background img
banner
banner

Το τσίπουρο «νούμερο ένα» στις προτιμήσεις των Αιγιαλέων

ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΔΙΗΜΕΡΑ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΪΟΝ

Η απόσταση που χρειάστηκε να διανύσει το τσίπουρο από την πλατεία του χωριού ως το τραπέζι αξιόλογων καταστημάτων εστίασης και «ψαγμένων» καταναλωτών, ήταν μεγάλη. Η διαρκής αύξηση της κατανάλωσης ωστόσο δείχνει πως… άξιζε τον κόπο. Η Αιγιάλεια, με την εύπορη γη και τα εκλεκτά αμπέλια της, αποδεικνύεται τόπος που προσφέρεται για την παραγωγή του προϊόντος, αφού τα τελευταία χρόνια στα παραδοσιακά «καζάνια» της, έχουν προστεθεί κι άλλα νέα αποστακτήρια που δημιουργούν εκλεκτό παραδοσιακό τσίπουρο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αιγιάλεια υπάρχουν 24 άμβυκες και 22 ενεργοί διήμεροι αποσταγματοποιοί, εκτός βέβαια από τις ποτοποιίες και οινοποιίες που παρασκευάζουν και εμφιαλώνουν το προϊόν όλο τον χρόνο.

Αποστακτήριο Πλάτανου από το 1904!

Ο παραγωγός και ιδιοκτήτης παραδοσιακού αποστακτηρίου τσίπουρου Παναγιώτης Πλάτανος, εξηγεί στo protionline.gr γιατί ονομάζονται «διήμεροι αποστακτοποιοί». Όπως αναφέρει, ΄΄ανήκω κι εγώ σε αυτή την κατηγορία. Είμαστε παραγωγοί που έχουμε την πρώτη ύλη, τα σταφύλια δηλαδή και δικαιούμαστε, βάσει νομοθεσίας, να αποστάζουμε μόνο την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου. Οι άδειες απόστασης για εκείνη την περίοδο βγαίνουν και ανανεώνονται ανά 48ωρο. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά με τους επαγγελματίες ποτοποιούς, οι οποίοι μπορούν βάσει των διατάξεων της επιχείρησής τους να αποστάζουν ολοχρονίς΄΄.

Το αποστακτήριο του κ. Πλάτανου είναι ένα από τα πιο παλιά ενεργά. Δημιουργήθηκε το 1904 από τον παππού του, κληρονομήθηκε από τον πατέρα του και το ανέλαβε ο ίδιος, ενώ πριν από δέκα χρόνια προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του.

Αναφορικά με το πού διοχετεύεται το τσίπουρο που παράγεται, ο κ. Πλάτανος επισημαίνει: ΄΄Οι επιχειρήσεις σαν την δική μου, ονομάζονται “μικρά αποστακτήρια”. Ο νόμος μου δίνει το δικαίωμα να πουλώ (με τα ανάλογα παραστατικά βεβαίως) το προϊόν μου απολύτως νόμιμα, δίχως όμως να έχω το δικαίωμα της εμφιάλωσης. Όσοι είναι και παραγωγοί και εμφιαλωτές, ανήκουν σε άλλη φορολογική κλίμακα και με διαφορετική επαγγελματική χρήση. Μια ποτοποιία μπορεί να πληρώνει 4 ευρώ το λίτρο φόρο προστιθέμενης αξίας, ενώ εμείς σαν αυτούσιοι μεμονωμένοι αποστάκτες πληρώνουμε 0,60 το λίτρο. Για να πουλήσω λοιπόν, μπορώ μόνο “χύμα” και το πεδίο των επιχειρήσεων που απευθύνομαι είναι μικρές επαγγελματικές στέγες, μίνι μάρκετ, καφετέριες, εστιατόρια και οπουδήποτε αλλού μπορεί να καταναλωθεί το τσίπουρο΄΄.

Ποια είναι η κατανάλωση του τσίπουρου και πώς το αποδέχεται η τοπική κοινωνία; ΄΄Ξεκίνησα να παράγω τσίπουρο το 1997. Δεν περίμενα καν την ζήτησή του να έχει μόνο ανοδική πορεία. Την τελευταία δεκαπενταετία το χύμα τσίπουρο έχει πολύ μεγάλη ζήτηση και ο κόσμος το έχει αγαπήσει πολύ. Γι’ αυτό κι εμείς κάνουμε συνέχεια κάθε χρόνο έναν γενναίο εκσυγχρονισμό, ακολουθούμε κάθε νόμιμη διαδικασία απόσταξης και τηρούμε κάθε μέτρο σωστής λειτουργίας, σεβόμενοι την πελατεία μας και γενικά τον καταναλωτή. Το προϊόν μας περνά από “κόσκινο” από τρεις διαφορετικές μεριές και είναι πλήρως ελεγμένο, με τελικό “τσεκάρισμα” ποιότητας, το γενικό Χημείο του κράτους΄΄, αναφέρει ο ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου «Πλάτανος», η παραγωγή του οποίου μπορεί να είναι και τρεις τόνους τσίπουρο τη συγκεκριμένη διμηνία του έτους. Τα σταφύλια είναι δικής του παραγωγής, ενώ στην οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στο Κούμπαρη, πραγματοποιείται η ζύμωση και η απόσταξη του εκλεκτού ποτού.

Από το στέμφυλο στο… μαγικό ποτό

Η παρασκευή τσίπουρου είναι ο τρόπος να «εκμεταλλευτούν» οι παραγωγοί όσο το δυνατόν περισσότερο το σταφύλι. Πρώτη ύλη του τσίπουρου είναι το στέμφυλο, δηλαδή ό,τι απομένει από το «πάτημα», τη συμπίεση των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού. Η πρώτη ύλη που θα φτάσει στο αποστακτήριο για να γίνει το τσίπουρο, θα πρέπει πριν να έχει υποστεί αλκοολική ζύμωση, διαδικασία που διαρκεί 20-40 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης τα δοχεία πρέπει να είναι σφραγισμένα έως την απόσταξη εκεί όπου το μείγμα βράζει και οι ατμοί που δημιουργούνται περνούν από έναν σωλήνα, όπου με την αλλαγή θερμοκρασίας υγροποιούνται. Το υγρό αυτό στάζει και βγαίνει το τσίπουρο!

Νέο σχετικά το αποστακτήριο Παλαιολόγου αλλά βασιζόμενο στην παράδοση και την ποιότητα

Δική του παραγωγή επί το πλείστον αλλά και άλλων «εκμεταλλεύεται» ο Ανδρέας Παλαιολόγος που εδώ και τρία χρόνια διαθέτει δικό του αποστακτήριο στην περιοχή της Ροδιάς. Το… μικρόβιο του τσίπουρου, με όλη την παραδοσιακή «τελετουργία» της δημιουργίας του, μπήκε στο… αίμα του από την τριετή διαμονή του στην Κρήτη πριν από 25 χρόνια, εκεί όπου μεσουρανεί η τσικουδιά. Έκτοτε, η επαφή με φίλους του αλλά και η δική του παραγωγή σταφυλιών, τον ώθησαν να γίνει ο ίδιος δημιουργός τσίπουρου, ενισχύοντας έτσι το εισόδημά του. ΄΄Σκέφτηκα να στραφώ στην παραγωγή και επεξεργασία του τσίπουρου για λόγους συναισθηματικούς αλλά και οικονομικούς, καθώς η παραγωγή των εσπεριδοειδών που κατά βάση κινούμαι, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των προϊόντων. Αποφάσισα έτσι να γίνει αποσταγματοποιός ώστε να έχω καλύτερα αποτελέσματα για την επιχείρησή μου. Και τα κατάφερα, καθώς ο κόσμος αγαπάει το τσίπουρο και το προτιμά. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η εκτίμηση και η επιλογή του κόσμου δείχνει σαφή προτίμηση και τάση στο τσίπουρο, νέοι παραγωγοί δεν υπάρχουν. Είμαστε λίγοι και… καλοί΄΄, αναφέρει στο protionline.gr.

Η μονάδα του κ. Παλαιολόγου βρίσκεται στη Ροδιά και οι εγκαταστάσεις του είναι ελεγμένες, λειτουργώντας με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με κορυφαίες υγειονομικές συνθήκες. ΄΄Νομίζω ότι η “στροφή” στο τσίπουρο τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός, θεωρώ ότι έχει ξεπεράσει πλέον και την καθημερινή προτίμηση του κόσμου σε σχέση με το ούζο ή το απλό κρασί΄΄, σημειώνει, εμμένοντας στην έμφαση που δίνει στην ποιότητα. ΄΄Το τσίπουρο που παράγουμε είναι επεξεργασμένο σε μια οικογενειακή μονάδα με δικό μας καζάνι τα οποία τα δουλεύω με ξύλα, όχι με υγραέριο και επεξεργαζόμαστε μόνο αγνά υλικά. Αυτό που ακολουθώ σαν τακτική είναι ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος του τσίπουρου, δηλαδή με την μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι παλαιοί αποστάκτες του προηγούμενου αιώνα. Οι διαφορές του παλαιού τρόπου που ακολουθώ και των πιο σύγχρονων μεθόδων με το υγραέριο, είναι πολλές. Έχω επιλέξει τον παραδοσιακό τρόπο γιατί ήθελα στο αποτέλεσμα να έχω ακριβώς το προϊόν που έχει αντέξει στον χρόνο και προτιμάται για πολλές δεκαετίες τώρα΄΄, αναφέρει.

Προβληματίζει η φορολογία

Όσο για τη φορολόγηση του προϊόντος, επισημαίνει: ΄΄Είχαμε και έχουμε ένα ζήτημα, καθώς θα πάρει μιάμιση φορά «επάνω» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, είναι 0,60 το λίτρο στο τελωνείο, προκειμένου να βγει η επίσημη άδεια. Πιθανολογείται ότι ενδεχομένως να πάει 1,45 ευρώ το λίτρο, αυτό θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Το θέμα είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα λειτουργήσει το σύστημα “αλυσίδα” όπου εν τέλει οι αυξήσεις του προϊόντος θα βαρύνουν τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή και την “τσέπη” του. Το προϊόν έχει ανέβει και βέβαια έχει ζήτηση, αλλά οι υποχρεώσεις μας είναι πολύ μεγάλες και οι φόροι αρκετοί. Δίχως τα απαραίτητα δικαιολογητικά και χωρίς άδεια δεν μπορεί κανείς να δουλέψει. Ακολουθούμε κάθε νόμιμη διαδικασία και δεν σας κρύβω ότι στον κλάδο ακούγεται ότι από του χρόνου θα ανέβει πάρα πολύ η φορολογία του τσίπουρου, καθώς πρόκειται να αλλάξει κλίμακα. Κάτι που ίσως σε κάποιους συναδέλφους, ενδεχομένως λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να συνεχίσουν την παραγωγή τους΄΄.

Άριστη συνεργασία με το Τελωνείο που στηρίζει τη δουλειά τους

Πόσο όμως υποστηρικτικές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες στους διήμερους αποσταγματοποιούς της περιοχής;
Ο κ. Πλάτανος σημειώνει τα εξής: ΄΄Το Τελωνείο είναι μια υπηρεσία που στηρίζει τον Αιγιαλέα παραγωγό σε κάθε επίπεδο. Η ανταπόκριση της υπηρεσίας και η βοήθεια σε καθετί που μπορεί να προκύψει, είναι άμεση και πραγματικά χαίρομαι που μπορώ να εργάζομαι με ανθρώπους που ξέρουν καλά και την νομοθεσία και την εργασία τους. Το Τελωνείο Αιγίου λειτουργεί άψογα, ειδικά τα τελευταία χρόνια΄΄.

Ο κ. Παλαιολόγος επίσης στέκεται στην πολύ καλή συνεργασία με το Τελωνείο Αιγίου, λέγοντας: ΄΄Είναι μία υπηρεσία που παρότι έχει ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο μέσω της προϊσταμένης όσο και με τους υπαλλήλους έχουμε μία αξιόλογη συνεργασία και είναι πολύ υποστηρικτικοί΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr