητικά αναπήρων».

Σημειώνεται ότι, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε διερμηνεία της ημερίδας στη νοηματική γλώσσα, για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα ακοής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr