background img
banner
banner

Ολένα Καπιλούσναγια: «Ο πόλεμος κατεδάφισε τις ζωές και τα όνειρα μας»

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΙΑΣ ΟΥΚΡΑΝΗΣ… ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, η διακύβευση των ισορροπιών μεταξύ των κρατών, οι οικονομικές επιπτώσεις, έρχονται να διαταράξουν την ήδη βεβαρημένη καθημερινότητα των Ελλήνων. Πολύ περισσότερο δε, των Ουκρανών που διαμένουν στη χώρα, οι οποίοι έχουν αφήσει στην πατρίδα, δικούς τους ανθρώπους αλλά και τις ιδιοκτησίες τους.

Ανάμεσα σε αυτούς και ορισμένοι που επέλεξαν την Αιγιάλεια για μία καλύτερη ζωή… Πέρα από τα οικονομικά συμφέροντα, μακριά από τις “πολιτικές σκακιέρες” και τις “διπλωματικές τακτικές”, ο μεγαλύτερος εχθρός όλων είναι ένας: Ο πόλεμος.

Την περασμένη βδομάδα η πολιτική ατζέντα της Ευρώπης, άλλαξε. Το αναπάντεχο, συνέβη. Πλέον το αεροδρόμιο του Κιέβου “έπεσε” στα χέρια Ρώσων στρατιωτών, ενώ στις πόλεις Μαριούπολη, Οδησσό, Κχάρσον, Χάρκοβο και Λβιβ, υπάρχουν συνεχώς εντάσεις και ανελέητοι ρωσικοί βομβαρδισμοί, με τα έθνη της Ευρώπης να προσπαθούν να κρατήσουν πολιτικοκοινωνικές ισορροπίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.

Σε μία “κλωστή” κρέμεται η σταθερότητα στην Ευρώπη

Με την ένταση να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο και την οικονομική αστάθεια να πλανάται πάνω από την Ε.Ε. πιο πολύ από ποτέ εδώ και… 70 χρόνια, οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν την χώρα να “ερμηνεύει” το πολιτικό μήνυμα με τον πιο τραγικό και πολεμικό τρόπο. Χιλιομετρικά, το Κίεβο να απέχει δύο χιλιάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Ελλάδας, όμως όπως λένε πολλοί διεθνολόγοι και αναλυτές “στον πόλεμο οι αποστάσεις μετρούνται μόνο σε χιλιοστά”. Κάπως έτσι νιώθουν αυτές τις μέρες και οι Ουκρανοί πολίτες της Αιγιάλειας. Είναι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται, εξελίσσονται και δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου. Ζουν μια ειρηνική “δίνη” με τον δικό τους τραγικό τρόπο και καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα τους, γεμάτοι συναισθήματα για τα νέα δεδομένα.

Το εμπάργκο και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Η δύση και γενικά η Ε.Ε. τις τελευταίες ημέρες πριν το διάγγελμα Πούτιν και την αναγνώριση των δύο ανεξάρτητων κρατιδίων από την ρωσική Κυβέρνηση, είχε ήδη στην… “μπούκα” τις οικονομικοπαραγωγικές επιχειρήσεις της Μόσχας και γενικά είχε ξεκινήσει ένα άτυπο εμπάργκο που “έδειχνε” τις προθέσεις των κρατών – μελών και των υποστηρικτών του ΝΑΤΟ. Με την απόφαση όμως και την εισβολή των στρατευμάτων, ενεργοποιήθηκε σχεδόν άμεσα ο οικονομικός αποκλεισμός της Ρωσίας από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ταυτόχρονα, σταμάτησαν πολλά κράτη τις διατραπεζικές συναλλαγές με καταστήματα ρωσικών συμφερόντων, ενώ και οι αγορές “γύρισαν την πλάτη” στο εμπορικό και βιομηχανικό κομμάτι με το οποίο συνεργάζονταν, σχεδόν αμέσως και με χαρακτηριστική… ευκολία. Όμως η “Μεγάλη Ρωσία” δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη, όπως αποδεικνύεται…

“Φόβος… αυτό είναι το αίσθημα που κυριαρχεί”

Μιλώντας στo protionline.gr η Ολένα Καπιλούσναγια (Капелюшна) για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα της και πιο συγκεκριμένα στην πόλη που γεννήθηκε, το Κχέρσον, τόνισε γεμάτη συγκίνηση: «Αυτό που κυριαρχεί μέσα μου είναι ο φόβος. Ο πόλεμος “γεννά” πολύ άσχημα συναισθήματα και η χώρα μου απειλείται με αποδεκατισμό. Ο εμφύλιος πόλεμος που λέγεται ότι επικρατεί τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά δεν ήταν ένα καθημερινό πρόβλημα και ζήτημα που αντιμετώπιζε ο κόσμος της Ουκρανίας σε πρακτικό επίπεδο. Όλοι οι άνθρωποι της πόλης μου είχαν μια ήρεμη ζωή, μια όμορφη καθημερινότητα.

Οι εσωτερικές αναταραχές με τους Ουρανούς αυτονομιστές δεν ήταν ποτέ για τον ουκρανικό λαό ένα υπαρκτό θέμα, υπήρχε μόνο στην σφαίρα μιας οικονομικοπολιτικής εσωτερικής αντιπαλότητας. Ήταν πολιτικό “παιχνίδι”, όχι πολεμικό…» δήλωσε η 42χρονη Ουκρανέζα, η οποία είναι παντρεμένη με γνωστό Αιγιώτη dj και ζει στο κέντρο του Αιγίου.

“Μόνο για επίσκεψη πλέον θα βρεθώ στην χώρα μου ξανά…”

“Κανένας Ουκρανός πολίτης δεν πίστευε μέσα στο μυαλό του, ότι θα μπορούσε ο πολιτικός ηγέτης της Ρωσίας να “χτυπήσει” έδαφος της χώρας με πόλεμο. Ακούγονταν πολλά, αλλά δεν μπορούσε κανείς να πιστέψει όντως θα συμβεί. Για μένα πλέον η παρτίδα μου έγινε μόνο ένα μέρος που θα επισκεφθώ, όχι όμως να ζήσω. Η ζωή μου πλέον είναι στην Αιγιάλεια, ο άντρας μου είναι εδώ, οι όποιες επαγγελματικές δραστηριότητες είναι και θα είναι στην Ελλάδα. Ο φόβος είναι μεγάλος και αυτό δυστυχώς θα ισχύσει για πολλά χρόνια ακόμα. Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, η οικονομική κρίση θα είναι τεράστια και ο θάνατος “πλανάται” πάνω από τα σπίτια μας στην νότια Ουκρανία. Δεν είμαι σίγουρη ότι έπειτα από αυτή την πολιτική αστάθεια που επικρατεί και τις συνέπειες των εχθροπραξιών, θα μπορούσα να επιστρέψω με ασφάλεια να μείνω και να ζήσω στην πατρίδα μου. Η Ελλάδα προσφέρει μια σταθερότητα και ποιότητα ζωής, έχει περισσότερες προοπτικές” ανέφερε η 42χρονη και καταλήγοντας πρόσθεσε: “Λυπάμαι για αυτό που συμβαίνει. Η περιοχή που ζουν αυτή την στιγμή η γιαγιά μου και ο αδελφός μου, βομβαρδίζεται καθημερινά. Διαμένουν στο υπόγειο του σπιτιού μας, το οποίο το χρησιμοποιούν ως οχυρό για να προστατευτούν. Γίνονται συνεχόμενες διακοπές ρεύματος και υπάρχει πολύ έντονος φόβος ότι σύντομα δεν θα μπορούν να βρουν τα απαραίτητα, φαγητό και βασικά αγαθά… Μέχρι πριν λίγες μέρες ο κόσμος μπορούσε να είναι στα καταστήματα και τα πάρκα, στην αγορά και τις εκκλησίες, στις εργασίες του και να ζει μια φυσιολογική ζωή. Τώρα όλα έχουν ανατραπεί όλα.
Η οικογένειά μου έχει χάσει τα πάντα, απειλείται η ζωή τους και εγώ δεν μπορώ να τους βοηθήσω καθόλου. Είναι οδυνηρό αυτό που βιώνουμε ως έθνος, ας μας βοηθήσει ο Θεός. Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική και ο Πούτιν να σταματήσει αυτή την αιματοχυσία…”, κατέληξε.

Να σημειωθεί ότι σε πολύ κεντρικό σημείο στην περιοχή του Μεταξουργείου στην πρωτεύουσα, καθημερινά αναχωρεί λεωφορείο που φτάνει οδικώς στην νότια πλευρά της χώρας, το οποίο εκτός από Ουκρανούς της Ελλάδας, μεταφέρει δεκάδες τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό και αγαθά πρώτης ανάγκης, προσφορές ιδιωτών και συλλόγων προς τον πολύπαθο λαό της Ουκρανίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr