background img
banner
banner

Η ογδοηκονταετής ιστορία του Εργατικού Κέντρου Αιγίου μέσα σε 354 σελίδες!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Κ.Α. ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Πράξη ένα δύσκολο όσο και σημαντικό για τον τόπο εγχείρημα, έκανε η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου. Προχώρησε στην έκδοση ενός βιβλίου, στο οποίο καταγράφεται η δράση του ιστορικού Εργατικού Κέντρου Αιγίου αλλά και εργατικών σωματείων, επί οκτώ συνεχείς δεκαετίες.
Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «Η ιστορία του Εργατικού Κέντρου Αιγίου 1935-2015», που αποτελεί έκδοση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και το οποίο επιμελήθηκαν οι συγγραφείς Γιώργος Γεωργόπουλος και Παναγιώτης Στούρας.

Μάλιστα, η παρουσίαση του βιβλίου, που καθυστέρησε να γίνει λόγω των μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 8.00 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Πολύκεντρο» του Δήμου Αιγιαλείας (Μυρτιά Αιγίου).

Έρχονται στο «φως» σημαντικά στοιχεία

Αναμφισβήτητα, η όλη προσπάθεια αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της διοίκησης του Ε.Κ.Α., με τον πρόεδρο Παναγιώτη Γεωργόπουλο να εκφράζει την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι στις 354 σελίδες του βιβλίου, παράλληλα με την ογδοηκονταετή και πλέον δράση του Κέντρου, έρχονται «στο φως» σημαντικά στοιχεία για την καθημερινότητα, τις συνθήκες ζωής και την εργασία των Αιγιωτών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα αλλά και στις αρχές του 21ου.

Μέσα από το βιβλίο φαίνεται η οικονομική άνθιση του τόπου σε συγκεκριμένους χρόνους και αντικείμενα, αλλά και η αποβιομηχάνιση, τα προβλήματα και βέβαια οι δράσεις και οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος στην Αιγιάλεια. Άλλωστε, η καταγραφή της ιστορίας του Εργατικού Κέντρου, από το 1935 που ιδρύθηκε ως σήμερα, ήταν από τους πρώτους στόχους του κ. Γεωργόπουλου όταν ανέλαβε την προεδρία του Ε.Κ.Α.

Όπως ο ίδιος αναφέρει στo protionline.gr, ΄΄ήταν μία βασική επιδίωξή μου όταν ανέλαβα, με στόχο να αναδείξω την πολυετή ιστορία του Εργατικού Κέντρου και το πόσο έχει συνεισφέρει με τη δράση του στην παραγωγική δραστηριότητα, στην προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Βεβαίως, το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, αφού για την καταγραφή των γεγονότων και των δράσεων, χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί μία έρευνα που μαζί με τη συγγραφή, διήρκεσαν δύο χρόνια.
Η δυσκολία είχε να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι τα αρχεία του Εργατικού Κέντρου ήταν διασκορπισμένα. Πολύ υλικό είχε χαθεί εξαιτίας του σεισμού του 1995, ενώ μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο Γενικό Αρχείο του Κράτους όπου και καταφύγαμε για να αντλήσουμε τα στοιχεία.
Ακόμη και το έμβλημα του Εργατικού Κέντρου, βρίσκεται εκεί΄΄.

Με αναφορές στη δράση σωματείων από το 1925

Αναφορικά με το πώς ξεκίνησε, ο κ. Γεωργόπουλος είπε: ΄΄Αρχικά εξέφρασα την ιδέα στη ΓΣΕΕ για να λάβουμε την οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που χωρίς τη συμβολή του δεν θα προχωρούσαμε αφού δεν θα μπορούσαμε να αναλάβουμε μόνοι μας το κόστος, δεδομένου ότι ήδη έχουν εκτυπωθεί 1.500 αντίτυπα. Στη συνέχεια ξεκίνησα μόνος μου την έρευνα, την καταγραφή και την αξιολόγηση των γεγονότων που συνδέονταν με το Εργατικό Κέντρο, πράγμα που ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Έτσι απευθυνθήκαμε στον φιλόλογο Γιώργο Γεωργόπουλο και τον ιστορικό Παναγιώτη Στούρα που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το βιβλίο. Πρώτο «βήμα» μας αποτέλεσε η καταγραφή των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου τα 80 αυτά χρόνια. Βεβαίως, στην πορεία της αναζήτησης διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για σωματεία και συλλόγους που προϋπήρχαν του Εργατικού Κέντρου και ήταν πρωτοπόρα για την εποχή τους, όπως π.χ. το πρώτο αμιγώς γυναικείο σωματείο σταφιδοεργατριών Αιγίου.
Έτσι στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές όχι μόνο για τη δράση του Ε.Κ.Α. αλλά και για το πώς δραστηριοποιούνταν σωματεία της δύναμής του, από το 1925 ακόμη…΄΄.

Ένωσαν τα «κομμάτια» συγκεντρώνοντας υλικό από πολλές «πηγές»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, «πηγές» για τα κεφάλαια του βιβλίου, αποτέλεσαν ακόμη παλιές εφημερίδες που βρέθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο, αρχεία συγγενών προέδρων και μελών της διοίκησης του Κέντρου, ενώ υλικό ελήφθη και από το αρχείο του δημοσιογράφου Φάνη Ζουρόπουλου. ΄΄Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μας βοήθησαν. Στους υπαλλήλους του Ιστορικού Αρχείου που μας έδωσαν την πρόσβαση να βρούμε και να αναδείξουμε την ιστορία μας. Θεωρώ ότι με τη δουλειά δύο χρόνων καταφέραμε να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το Εργατικό Κέντρο μέσα στις δεκαετίες, ο οποίος δεν αφορά μόνο το εργατικό κίνημα αλλά και τη δράση του σε κοινωνικό επίπεδο΄΄, πρόσθεσε ο κ. Γεωργόπουλος.

Τέλος, ως προς τη διάθεση του βιβλίου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα δίδεται χωρίς χρέωση, ήδη το έχουν εντάξει στις βιβλιοθήκες τους κάποια Πανεπιστήμια, θα παραχωρηθεί σε όλες τις βιβλιοθήκες της περιοχής αλλά και ανά την Ελλάδα και βέβαια όποιος παρευρεθεί στην εκδήλωση του Σαββάτου θα μπορέσει να το λάβει εντελώς δωρεάν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr