background img
banner
banner

Άλλα Μαξιμιούκ-Κόσκορη: «Μιλάμε σχεδόν καθημερινά με δεκάδες μέλη, τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΟΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι θλιβερές συνέπειες του πολέμου και οι κακουχίες που επικρατούν σε κάθε γωνιά της Ουκρανίας, ο θάνατος και τα κύματα προσφύγων, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητο έναν Σύνδεσμο, η καρδιά του οποίου, τις τελευταίες ημέρες «χτυπά» στην πολύπαθη Ουκρανία. Ο Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής – Ουκρανικής Φιλίας και Συνεργασίας συμπαρίσταται ηθικά αλλά και ουσιαστικά στον δοκιμαζόμενο λαό, αποστέλλοντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κλίματος φιλοξενίας των κατατρεγμένων του πολέμου.
Εκατοντάδες – χιλιάδες Έλληνες της διασποράς, άνθρωποι που ζουν και εργάζονταν σε πολλά σημεία της χώρας, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πλέον το βιός τους ή τα υπάρχοντα τους και με μωρά στα χέρια… με περίσσιο θάρρος… και απίστευτη ψυχική αντοχή, προσπαθούν καθημερινά να φτάσουν στα δυτικά σύνορα, προκειμένου να “περάσουν” σε ευρωπαϊκό έδαφος και να απαλλαγούν οριστικά από τον όλεθρο του πολέμου.

Πρωτοβουλία του εφημέριου του Ιερού Ναού Ποροβίτσας

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Σερβικής και Ουκρανικής Φιλίας και Συνεργασίας δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία του π. Σωτηρίου Κόσκορη, εφημέριου του Ιερού Ναού Ποροβίτσας Ακράτας, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Συνδέσμου, και δραστηριοποιείται και στις τρεις χώρες. Στην Ελλάδα έχει περίπου 100 μέλη και στην Ουκρανία πάνω από 500 σε όλα τα μέρη της χώρας.

Ο Σύνδεσμος οικονομικά αυτοσυντηρείται. Τα όποια έσοδά του, προέρχονται μόνο από χορηγίες ιδιωτών και μελών ή κοινωνικές προσφορές διαφόρων συλλόγων και φορέων. Δεν είναι μόνο το κόστος των αγαθών που θα μαζευτούν ή η δύσκολη μεταφορά τους πρακτικά, αλλά πολύ περισσότερο το όχημα που θα μισθωθεί να παραδώσει την βοήθεια αγάπης και το κόστος της μεταφοράς του. Παρ’ όλα αυτά, επειδή υπάρχει αρκετή “εμπειρία” στο θέμα (καθώς τα μέλη του Συνδέσμου έχουν στείλει στο παρελθόν άλλες τρεις φορές ανάλογη βοήθεια) ευελπιστεί ότι και αυτή την φορά θα καταφέρει να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που θα βρεθούν στον δρόμο.

Το protionline.gr συνομίλησε με την ειδική γραμματέα για θέματα πολιτισμού, επικοινωνίας και μετάφρασης του Συλλόγου, την κ. Άλλα Μαξιμιούκ-Κόσκορη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουκρανία (στη πόλη Κριβέ Όζερο της επαρχίας του Μικολάιβ). Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο στο Κίεβο. Ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 2012 και από το 2013 διαμένει μόνιμα στο Διακοπτό. Παραδίδει μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους Ουκρανούς και ασχολείται με τη βυζαντινή μουσική.

 

Άλλα Μαξιμιούκ-Κόσκορη: «Μιλάμε σχεδόν καθημερινά με δεκάδες μέλη, τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις που διαταράσσουν τη χώρα της και απειλούν και τους δικούς της ανθρώπους, η κ. Μαξιμιούκ – Κόσκορη, τόνισε: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και όσο περνούν οι μέρες γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Η πατρική μου οικογένεια ζει στην πόλη Kryve Ozero, δηλαδή οι γονείς μου, τα αδέλφια μου και τα ξαδέρφια μου, οι γονείς των γονιών μου, όλοι… Έχουμε μέλη στον Σύνδεσμό μας, διασκορπισμένα σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ουκρανίας. Μιλάμε σχεδόν καθημερινά με δεκάδες ανθρώπους, μαθαίνουμε από πρώτο χέρι πώς είναι τα πράγματα εκεί. Στην πρωτεύουσα και σε κάποιες πόλεις ακόμα κυρίως στην δυτική πλευρά της χώρας δεν έχουν καταλάβει ακόμα όλοι την δίνη του πολέμου. Ναι μεν ακούνε συνέχεια τις σειρήνες, ναι μεν κρύβονται σε καταφύγια και υπάρχουν ελλείψεις σε αγαθά, όμως οι σκληρές μάχες δεν έχουν “φτάσει” ακόμα στο Κίεβο και σε κάποιες κεντρικές και δυτικές περιοχές. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα υπάρχουν πια τρόφιμα, δεν θα υπάρχουν πλέον τα βασικά αγαθά…» ανέφερε η κ. Μαξιμιούκ – Κόσκορη.

«Οι πιο πολλές πόλεις σε μια βδομάδα θα έχουν παραδοθεί από την.. πείνα»

«Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην Ουκρανία που ο Σύνδεσμος, έχει πολύ καλές επαφές με χιλιάδες κόσμου και μεγάλο αριθμό Ελληνισμού. Έχουν οργανωθεί στο παρελθόν πολλά συνέδρια και αρκετές φορές έχουν γίνει εκδηλώσεις και στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, μεταξύ των μελών μας. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι υπέροχες και μας συνδέουν και η θρησκεία μας και οι αντιλήψεις μας και η μακριά και ακλόνητη κοινή μας ιστορία» τόνισε στo protionline.gr η Ειδική Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνοσερβικής και Ουκρανικής Φιλίας και Συνεργασίας και συμπλήρωσε: «..πολλά μέλη μας κοιμούνται σε καταφύγια και είναι περικυκλωμένοι από τον ρωσικό στρατό. Ακούγονται συνεχώς εκρήξεις και οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο ορισμένες ώρες την ημέρα. Αυτό που ξέρω και είναι τα τελευταία νέα που υπάρχουν, αναφέρεται ότι οι πιο πολλές πόλεις σε μια βδομάδα θα έχουν παραδοθεί δυστυχώς, όχι τόσο από τις μάχες που δίνονται, αλλά πολύ περισσότερο από την δίψα και την πείνα που επικρατεί στον απλό λαό της Ουκρανίας. Σιγά – σιγά θα υπάρξει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, τελειώνουν τα τρόφιμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης…».

Το άγχος για το πότε και… αν θα φτάσει η βοήθεια αγάπης στα μέλη του Συνδέσμου

Ο Σύνδεσμος προκειμένου να βοηθήσει έμπρακτα (όπως κάνει πάντοτε ως τώρα…) πρόκειται να συγκεντρώσει άμεσα τρόφιμα μακράς διάρκειας και μεγάλη ποσότητα με φαγητό, προκειμένου να σταλθούν αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε επιλεγμένα σημεία της Ουκρανίας, στα οποία έχουν διαπιστωθεί οι μεγαλύτερες ελλείψεις. “Ο πιο σημαντικός φόβος μας, είναι μήπως δεν φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους συγγενείς και φίλους μας, καθώς είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν στον προορισμό τους,. Οι δεκάδες έλεγχοι στους δρόμους και οι εκατοντάδες ενέδρες εχθρικών δυνάμεων, ίσως να μην… επιτρέψουν στην ειρηνευτική δύναμη να παραδώσει εκεί ακριβώς που έχουμε επιλέξει να βοηθήσουμε και στους συγκεκριμένους ανθρώπους, στους συγγενείς μας και τα μέλη του Συνδέσμου μας που θα στείλουμε τα πακέτα” κατέληξε να πει η ουκρανικής καταγωγής, κάτοικος Αιγιάλειας.

Κάποιοι δεν θα εγκαταλείψουν την γη τους στην Ουκρανία…

Η κ. Μαξιμιούκ – Κόσκορη, θεωρείται “ερωτική μετανάστης”. Βρέθηκε στην Ελλάδα με μια… εκπαιδευτική εκδρομή μέσω του Συνδέσμου το 2012 και από τότε… έμεινε, καθώς γνώρισε τoν άντρα της Παναγιώτη Κόσκορη, που είναι από την περιοχή και ερωτεύτηκαν σχεδόν αμέσως. Σήμερα, οι δύο νέοι άνθρωποι ζουν ευτυχισμένοι και παντρεμένοι, έχοντας αποκτήσει δύο γιους.

Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κηρύξει την χώρα σε γενική επιστράτευση και πλέον, οι άντρες ηλικίας από 18 έως 65 δεν μπορούν να φύγουν από την χώρα. Στις 13 πρώτες μέρες του πολέμου, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι έχουν εγκαταλείψει την χώρα πάνω από 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι μέσω των συνόρων της Ουκρανίας, με την Πολωνία. Οι συγγενείς της κ. Κόσκορη έχουν πλέον αποφασίσει να μην φύγουν από την πατρίδα τους: “Οι δικοί μου θα μείνουν όλοι στο Kryve Ozero, ηθελημένα. Δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την χώρα, το βιος τους και την ζωή εκεί. Δεν ξέρω αν είναι ηρωισμός αυτό ή όχι… αλλά οι δικοί μου δεν θέλουν να γίνουν πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα…”.

Να σημειωθεί ότι, για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6972513865 και 6948172450 και μέσω συνεννόησης, μπορούν να στέλνουν και αυτοί είτε ονομαστικά είτε όχι, διάφορα τρόφιμα. Τα αγαθά που προέχουν σ και χρειάζονται περισσότερο, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι τροφές μακράς διάρκειας και κονσέρβες, γάλα και αλεύρι και γενικά, τροφές με αρκετούς μήνες διάρκεια.

Η επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου

«Νιώθοντας μεγάλη συγκίνηση και συμμεριζόμενος το δράμα του ουκρανικού λαού και ιδιαιτέρως των μελών μας που ζουν διάσπαρτα στην περιφέρεια και στις διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, ο Σύνδεσμος αποφάσισε την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θα αποσταλεί με ευθύνη του Συνδέσμου και θα διανεμηθεί άμεσα, από τα μέλη μας εκεί, προς τους δοκιμαζόμενους ομόδοξους αδελφούς μας. Παρακαλούμε όλα τα μέλη μας αλλά και τους απανταχού φίλους μας, να βοηθήσουν και να προσφέρουν όσα δύναται ο καθένας περισσότερα. Υπεύθυνη για κάθε πληροφορία είναι η εκ των μελών μας Γενική Γραμματέας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων κ. Κόσκορη – Μαξιμιούκ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr