background img
banner
banner

Πρωτοχρονιάτικη πίτα επί… δυο στην Αγία Βαρβάρα

ΤΟ Τ.Σ. ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΧΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ’22 ΚΑΙ ΤΟ… ΚΑΤΑΧΑΡΗΚΑΝ!

Μέσα σε πολύ φιλικό και κυρίως… γιορτινό κλίμα, το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας της Αγίας Βαρβάρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Βαρβάρας “Τα Ματσόνια” έκοψαν από κοινού την επετειακή – πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, με την σχεδόν απόλυτη συμμετοχή του τοπικού κόσμου. Ο κακός και κρύος σε γενικές γραμμές καιρός, δεν στάθηκε εμπόδιο στο να γίνουν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που είχαν ήδη ετοιμάσει οι διοργανωτές, κάνοντας την 27η Φεβρουαρίου μια… βροχερή Κυριακή γεμάτη λάμψη και αισιοδοξία.

Με ευχές και μεγάλο κέφι μέχρι αργά το απόγευμα

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι και η μεγάλη σημασία που είχε για τους ντόπιους (και όχι μόνο) φάνηκε σχεδόν αμέσως, καθώς η συνολική συμμετοχή άγγιζε τα 70 άτομα, αριθμός – ρεκόρ σύμφωνα με τις συνθήκες (αν ληφθεί υπόψη ότι ο κορωνοϊός επιμένει να λογίζεται ως ένα “πρακτικό βάσανο” της καθημερινότητας). Η άστατη καιρικά ημέρα, τελικά λειτούργησε απολύτως θετικά και φάνηκε αμέσως η πρόθεση του κόσμου να το διασκεδάσει. Η ισόγεια αίθουσα του Δημοτικού Ξενώνα γέμιζε ώρα με την ώρα χαμογελαστά πρόσωπα, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και κατοίκους της περιοχής, που όλοι είχαν σαν κοινό στόχο και σκοπό να τιμήσουν το χωριό και την μεγάλη στιγμή των δύο φορέων, όπου αναδεικνύουν και εκπροσωπούν επάξια την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Αγίας Βαρβάρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Οι συζητήσεις στα ¨πηγαδάκια¨ είχαν θεματολογία με… εύρος

Τις δύο πρωτοχρονιάτικες πίτες έκοψαν οι δύο εκπρόσωποι, ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανάσιος Ξυγκάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Αρφάνης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Εμπορικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Μαρία Οικονομοπούλου και ο πρόεδρος της κοινότητας Σιλυβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος. Μετά την ολοκλήρωσή της εκδήλωσης, σχεδόν όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στο εστιατόριο της πλατείας, λίγα μέτρα πιο μακριά, όπου προσφέρθηκαν αρκετά εδέσματα και κρασί, ενώ στις συζητήσεις και στα “πηγαδάκια” που δημιουργήθηκαν τα θέματα που κυριαρχούσαν ήταν οι ερχόμενες καλοκαιρινές εκδηλώσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν ύστερα από δύο χρόνια… παύσεις λόγω κορωνοϊού και βέβαια, τις πολιτιστικές δραστηριότητες που ετοιμάζουν από κοινού η κοινότητα και ο σύλλογος, δράσεις που θα κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση και θα πρωτοτυπήσουν, σε κάθε περίπτωση.

Με ιστορικές αναφορές και στοιχεία η ομιλία του κ. Ξυγκά

Λίγο μετά την “σκυτάλη” πήρε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Ξυγκάς, ο οποίος έκανε μια μικρή αναδρομή – αναφορά στην ιστορία του χωριού στην πορεία των αιώνων και το πώς και πότε ξεκίνησε η ύπαρξή του ως κομβικό – κοινωνικό σημείο γης και ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιστορική αναδρομή της Αγίας Βαρβάρας και την πορεία της από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και έπειτα, καθώς με μια προσωπική του αναζήτηση και επίπονη προσπάθεια, κατάφερε να συγκεντρώσει πολλές πληροφορίες για το χωριό του και την ιστορική του διαδρομή. Πιο συγκεκριμένα, βασιζόμενος σε εγκυκλοπαίδειες και αρχεία που φυλάσσονται στην Άγκυρα και καταγράφουν τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας με λεπτομέρειες, ανακάλυψε επίσημα στοιχεία ύπαρξης του χωριού της Αγίας Βαρβάρας (το οποίο ονομαζόταν με την σλαβική ονομασία Κλουκίνα). Οι ιστορικές αναφορές αποκαλύπτουν εγγραφές απογραφής την χρονολογία 1461 και αυτό που κάνει μεγαλύτερη αίσθηση, είναι ότι τα αρχαία βιβλία των Τούρκων Ιστοριογράφων αναφέρουν ότι λίγα χρόνια μετά της Άλωση, η “Κλουκίνα” είχε 148 οικογένειες, μόνιμους κατοίκους! Μάλιστα, βρέθηκαν χάρτες της εποχής – που φυλάσσονται σε Μουσεία Ιστορίας της Άγκυρας – όπου αναφέρουν το χωριό της Αγίας Βαρβάρας της τότε εποχής, σαν περίπου της ίδιας δυναμικής, πληθυσμιακά και οικονομικά με την Βοστίτσα.

Οι τυχεροί της εκδήλωσης

Για την ιστορία… τα δύο φλουριά έτυχαν ο νεαρός κάτοικος της περιοχής Παύλος Γιοβάς στην πίτα της κοινότητας του χωριού και η Λίτσα Πετροπούλου μέλος του Συλλόγου της περιοχής. Αμέσως μετά και στην αίθουσα του εστιατορίου, οι δύο πρόεδροι απευθύνθηκαν με έναν σύντομο χαιρετισμό στον κόσμο και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας ¨Τα Ματσόνια¨ μιλώντας στους παρευρισκόμενους ευχήθηκε υγεία και πάντα ο σύλλογος να ευημερεί και να ξεχωρίζει. Το γλέντι διήρκεσε μέχρι αργά το απόγευμα, με τους δύο προέδρους να αποδεικνύονται εκτός από ¨γερά ποτήρια¨ και ακούραστοι ¨εργάτες προσφοράς¨ της περιοχής τους, άνθρωποι για εξέλιξη και οικονομική σταθερότητα. Αλλά προπαντός… με κίνητρα για τουρισμό.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr