background img
banner
banner

Σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία των δήμων της Δυτ. Ελλάδας

ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ…

Ο έντονος προβληματισμός των δημάρχων για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των δήμων και το λειτουργικό κόστος, απασχόλησαν την πρόσφατη έκτακτη συνέλευση δημάρχων της ΚΕΔΕ. Τονίστηκε δε πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού βιώνει μια τραγική και άνευ προηγουμένου συγκυρία οικονομικής αφαίμαξης και θεσμικής υποτίμησης, την ώρα που η φοροδοτική ικανότητα των δημοτών έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ΄΄με αυτό το ενεργειακό κόστος δεν γίνεται και δεν είναι εφικτό να επιβιώσουν οι δήμοι. Παραδείγματος χάριν ο δήμος Αιγιάλειας, στην τελευταία φυσιολογική δικαιούμενη είσπραξη των αντίστοιχων περσινών, εισέπραξε 280 χιλιάδες την δόση από την ΔΕΗ και αυτή τη στιγμή που μιλάμε εισπράττει 90 χιλιάδες. Έχουμε δηλαδή μία μείωση 70%, ουσιαστικά όση είναι και η αύξηση του ρεύματος΄΄. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, ΄΄εν όψει αυτής της τραγικής κατάστασης, ζητήσαμε να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία και το κράτος. Ενώ έχουμε μία αύξηση στο 100% μεσοσταθμικά, θα λάβουμε μια ενίσχυση περίπου 5%. Δηλαδή η πρώτη δόση που λάβαμε ήταν 5% και με την δέσμευση του υπουργού ότι όσα μπορεί να κάνει, θα τα κάνει κατανοώντας την γενικότερη κατάσταση των πραγμάτων. Τα οικονομικά είναι πάρα πολύ δύσκολα και η πίεση της ακρίβειας πραγματικά μεγάλη΄΄.

«Παυσίπονο» μία ακόμη ΚΑΠ

Ως «παυσίπονο» χαρακτήρισε μία ακόμη ΚΑΠ ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της ΠΕΔ Θανάσης Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως δεν συνιστά λύση του χρηματοδοτικού προβλήματος των ΟΤΑ και κάνοντας λόγο για διακρίσεις μεταξύ των δήμων. Αναφορικά με την ενεργειακή επιβάρυνση, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: ΄΄Η ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους των δήμων (154% στο φυσικό αέριο, 56% στο ρεύμα, 36% στο πετρέλαιο και αντίστοιχες αυξήσεις σε όλα τα υλικά και τις υπηρεσίες) βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα των ΟΤΑ της χώρας και φυσικά των δήμων της Δυτικής Ελλάδας. Το λειτουργικό κόστος των Δήμων έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα λόγω του κύματος πληθωρισμού, του κορωνοϊού και της αύξησης όλων των εισροών καυσίμων, ενέργειας, υλικών που επιβαρύνονται περαιτέρω. Βασικές λειτουργίες όπως ο δημοτικός φωτισμός, η καθαριότητα, η ύδρευση, η αποχέτευση, οι σχολικές μονάδες και οι παιδικοί σταθμοί (κόστος θέρμανσης) βρίσκονται στα όρια αναστολής λειτουργίας τους! Ταυτόχρονα η χωρίς λόγο μη απόδοση των οφειλόμενων προς τους δήμους ανταποδοτικών τελών – στον χρόνο που προβλέπεται – από τον ΔΕΔΔΗΕ και ιδιωτικούς παρόχους, κάνουν το τοπίο στην Τ.Α. εκρηκτικό΄΄.

Και πρόσθεσε: ΄΄Ποτέ άλλοτε η Τ.Α. δεν βρίσκονταν σε αυτή τη θέση. Επιπρόσθετα το τέλος ταφής απορριμμάτων από 1-1-2022 που πρέπει να επιβάλλουν οι δήμοι, δημιουργεί καταστάσεις εφιαλτικές, καθότι το πλέον πιθανόν είναι οι δυσθεώρητες αυτές αυξήσεις θα μετακυληθούν στους δημότες΄΄.

Τι ζητούν οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι ζητούν: 1. Την έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων για να αντιμετωπίσουν μέρος των επιβαρύνσεων που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση. 2. Την απόδοση επιπλέον τριών (3) δόσεων ΚΑΠ στην τακτική χρηματοδότηση των δήμων από το ΥΠΕΣ μέσα στο 2022. 3. Την άμεση κάλυψη 100% των επιπλέον δαπανών των σχολικών επιτροπών. Για να βγει ομαλά η σχολική χρονιά απαιτείται μία ακόμη (5η δόση) σχολικών ΚΑΠ ή 30% αύξηση των σχολικών ΚΑΠ. 4. Τη στήριξη των ΔΕΥΑ και των Δήμων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως πρόκειται να στηριχθούν και άλλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, δεσμευόμενοι ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια νερού των Δήμων και ΔΕΥΑ. 5. Τη νομοθετική ρύθμιση απόδοσης ανταποδοτικών τελών από εταιρείες ενέργειας με παράλληλη γνωστοποίηση βεβαιωτικού καταλόγου στους οφειλέτες των δήμων με ηλεκτρονικά μέσα. Να επιβληθούν στους εν λόγω παρόχους οι ανάλογες κυρώσεις και να θεωρηθεί υπεξαίρεση δημοτικών πόρων η συνεχιζόμενη καθυστέρηση απόδοσης των ανταποδοτικών τελών. 6. Την μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% σε 6% ώστε να μη μετακινηθεί το λειτουργικό κόστος στους καταναλωτές. 7. Την υπαγωγή των ΔΕΥΑ και των Δήμων σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και συμπερίληψή τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ. Η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία για να μπορέσουν να κρατήσουν οι ΔΕΥΑ και οι Δήμοι ανοικτά τα αντλιοστάσια. Διαφορετικά θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα τα τιμολόγια των πολιτών που ήδη αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος ζωής. 8. Την αναστολή για τα δύο (2) επόμενα χρόνια τους τέλους ταφής απορριμμάτων, ώστε να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα, διότι οι δήμοι δεν είναι κυρίως υπεύθυνοι για την μη ολοκλήρωσή τους. 9. Την έκτακτη χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ και των Δήμων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr