background img
banner
banner

Σε όμορφη ατμόσφαιρα και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα

Η ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η Ι.Λ.Ε.Α. ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΟΥ Δ.Ι.Λ.Μ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Μια πολύ όμορφη και έντονα συγκινησιακά φορτισμένη γιορτή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Δημοτικό Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείου Αιγίου. Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και την μεγάλη, ιστορικής σημασίας ημέρα, διοργάνωσε πανηγυρική εκδήλωση για την ¨Απελευθέρωση του Αιγίου¨ που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου 1821.

Έτσι, στον προαύλιο χώρο του ¨Ανδρέας Λόντος¨ τα… 40 και πλέον άτομα που αγνόησαν τον αρκετό αέρα και το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, βρέθηκαν μπροστά σε μία εκδήλωση που τα είχε σχεδόν όλα! Η γιορτή έγινε υπό την αιγίδα του Ν.Π. Π.Π. Δ.Α. και διήρκεσε περίπου μία ώρα.

«Είμαστε μία από τις πέντε πόλεις που ξεκίνησε η ηρωική αντίσταση»

«Δεν διεκδικούμε ούτε από τα Καλάβρυτα, ούτε από την Πάτρα και ούτε από την Καλαμάτα τα πρωτεία ως προς την έναρξη του αγώνα της επανάστασης. Από τις αρχές του Μαρτίου του ‘21 είχε αναστατωθεί όλη η Πελοπόννησος και παντού στον Μοριά υπήρχαν επαναστατικές εκρήξεις. Θέλουμε να αναγνωρίζεται πανελλήνια η ταυτόχρονη έναρξη, μαζί με τις πόλεις Καλάβρυτα, Πάτρα, Ανδρίτσαινα, Καλαμάτα και Αρεόπολη.

Θέλουμε το επίσημο κράτος να αναγνωρίσει την Βοστίτσα σαν μια από τις πέντε πόλεις που ξεκίνησε η ηρωική αντίσταση και ο δρόμος προς την ελευθερία» ήταν τα λόγια της προέδρου της ΙΛΕΑ Βάνας Μπεντεβή, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους.

Με αναφορές στην πρώτη ¨τουφεκιά¨ και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών

Η κ. Μπεντεβή, συνεχίζοντας την αναφορά της στην σημασία και την ιστορική “βαρύτητα” της 21ης Μαρτίου 1821, επισήμανε την ιδιαιτερότητα της ημέρας και έκανε μια σύντομη περιγραφή και αναφορά στον πρώτο πυροβολισμό κατά των Τούρκων, στο ηρωικό Αγρίδι που στις 14 Μαρτίου του ‘21 έγινε η πρώτη περιοχή που εναντιώνεται απέναντι στον τουρκικό ζυγό.
Η πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε πολύ όσους παραβρέθηκαν στον προαύλιο χώρο, κάλεσε στο βήμα την Γραμματέα της ΙΛΕΑ Εύη Γρίβα η οποία συντόνισε τις προγραμματισμένες δράσεις και έκανε ένθερμο χαιρετισμό.

Αμέσως μετά έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των ψυχών των τοπικών ηρώων και η ατμόσφαιρα “επιφορτίστηκε” πάρα πολύ, όταν διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο της Λένας Κουτσοχέρα, από την έφορο της ΙΛΕΑ.

Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο Φιλόλογος και Επίτιμο Μέλος του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Κώστας Κλάγκος, ο οποίος με το ρητορικό ύφος αλλά και την παραστατική του δεινότητα, καθήλωσε το κοινό παρ’ όλο τον αέρα που φυσούσε εκείνη την ώρα. Ο κ. Κλάγκος αναφέρθηκε στην σημασία της ιστορικής μνήμης και της “ψυχής” των ηρώων της Αιγιάλειας, ενώ έκλεισε τον λόγο του αναφερόμενος στην δύναμη της ελευθερίας που μπορεί ένας άνθρωπος αντλήσει, όταν πρόκειται για την λευτεριά, με ορισμένους στίχους από την σύγχρονη ποίηση, βρίσκοντας έτσι την ευκαιρία να υπενθυμίσει σε όσους παραβρέθηκαν στον χώρο, πως η 21η Μαρτίου είναι ταυτόχρονα η παγκόσμια ημέρα ποίησης.

Κατάθεση στεφάνων και χορός από το Χορευτικό Εργαστήρι

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, προκειμένου να τιμηθούν οι μεγάλοι ήρωες της τοπικής κοινωνίας της τότε εποχής, με τον αντιδήμαρχο Ευστράτιο Βαρδάκη να καταθέτει στεφάνι εκ μέρους του δήμου Αιγιάλειας και του δημάρχου, ενώ αμέσως μετά στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Επίσης, κατατέθηκαν τρία ακόμα στεφάνια και πιο συγκεκριμένα εκ μέρους της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας από την Αθηνά Σκανδάμη, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλυκής Αιγίου ο πρόεδρος Νίκος Παπαδόπουλος και τέλος στεφάνι κατέθεσε και από την Ένωση Κοινοτήτων Νωνάκριδος, η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελένη Αθανασοπούλου.
Εν συνεχεία, η Σοφία Χατζοπούλου απήγγειλε έναν ιδιαίτερα συγκινητικό επιτάφιο λόγο, με αναφορές στον Ανδρέα Λόντο και τις ιδιαιτερότητες της επανάστασης τις ημέρες του ξεσηκωμού. Αμέσως μετά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος, ο οποίος τραγουδήθηκε σχεδόν από όλους όσους παραβρέθηκαν. Τέλος, έξι άτομα από το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, οι οποίοι φορούσαν τις παραδοσιακές στολές τους, χόρεψαν για περίπου 15 λεπτά, αποσπώντας το παρατεταμένο και δικαιολογημένο χειροκρότημα των παριστάμενων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr