background img
banner
banner

“Οι Οχτώ Ήχοι της Μαργαρίτας”… ηχούν 200 χρόνια μετά

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Η συγγραφέας – εκπαιδευτικός Αναστασία Ευσταθίου δεν χρειάζεται και… ιδιαίτερες συστάσεις. Η “αεικίνητη” λογοτέχνης από την Αιγιάλεια την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσε το νέο της βιβλίο. Η νέα “καραντινιάτικη” προσπάθειά της – με ιστορικό περιεχόμενο αυτή την φορά – είναι βασισμένη σε μια αναζήτηση στοιχείων αρκετών ετών και αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στην εποχή της Τουρκοκρατίας του 19ου αιώνα. Τα κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου είναι η μοναχή Μαριγώ Βελισσαροπούλου και ο αρχιστράτηγος της ελληνικής Επανάστασης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η μεταξύ τους σχέση, επαφή που αναπτύχθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του μεγάλου ήρωα, σε Βοστίτσα, Καλάβρυτα, Νωνάκριδα αλλά και σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Μια σχέση που αναπτύχθηκε μέσα στην… αντάρα

Το κεντρικό πρόσωπο του νέου βιβλίου της Αναστασίας Ευσταθίου είναι μια γυναίκα που άφησε το δικό της στίγμα στην τεράστια ιστορία της ελληνικής Επανάστασης. Την παιδική ηλικία της ηρωίδας καθόρισαν τα πολύ σημαντικά γεγονότα της ανασύστασης του έθνους, γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της τότε εποχής, ο έρωτας και η ακλόνητη πίστη, αλλά και η αγωνιστικότητα της ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές. Η Μαριγώ Βελισσαροπούλου και ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης γνωρίζονται τυχαία έπειτα από διάφορες συγκυρίες και τελικά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα “χτίζουν” μια παθιασμένη και ολέθρια σχέση που τους “σημάδεψε” σε ολόκληρη την ζωή τους μετέπειτα και ως το τέλος της ζωής τους.

Η ηρωίδα του βιβλίου γεννήθηκε στην Νωνάκριδα και μεγάλωσε στην Αιγιάλεια. Ήταν η γυναίκα που έμελλε να “κλείσει” την ερωτική ζωή του Γέρου του Μοριά, χαρίζοντάς του εκτός από ένα παιδί και την αμέριστη συμπαράσταση – αγάπη της, καθώς και την μαχητικότητά της στην υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδας και του “θρυλικού” άνδρα που ερωτεύτηκε. Η συγγραφέας προσεγγίζει την μοναχή Μαριγούλα με τον δικό της γλαφυρό και ιδιαίτερο τρόπο, κάνοντας ένα “ταξίδι στον χρόνο” στα χρόνια της Επανάστασης και φέρνει στο σήμερα συμπεριφορές, γεγονότα, πληροφορίες και συναισθήματα, καταγράφοντας τις ηρωικές στιγμές στο πεδίο της μάχης, στην φυλακή του Ναυπλίου και λίγο πριν, στην εξορία του ήρωα στην Ύδρα. Το βιβλίο “αποκαλύπτει” πολλές άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τον αισθηματικό και προσωπικό του “κόσμο” που λίγοι γνωρίζουν, μέσα από τα μάτια του έρωτά του που ονομάζεται Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου.

“Μια συγκλονιστική εξέλιξη που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί…”

“Όσα αναφέρει το βιβλίο αυτό είναι μια πραγματική ιστορία. Είναι γεγονότα που συνέβησαν στην επαναστατική περίοδο της Τουρκοκρατίας και κεντρικά πρόσωπα είναι ο Γέρος του Μοριά και η Μαργαρίτα Βελισσαροπούλου. Μια ιστορία αγάπης και δυνατών αισθημάτων, που διαδραματίζεται τα τελευταία χρόνια του βίου του Κολοκοτρώνη…” ανέφερε στην “Π” η συγγραφέας για το ιστορικό βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε, ενώ στην ερώτηση πώς και πότε το εμπνεύστηκε, τόνισε: “Οι Οχτώ Ήχοι για την Μαργαρίτα” είναι “παιδί” της καραντίνας του κορωνοϊού. Τα στοιχεία και τα ιστορικά γεγονότα τα συγκέντρωσα σε ένα διάστημα τουλάχιστον τριών χρόνων. Έχει συγκλονιστική εξέλιξη και τρομερό ιστορικά στοιχεία που σίγουρα, θα “καθηλώσει” τον αναγνώστη και θα του δείξει άλλες “διαδρομές” για την τότε εποχή…” κατέληξε στo protionline.gr η κ. Ευσταθίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι συνολικά 440 σελίδες και αποτελεί έκδοση της “Κάκτος εκδοτική”, μίας από τις πιο σημαντικές στον χώρο του βιβλίου στην χώρα. Οι “Οχτώ Ήχοι της Μαργαρίτας” κυκλοφόρησαν την Τετάρτη 9 Μαρτίου και η λιανική τιμή του βιβλίου είναι αρκετά προσιτή, ενώ διατίθεται και διαδικτυακά με αντικαταβολή μέσω του εκδοτικού οίκου ή στην μηχανή αναζήτησης Σκρούτζ. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο βιβλίο είναι μια έρευνα τεσσάρων ετών. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει ανακοινωθεί από τον εκδοτικό οίκο πότε και πού θα γίνει η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος, καθώς κατά πως φαίνεται, ίσως να γίνει το καλοκαίρι λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού που ακόμα μαίνονται και των κρουσμάτων που δεν λένε να υποχωρήσουν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr