background img
banner
banner

Φροντίδα για τους πρώτους 10 πρόσφυγες πολέμου στην Αιγιάλεια

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ‘’ΑΓΑΠΗΣ’’ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και εγκατέλειψαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Από την μία ημέρα στην άλλη έγιναν έτσι απλά… πρόσφυγες πολέμου και ζωής. Είναι αυτοί, οι ανώνυμοι ¨ήρωες¨ που αντίκρισαν το “άγριο πρόσωπο” του ανθρώπινου μίσους μέσα από τα μάτια ενός άδικου πολέμου που μαίνεται στην βόρεια πλευρά της Ευρώπης.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει εισροή προσφύγων από την Ουκρανία και στην Αιγιάλεια και ήδη, υπάρχουν μεμονωμένες οικογένειες που τους βοηθούν και ηθικά και πρακτικά, στο να… σταθούν στα πόδια τους.

Και με την ενεργοποίηση των ανθρώπων του δήμου σε κάθε πλαίσιο, αυτό επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Οι πρώτοι μετανάστες πολέμου στην περιοχή είναι γεγονός

Οι πρώτοι δέκα Ουκρανοί πολίτες – μετανάστες, που λογίζονται ήδη “δημότες Αιγιάλειας” είναι γεγονός. Ορισμένοι Αιγιαλείς ιδιώτες έχουν εξασφαλίσει την στέγη τους. Το επόμενο και άμεσο βήμα, είναι η φροντίδα για την ένδυση και την τροφή τους και να εκδοθούν όσα επίσημα έγγραφα χρειάζονται, δικαιολογητικά ή κάρτες και επιδόματα, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα ένταξης. Η κινητοποίηση για το γεγονός, αφενός του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου σε πρώτο χρόνο αλλά και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Καρτσωνάκη – Βασιλακοπούλου σε δεύτερο χρόνο, ήταν άμεση και καίρια.

Ήδη ο δήμος έχει προνοήσει να εφοδιάσει τους ανθρώπους αυτούς τρόφιμα, ρουχισμό, ιατρική περίθαλψη και είδη πρώτης ανάγκης.

Αναμένονται περίπου 30-40 άτομα μέχρι το Πάσχα

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες ήταν που τα πρώτα δύο άτομα κατέφθασαν στην Αιγιάλεια ως πρόσφυγες από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Ήταν μια μητέρα με την μικρή κορούλα της 16 μηνών, που έφτασαν οδικώς έπειτα από πολυήμερο ταξίδι, γεμάτο τρόμο, ταλαιπωρία και κακουχίες.
Πριν από μία εβδομάδα κατέφθασαν ακόμα 6 άτομα στην περιοχή – όλες γυναίκες – δύο από αυτές εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας, δύο 18χρονες και ένα κοριτσάκι 4 ετών με την 30χρονη μητέρα του.

Το “κύμα” μεταναστών συνεχίζεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταλήξει στην ευρύτερη περιοχή 3 ακόμα άτομα (μια οικογένεια) “επικυρώνοντας” έτσι την μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών που τελείται από την πολεμική ζώνη της Ουκρανίας προς κάθε κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι πρόσφυγες που έχουν έλθει, φιλοξενούνται σε φιλικά σπίτια ή σε οικίες που τους έχουν παραχωρήσει διάφοροι ιδιώτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εισροές που τελούνται και καταγράφονται, το ¨κύμα¨ των προσφύγων του μανιασμένου πολέμου θα αυξάνεται όλο και περισσότερο εβδομάδα με την εβδομάδα και δεν αποκλείεται λίγο μετά το Πάσχα, η Αιγιάλεια να έχει δεχτεί 30 – 40 περίπου νέα άτομα στην ¨αγκαλιά¨ της.

Παναγοπούλου: «Η ανταπόκριση ήταν αρκετά συγκινητική, οι Αιγιαλείς ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα»

Μιλώντας στο protionline.gr η υπεύθυνη της Κοινωνικής Ιματιοθήκης Αρχοντία Παναγοπούλου, τόνισε για τον ρουχισμό που εξασφάλισε η Ιματιοθήκη στους νέους “δημότες Αιγιάλειας” του πολέμου: «Οι οικογένειες και οι δημότες που έχουν βοηθήσει ως τώρα τους ανθρώπους αυτούς, έχουν φροντίσει για την στέγη τους και θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Όσο για τον ρουχισμό τους, αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Η ανταπόκριση ήταν τρομερά μεγάλη και αρκετά συγκινητική, οι Αιγιαλείς έδειξαν αμέσως την ευαισθησία τους και πολύ γρήγορα μαζεύτηκαν πολλά ρούχα για να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ντυθούν, καθώς ερχόμενοι εδώ ήταν μόνο με όσα φορούσαν…» δήλωσε η κ. Παναγόπουλου, η οποία, μέσω της Ιματιοθήκης, ήδη ετοιμάζει μια “δεύτερη παρτίδα” ρούχων που θα παραδώσει στους πρόσφυγες, αύριο το απόγευμα.

«Είμαστε άνθρωποι με μεγάλες ευαισθησίες…»

«Διαχειριζόμαστε την κατάσταση όσο πιο διακριτικά και ουσιαστικά γίνεται. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν το σπίτι τους, το βιός και τους οικείους τους και ξεριζώθηκαν κυριολεκτικά. Αυτή την στιγμή προτεραιότητα έχει, οι άμαχοι αυτοί άνθρωποι να έχουν ένα κεραμίδι να μείνουν, ρούχα να μην κρυώνουν, ένα πιάτο φαγητό και την ασφάλεια της ειρήνης. Νομίζω ότι αυτά πρωτεύουν.
Οι δημότες της Αιγιάλειας έχουν δείξει πολλές φορές ότι είναι άνθρωποι με μεγάλες ευαισθησίες και πως έχουν μια ανοιχτή “αγκαλιά” σε κάθε περίπτωση» τόνισε η κ. Παναγόπουλου, με την οποία μπορεί να επικοινωνήσει όποιος θέλει να προσφέρει ρουχισμό κάθε είδους, επικοινωνώντας μαζί της στο 6942982430.

Βασιλακοπούλου: «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για όσους έρθουν όσοι και αν είναι»

«Ο δήμος και οι υπηρεσίες του έχουν ήδη ενεργοποιηθεί και το πρώτο που πρέπει να γίνει για αυτούς τους πρόσφυγες που έχουν φτάσει ή οποίους πρόκειται να έρθουν το επόμενο διάστημα, είναι να έχουν μια στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τρόφιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης και φυσικά, ρούχα και όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ζήσει. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε περίπτωση και μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για όσους έρθουν στην περιοχή.

Θέλουμε τα μικρά παιδιά να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο και θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας ώστε να μην λείψει τίποτα απολύτως σε αυτούς τους πονεμένους από την ζωή ανθρώπους” ήταν τα λόγια της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντως Βασιλακοπούλου στo protionline.gr για το θέμα των εισροών προσφύγων, η οποία μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το θέμα των προσφύγων του πολέμου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr