background img
banner
banner

Παρουσιάστηκε το βιβλίο που τιμά την πορεία του Εργατικού Κέντρου Αιγίου

ΣΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ»

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου που εξεδόθη χάρη στην πρωτοβουλία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στο οποίο καταγράφεται η δράση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου αλλά και εργατικών σωματείων. Το συγγραφικό δίδυμο Γιώργου Γεωργόπουλου και Παναγιώτη Στούρα, υπέγραψε το επετειακό βιβλίο με τίτλο “Η ιστορία του Εργατικού Κέντρου Αιγίου 1935-2015” το οποίο αποτελεί έκδοση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. To Σάββατο 19 Μαρτίου το βράδυ, τα 200 και πλέον άτομα που βρέθηκαν στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, απόλαυσαν μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της ιστορίας του Ε.Κ.Α. και των “φίλων” του σε μία πορεία χρόνων.

Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ, προσήλθε αρκετός κόσμος, με την κορύφωση να είναι περίπου στις 9 η ώρα, όπου στον χώρο εκείνη την στιγμή υπήρξαν 210 άτομα! Την παρουσίαση του βιβλίου συντόνισε ο δημοσιογράφος Φάνης Ζουρόπουλος, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος που ήταν και οικοδεσπότης της εκδήλωσης.

Βραβεύσεις

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε βράβευση των πρώην πρόεδρων και διαφόρων σημαντικών προσωπικοτήτων του Εργατικού Κέντρου της τελευταίας τριακονταετίας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας και ο Ιστορικός Κωνσταντίνος Δουκάκης. Τα κεντρικά πρόσωπα όμως που “τράβηξαν” και τα περισσότερα βλέμματα, ήταν οι Παναγιώτης Στούρας και Γιώργος Γεωργόπουλος, συγγραφείς του βιβλίου. Να σημειωθεί ότι στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου “Πολύκεντρο” υπήρχε μπουφές με εκλεκτά εδέσματα, ενώ τηρήθηκαν κατά γράμμα τα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, καθώς οι αποστάσεις ασφαλείας και η μάσκα προστασίας μεταξύ όσων παραβρέθηκαν στη δίωρη εκδήλωση, ήταν επιβεβλημένες.

Αποτέλεσμα διετούς έρευνας

Η καταγραφή των γεγονότων και των διαφόρων στοιχείων που παρουσιάζονται στις 354 σελίδες του βιβλίου που επιμελήθηκαν οι Γ. Γεωργόπουλος και Π. Στούρας, ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Πρόκειται για μία έρευνα που μαζί με τη συγγραφή, διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια, καθώς τα αρχεία του Εργατικού Κέντρου ήταν διασκορπισμένα και πολλές πληροφορίες είχαν “χαθεί στον δρόμο”. Πολύ υλικό επίσης είχε καταστραφεί στον σεισμό του 1995, ενώ μεγάλο μέρος αυτού βρέθηκε στο Γενικό Αρχείο του Κράτους από το οποίο προέκυψαν πολλά στοιχεία. Πολλές πληροφορίες επίσης, αποτέλεσαν παλιές εφημερίδες και επίσημα δημοσιεύματα που βρέθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο, ενώ μεγάλη συμβολή και καίριες “πήγες” υπήρξαν τα αρχεία συγγενών προέδρων και μελών της διοίκησης του Κέντρου.

Ο στόχος που επετεύχθη

“Ήταν μία βασική επιδίωξή μου όταν ανέλαβα την προεδρία το βιβλίο αυτό. Είχα σαν στόχο να αναδείξω την πολυετή ιστορία του Εργατικού Κέντρου και το πόσο έχει συνεισφέρει στην παραγωγική δραστηριότητα και στην προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Οι δημότες της Αιγιάλειας έχουν πλέον την δυνατότητα να μελετήσουν την καταγεγραμμένη ιστορία μας και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικά το έργο μας σε κάθε επίπεδο και το κύριο μέλημά μας, να είναι και να παραμένει η προάσπιση των συμφερόντων του Εργατικού Κέντρου Αιγίου και το δίκιο του εργαζόμενου” ήταν τα λόγια του Παναγιώτη Γεωργόπουλου, του προέδρου του Ε.Κ.Α. από το βήμα.

Υπερήφανος για το Ε.Κ.Α. ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος απευθυνόμενος στους φίλους που κατέκλυσαν την αίθουσα του Πολύκεντρου, τόνισε μεταξύ άλλων: “Σας ευχαριστώ που μου κάνετε την τιμή να μιλήσω για την προσφορά για την διαδρομή του εργατικού κινήματος που ξεκίνησε πριν από 104 χρόνια και να αναγνωρίσω την κοινωνική συνεισφορά που έχει χαρίσει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τα συνδικάτα εξακολουθούν να είναι εδώ. Τα εργατικά κέντρα παρέμειναν γιατί έχουν κάτι, το οποίο είναι βαθύτατα επηρεασμένο από την οκτωβριανή επανάσταση. Τα Εργατικά Κέντρα δεν υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις, ούτε κάνουν αυξήσεις. Ασχολούνται μόνο με την ποιότητα ζωής και ενδιαφέρονται για την παιδεία και την εργατική τάξη. Αυτό γίνεται και σε αυτόν εδώ τον τόπο και είμαι υπερήφανος για αυτό”.

Ήρθαν στη μνήμη αγώνες…

Μιλώντας στην πολυπληθή εκδήλωση και απευθύνοντας χαιρετισμό, ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Γιάννης Μαρίνος, επισήμανε: “Δεν θα πω πολλά γιατί τα πολλά τα λέει το ίδιο το βιβλίο. Συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση αυτής της συλλεκτικής έκδοσης.
Η σημερινή ημέρα μου θυμίζει αγώνες με συναδέλφους από τα παλιά και τα επιτυχημένα συνέδρια που μαζί διοργανώναμε. Το βιβλίο αυτό χαράσσεται ήδη στην καρδιά μας” δήλωσε ο κ. Κόκλας, ενώ όλοι οι ομιλητές εκτός από τον έντονο συναισθηματισμό τους, είχαν όλοι έναν καλό λόγο να πουν για το βιβλίο και το έργο που συντελείται από τους ανθρώπους του Εργατικού Κέντρου και τον καθένα ξεχωριστά.

«Το Ε.Κ.Α. αφουγκράζεται τις ανάγκες της πόλης»

“Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, γιατί σήμερα, μαζί, αναδεικνύουμε μια σημαντική ιστορία αγώνων. Αναλογιζόμαστε τη μεγάλη συμβολή της εργασίας στην πορεία αυτού του τόπου, αλλά και την κρισιμότητα της ανάγκης να μιλήσουμε για όσα μας απασχολούν και για όσα, πολλά ακόμη, οφείλουμε να κάνουμε. Θέλω να συγχαρώ όσους ανέλαβαν αυτήν την πρωτοβουλία, της καταγραφής και ανάδειξης μιας πλούσιας ιστορίας προσφοράς και αγώνων 80 χρόνων, μιας σημαντικής πορείας που ουσιαστικά ταυτίζεται και με την πορεία συνολικά της χώρας, και ιδιαίτερα, με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μιας ολόκληρης περιοχής. Το Εργατικό Κέντρο Αιγίου, σε αυτήν τη μακρά διαδρομή, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο” ήταν τα πρώτα λόγια του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο σώμα και τους εκπροσώπους του.

Την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου τίμησαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, οι βουλευτές Άγγελος Τσιγκρής, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μάρκου, ο πολιτευτής του ΚΙΝΑΛ Μαρίνος Σκανδάμης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο τέως Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Καρδίτσας, Πύργου, Ναυπακτίας, Μεσολογγίου, Κιάτου, η πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγιάλειας Μαρία Γιδά, η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” Βάσω Ψυχράμη, ο επικεφαλής της παράταξης ‘’ΜΠΡΟΣΤΑ’’ Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. Θανάσης Σωτηρόπουλος και πολλά μέλη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η εκδήλωση στο Πολύκεντρο κράτησε σχεδόν τρεις ώρες και η συνέχεια δόθηκε στο ‘’Αλάτι και Πιπέρι’’ στην Αβυθο όπου η διοίκηση του ΕΚΑ παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επίσημων καλεσμένων της.

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr