background img
banner
banner

Προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 για την πλατεία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ INTRAKAT ΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΩΣ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Στη λύση της προσφυγής στην Επιτροπή του άρθρου 152 κατά της Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωσε ως μη σύννομη την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου για τη συνέχιση του έργου της πλατείας Αγ. Λαύρας με υποκατάσταση, κλίνει η δημοτική αρχή.

Αυτό διεφάνη και στην συνάντηση του δημάρχου και αντιδημάρχων με επαγγελματίες της πλατείας, το βράδυ της Τρίτης 22 Μαρτίου, από τους οποίους εισέπραξαν έντονο προβληματισμό. Η τελική απόφαση ωστόσο του δημοτικού επιτελείου για το πώς θα χειριστεί στο εξής το μείζον ζήτημα, θα ληφθεί σήμερα…

Ήδη, από την ημέρα που γνωστοποιήθηκε η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στον δήμο εξετάζουν επισταμένα το επόμενο «βήμα» αναλύοντας όλες τις παραμέτρους και συμβουλευόμενοι νομικούς και τεχνικούς συμβούλους.

Τα συν και τα πλην των εναλλακτικών

Οι εναλλακτικές, επί της ουσίας, είναι δύο. Η πρώτη είναι προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152 κατά της Αποκεντρωμένης, με το σκεπτικό των κενών στην απόφαση που έλαβε, έτσι ώστε να μην γίνει δεκτή η ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης της πλατείας με υποκατάσταση του εργολάβου από την εταιρεία «Ιντρακάτ». Η διαδικασία αυτή, κι εφόσον ο δήμος δικαιωθεί, θα διαρκέσει περί τους δύο με τρεις μήνες το πολύ κι αμέσως μετά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων του δήμου (κι εφόσον η «Ιντρακάτ» δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον) θα ξεκινήσει αμέσως το έργο.

Η άλλη λύση που φαντάζει για τη δημοτική αρχή πιο αβέβαιη αλλά και πιο «ακριβή», είναι να απευθυνθεί στον επόμενο υποψήφιο ανάδοχο της αρχικής δημοπράτησης που ωστόσο είχε δώσει πολύ μικρότερη έκπτωση απ’ αυτήν που κατακυρώθηκε, ενώ είναι αμφίβολο κι αν θα δεχθεί, από τη στιγμή που έχουν μεσολαβήσει οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των οικοδομικών υλικών. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το περιθώριο διαπραγμάτευσης των όρων, με τον χρόνο ωστόσο να πιέζει η χρηματοδότηση του έργου δεν μπορεί να περιμένει για πάντα… Και βέβαια, στην περίπτωση της απένταξης του έργου, τότε ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει και τα χρήματα που έχουν διατεθεί για τα μέχρι τώρα έργα, κάπου 450.000 ευρώ…

“Τυπικού χαρακτήρα η διαπραγμάτευση”

Ερωτηθείς από το protionline.gr για το πώς θα χειριστεί στο εξής το θέμα, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος έκανε γνωστό πως η τελική απόφαση για τη λύση που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή, θα ληφθεί σήμερα Πέμπτη. Αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στην Επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, είπε: ΄΄Αυτή η λύση είναι η πιο ενδεδειγμένη, όπως φαίνεται αυτή την στιγμή. Αν προσφύγουμε και δικαιωθούμε, μετά από ένα περίπου δίμηνο, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα ξεκινήσει άμεσα το έργο. Διαφορετικά θα πάμε σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας, αναλόγως΄΄.

Σχετικά με το δικαίωμα διαπραγμάτευσης με τους επόμενους υποψήφιους μειοδότες του αρχικού διαγωνισμού, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε: ΄΄Η πρόσκληση των επόμενων που έχουν καταθέσει προσφορά, θα είναι καθαρά τυπικού χαρακτήρα, διότι την εποχή εκείνη που οι τιμές ήταν πολύ συμφέρουσες και δεν είχαμε τις αυξήσεις που σήμερα υπάρχουν, δεν είχαν κάνει έκπτωση του 54% αλλά κάτω από το 40%. Αυτό σημαίνει με τα σημερινά δεδομένα ότι είναι αδύνατον να πουν «ναι». Το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι να υπάρχουν καθυστερήσεις ή κάποιος να πει “ναι” αλλά να είναι “όχι”, προκειμένου να λάβει την προκαταβολή του έργου και να γίνει κάτι ανάλογο με το πρόσφατο παρελθόν. Όποτε επανερχόμαστε στη μοναδική λύση της εταιρείας «Intrakat». Εφόσον βέβαια εξακολουθεί να υφίσταται και το δικό της ενδιαφέρον, καθώς όσο περνάει ο καιρός ανεβαίνουν τα κοστολόγια΄΄. ΄΄Εάν το έργο δεν συνεχιστεί είναι δεδομένο ότι θα χάσουμε και τα χρήματα που ήδη έχουμε αναλώσει αλλά και το υπόλοιπο ποσό΄΄, κατέληξε ο δήμαρχος.

Συνάντηση στο Δημαρχείο με εκπροσώπους των επαγγελματιών της πλατείας

Στο μεταξύ, συνάντηση με περίπου δέκα επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται πέριξ της πλατείας Αγ. Λαύρας, είχε ο δήμαρχος το βράδυ της Τρίτης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος, Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου και Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος.
Κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον δήμαρχο για τις τελευταίες εξελίξεις πάνω στο μείζον ζήτημα, ζητώντας μάλιστα από τους επαγγελματίες να του εκφράσουν τη γνώμη τους, δεδομένου ότι είναι οι άμεσα θιγόμενοι από το γεγονός ότι το έργο έχει «βαλτώσει».

Ανέλυσε τις δύο παραμέτρους κλίνοντας προς τη λύση της προσφυγής, με τους επαγγελματίες να συμφωνούν, κυρίως λόγω του ότι μοιάζει με την πιο γρήγορη «οδό», εφόσον βέβαια γίνει αποδεκτή. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από εκπρόσωπο του κράτους, της ένωσης δήμων και δικηγόρο.

Οι καταστηματάρχες στάθηκαν κυρίως στις εκτιμήσεις του δημάρχου ότι εάν η διαδικασία με την υποβολή της προσφυγής για την εξέτασή της από την Επιτροπή διαρκέσει δύο μήνες, τότε η «Ιντρακάτ» θα ξεκινήσει κατευθείαν το έργο και σε δέκα μήνες θα το αποπερατώσει καθώς ο χρόνος είναι αυτός που τους «καίει» δεδομένου ότι ήδη έχουν ζημιωθεί.

΄΄Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει το έργο. Το νομικό σκέλος αν θα πάμε στην Επιτροπή του άρθρου 152 ή στον επόμενο εργολάβο δεν μας αφορά. Εμείς θέλουμε, μέσα από νόμιμες διαδικασίες, να ακολουθηθεί η πιο γρήγορη λύση ώστε να ολοκληρωθεί η πλατεία΄΄, ανέφεραν οι επαγγελματίες που ζήτησαν από τον δήμαρχο να κάνει το καλύτερο δυνατό…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr