background img
banner
banner

Κύμα αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς από την Αιγιάλεια για την Ουκρανία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Με βαθύ πόνο και θλίψη για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αλλά και με διάθεση στήριξης και αποστολή βοήθειας, οι Αιγιαλείς ρωτούν από την πρώτη ημέρα του πολέμου πώς θα μπορέσουν να συνεισφέρουν ώστε να ελαφρώσουν έστω και λίγο τον δοκιμαζόμενο λαό από τις «πληγές» του. Ο δήμος Αιγιαλείας ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα, με το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράζει σύσσωμο, κατά την τελευταία συνεδρίασή του, την επιθυμία έκφρασης αλληλεγγύης και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δεν είναι όμως μόνο οι τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε φάρμακα, σκευάσματα και υγειονομικό υλικό. Υπάρχουν και οι πρόσφυγες που γεμάτοι κακουχίες αναζητούν μία στέγη και ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και γι’ αυτή την περίπτωση, όπως φαίνεται, υπάρχει η διάθεση για παροχή βοήθειας.

Έκκληση από την αντιδήμαρχο Πρόνοιας για συμμετοχή

Τον συντονισμό της δράσης του δήμου για στήριξη του ουκρανικού λαού έχει αναλάβει η αντιδημαρχία Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας.

Η αντιδήμαρχος Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου αναφέρει στo protionline.gr: ΄΄Παρακολουθούμε όλοι σοκαρισμένοι τις εξελίξεις στην Ουκρανία και σαν δήμος Αιγιαλείας επιθυμούμε να συνεισφέρουμε αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου. Καταδικάζουμε τον πόλεμο και κάθε μορφή βίας και στεκόμαστε, ως έχουμε υποχρέωση αλλά και επιθυμία, πλάι στον άνθρωπο, απ’ όποια χώρα κι αν προέρχεται. Καλούμε τους Αιγιαλείς να στηρίξουν την προσπάθεια του δήμου μας για συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στην Ουκρανία, ώστε να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να απαλύνουμε όσο μπορούμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων΄΄.

Πώς μπορούν να προσφέρουν οι Αιγιαλείς

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μέσω ανακοίνωσής της απευθύνει κάλεσμα στον λαό της Αιγιάλειας ώστε να προσφέρει για τον λαό της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, επισημαίνει: ΄΄Ύστερα από την άμεση συνεργασία της αντιδημάρχου Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Διαμάντως Βασιλακοπούλου, της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρίας Τσουκαλά, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, θα συγκεντρωθούν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα, προκειμένου να αποσταλούν στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας, σαν μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί σαν συνέπεια του πολέμου. 

Όσοι θέλουν να βοηθήσουν, μπορούν να προσφέρουν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα από σήμερα Δευτέρα 14 έως και την Παρασκευή 18 Μαρτίου, ώρες 10:00 έως 13:00 στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης» και πιο συγκεκριμένα στο κυλικείο.

Λίστα φαρμάκων Υγειονομικού Υλικού: αντιβιοτικά (ενέσιμα), καθετήρες, αιμοστατικές γάζες, ενδοφλέβιοι καθετήρες 18G και 22G, αιμοστατικά (τρανεξαμικό οξύ σε οποιαδήποτε μορφή), αντιβακτηριδιακά επιθέματα, Ambu, επίδεσμοι, γύψινοι επίδεσμοι, αντισταμινικά, (ενέσιμα), αποστειρωμένα γάντια (μέγεθος M,L) σύριγγες, συστήματα ορού, ορμόνες φουροξαζίδη, ενεργοποιημένος άνθρακας, φυσιολογικούς ορούς, τραμαδόλη, αντιυπερτασικά, γάζες, επίδεσμοι, ράμματα, βελόνες, αιμοστατικοί παράγοντες, αντλίες ενδοφλέβιων υγρών.
Τρόφιμα μακράς διαρκείας: κονσέρβες παντός τύπου, γάλα εβαπορέ, γάλα σε σκόνη για παιδιά, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια, αλεύρι, παξιμάδια΄΄.

΄΄Είναι πολύ σημαντική κάθε βοήθεια στο τεράστιο πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττει βάναυσα εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες. Η αποστολή του υλικού θα γίνει σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού΄΄, επισημαίνει εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. η κ. Τσουκαλά.

Δυνατότητα φιλοξενίας προσφύγων

Σύμφωνα με την κ. Βασιλακοπούλου, ΄΄επειδή το κύμα προσφύγων είναι τεράστιο κι επειδή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν οικογένειες στην περιοχή μας που θα μπορούν να προσφέρουν στέγη έστω και προσωρινά σε αυτούς τους ανθρώπους που άφησαν τα σπίτια τους και ίσως τους δικούς τους ανθρώπους έτσι ώστε να επιβιώσουν΄΄.

Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Όπως έγινε γνωστό από το Αυτοτελές Τμήμα Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, ΄΄ο δήμος Αιγιαλείας θεωρώντας υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα αναφορικά με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, καλεί τους Δημότες της Αιγιαλείας που έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες ή να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης να δηλώσουν διαθεσιμότητα στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου https://migration.gov.gr/helpukraine/ όπου είναι διαθέσιμη πλατφόρμα “HELP UKRAINE” στην οποία ο καθένας μπορεί να προσφέρει βοήθεια ανάλογα με τις δυνατότητές του΄΄.

Συγκέντρωση υλικού στα σχολεία

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Αιγιαλείας σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Αιγιαλείας και τη Β΄ ΕΛΜΕ, συγκεντρώνει τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό για τους άμαχους πρόσφυγες της Ουκρανίας. Όπως τονίζει, ΄΄τα παιδιά του πολέμου όντας από την φύση τους ευάλωτα και εύπλαστα αποτελούν εύκολα θύματα.
Οι πληγές που αφήνει ο πόλεμος στα παιδιά είναι βαθιές και δύσκολα μπορούν να επουλωθούν, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να ζήσουν μία υγιή σχολική και κοινωνική ζωή.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εμπλοκή των παιδιών στη διαδικασία αυτή, ώστε να κινητοποιηθούν, ευαισθητοποιηθούν, ανταποκριθούν και να προσφέρουν στο κάλεσμα αυτής της δράσης. Επιπρόσθετα, είναι ένα μάθημα συμπόνιας για τους συνομηλίκους τους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά τους.

Η συγκέντρωση θα γίνει μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 18 Μαρτίου, αρχικά στα σχολεία της Αιγιάλειας. Μετά τη συγκέντρωση, άτομα του Δ.Σ της Ένωσης καθώς και του Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας θα αναλάβουν την παραλαβή του υλικού και την αποστολή τους στους «Γιατρούς του Κόσμου». Η βοήθεια σας στο κάλεσμα της δράσης αυτής είναι σημαντική. Τρόφιμα που χρειάζονται: Ζυμαρικά, Ρύζι, Γάλα εβαπορέ, Χαρτικά, Είδη καθαριότητας, Κονσέρβες. Φαρμακευτικό υλικό: Betadine, Σιρόπι ντεπόν, Πάνες μωρού, Γάζες-γάντια, Φυσιολογικός ορός, Οινόπνευμα΄΄.

Ο Σύλλογος Γονέων του 5ου Δημοτικού στήριξε την προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών μέσω του Χαμόγελου του Παιδιού

Τέλος, μεμονωμένα κάποιοι πολίτες και σύλλογοι έλαβαν πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν υλικό. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου που στήριξε την προσπάθεια συγκέντρωσης υλικού για την Ουκρανία, από το Χαμόγελο του Παιδιού, παραδίδοντας το μεσημέρι της Παρασκευής δώδεκα σακούλες με τρόφιμα μακράς διάρκειας, χαρτικά, νερά, φάρμακα, πάνες και μωρομάντηλα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr