background img
banner
banner

Η ρήτρα «πνίγει» τις ποτιστικές καλλιέργειες

ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ «ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ» – ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ

Την αντίδραση ιδιοκτητών αγροτεμαχίων έχει προκαλέσει η νέα ειδοποίηση από τους Οργανισμούς μέσω των οποίων αρδεύουν, για την εξόφληση του τέλους που προκύπτει από τη ρήτρα ενέργειας. Ο Αρδευτικός Οργανισμός Σελινούντα έχει αποστείλει τις σχετικές ειδοποιήσεις, με αρκετούς ιδιοκτήτες να εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα επιπλέον χρήματα που καλούνται να καταβάλουν, κυρίως δε γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν λάβει ούτε… ευρώ από τις καλλιέργειες που αρδεύτηκαν την περίοδο που καλούνται να πληρώσουν…

Ως γνωστόν, οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) διαθέτουν παροχές ηλεκτρικής ενέργειας αγροτικής χρήσης και συνδέονται στο δίκτυο μέσης τάσης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Ωστόσο από το φετινό φθινόπωρο και έπειτα (Οκτώβριος 2021), η καθαρή τιμή (χωρίς τα τέλη χρήσης δικτύου κ.λπ.) ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνεται κατακόρυφα μήνα με το μήνα, με τις πρόσφατες γεωπολιτικές συνθήκες, μάλιστα, να καταδεικνύουν περεταίρω αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και για το τρέχον έτος. Από το Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησε η χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των Οργανισμών. με ρήτρα αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους ενέργειας και κατά συνέπεια του κόστους αρδευτικού νερού, καθώς αυτό εξαρτάται μόνο από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Κατ’ επέκταση, η υπερβολική αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση του κόστους άρδευσης και λειτουργίας των Οργανισμών αυτών.

Κάπως έτσι, ο Αρδευτικός Οργανισμός «Σελινούντας» απέστειλε στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων το σχετικό τιμολόγιο εκκαθάρισης για το 2021, με τα ποσά να διαμορφώνονται ανάλογα με τα μέτρα ή τα στρέμματα που αρδεύονται, ανεξάρτητα από αυτό που είχαν πληρώσει πέρυσι στην αρχή της αρδευτικής περιόδου. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις.

Τα κοστολόγια ανεβαίνουν καθώς η τιμή του ρεύματος είναι ανεξέλεγκτη

Όπως εξήγησε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο υπεύθυνος του Αρδευτικού Οργανισμού Γιώργος Μεϊντανάς, ΄΄δυστυχώς τα κοστολόγια ανεβαίνουν καθώς η τιμή του ρεύματος είναι ανεξέλεγκτη. Το τέλος της ρήτρας δεν μπορούσε να επιβληθεί πέρυσι, διότι όταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δουλεύαμε στο «φουλ» δεν γνωρίζαμε ότι θα έφτανε το ρεύμα σε αυτά τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, η ρήτρα έχει τετραπλασιαστεί. Για παράδειγμα, λειτουργήσαμε μία γεώτρηση για αντιπαγετικούς λόγους πριν από είκοσι ημέρες και τώρα το κόστος έγινε τριπλάσιο. Κι όσο πάμε η τιμή του ρεύματος αυξάνεται΄΄.

Αναφορικά με το τι θα γίνει στη συνέχεια με τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες αρδεύσιμων εκτάσεων που καλύπτονται από τον «Σελινούντα», ο κ. Μεϊντανάς είπε: ΄΄Εμείς λαμβάνουμε τα χρήματα από την εξόφληση της ρήτρας για το 2021 και θα τα καταβάλουμε στον ΔΕΔΔΗΕ. Όταν οριστικοποιηθεί η αύξηση από το κράτος και εφόσον έχουν καταβληθεί περισσότερα, θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η όποια έκπτωση οριστικοποιηθεί, θα αφαιρεθεί από το κοστολόγιο της άρδευσης, θα μετατεθούν απευθείας στην επόμενη αρδευτική περίοδο΄΄. Όσον αφορά το εάν θα υπάρξει αύξηση στο τέλος άρδευσης, τόνισε πως και για το 2022 το κοστολόγιο θα παραμείνει το ίδιο, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τις απαιτήσεις του ρεύματος.

Πρόχειρη αποκατάσταση της ζημιάς για να… μπει το νερό στο αυλάκι

Εκείνο ωστόσο που απασχολεί τώρα τους υπεύθυνους του Αρδευτικού Οργανισμού, είναι η σοβαρή ζημιά που έχει προκληθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στον αναβαθμό του ποταμού Σελινούντα. ΄΄Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αποκαταστήσει τον αναβαθμό με έργο τον ερχόμενο Αύγουστο. Ωστόσο, η αρδευτική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου κι εμείς οφείλουμε να αρδεύσουμε τις καλλιέργειες. Αυτό που πρόκειται να γίνει είναι μία παρέμβαση ώστε να καταστεί εφικτή η άντληση του απαιτούμενου νερού, με ένα πιο πρόχειρο έργο, τα χωματουργικά του οποίου θα αναλάβει η Περιφέρεια. Ωστόσο, ο Αρδευτικός Οργανισμός θα πρέπει να διεκπεραιώσει το μέρος των σωληνώσεων αποκαθιστώντας αυτές που βρίσκονταν στην πλευρά της κοινότητας Σελινούντα. Το κόστος αυτών ίσως φτάσεις και τις 8.000 με 10.000 ευρώ΄΄.

Δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος για κάλυψη μέρους της ρήτρας αναπροσαρμογής

Εν τω μεταξύ, εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση αναμένονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και για τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, μετά από σχετική επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Νικολακόπουλος με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Η κάλυψη του 80% της χρέωσης που προέρχεται από την ρήτρα αναπροσαρμογής για το πεντάμηνο Αύγουστος- Δεκέμβριος 2021 και αφορά στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών, θα συμπεριλάβει και τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων & Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων), σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο αρμόδιος Υπουργός, ενώ οι ΤΟΕΒ συμπεριλαμβάνονται και στην απόφαση που αφορά την περίοδο κατανάλωσης για το δίμηνο Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2022, με την κάλυψη της ρήτρας να ανέρχεται στο 50%.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr