background img
banner
banner

Η άσκηση «Ελίκη 2022» για σεισμό και φωτιά

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΙΓΙΟΥ ΣΤΟ 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Ευρείας κλίμακας άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας για την αντιμετώπιση συμβάντων σεισμού και πυρκαγιάς σε ρεαλιστικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 11.00 το πρωί, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του 1ου Γενικού Λυκείου Αιγίου.

Η άσκηση θα διεξαχθεί τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Πυροσβεστικό Σώμα και θα έχει την ονομασία «Ελίκη 2022». Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη άσκηση ετοιμότητας που πραγματοποιείται σε σχολείο της περιοχής, αφού μέχρι τώρα είχαν λάβει χώρα σε επιχειρήσεις αλλά και στο νοσοκομείο πριν από τρία χρόνια. Επίσης, μία ακόμη άσκηση πραγματοποιήθηκε στις σήραγγες της Ακράτας, που βρίσκονται μεταξύ του κόμβου Δερβενίου (Χ.Θ. 140,4) και του κόμβου Ακράτας (Χ.Θ. 146,5) το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 6 Απριλίου, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Μάλιστα, η μεθαυριανή άσκηση θα αφορά και σεισμό και φωτιά, εμπλέκοντας και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους ώστε να γνωρίζουν πώς θα δράσουν σε μία τέτοια έκτακτη περίπτωση, χωρίς βέβαια αυτή να συνδέεται με προβλέψεις σεισμολόγων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα και έχουν να κάνουν με εκδήλωση σεισμού στον ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας

Όπως αναφέρει στο protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Γιώργος Κολοκοτσάς, ΄΄η άσκηση πραγματοποιείται, σύμφωνα με τις διαταγές του Πυροσβεστικού Σώματος και διεξάγεται ανά περιοχές κάθε χρόνο. Επιλέξαμε άσκηση για σεισμό και πυρκαγιά διότι είναι φαινόμενα που στο παρελθόν έχουν πλήξει την περιοχή μας και ποτέ κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Σκοπός της άσκησης είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης σεισμών και πυρκαγιών σε αστικό – σχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, συνειδητά επιλέξαμε ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, που είναι το σχολείο και στην προκειμένη περίπτωση, οι μεγάλες εγκαταστάσεις του 1ου Γενικού Λυκείου προσφέρονται γι’ αυτό. Η άσκηση παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι το εν λόγω σχολείο απαριθμεί περί τους 330 μαθητές΄΄.

Το «σενάριο» της άσκησης

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της άσκησης, ο διοικητής ανέφερε: ΄΄Προβλέπει εικονικό σεισμό και σε πραγματικές συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί μεθοδικά θα βγάλουν τους μαθητές έξω και θα εκκενωθεί το κτίριο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου θα έχει ειδοποιηθεί καθώς έχει εκδηλωθεί φωτιά στις εγκαταστάσεις, καταρρεύσεις, εγκλωβισμός αλλά και απεγκλωβισμός μαθητών και εκπαιδευτικών. Θα συνεισφέρουν μεγάλες δυνάμεις που θα συμμετέχουν στην προσομοίωση του σοβαρού συμβάντος. Έτσι θα δουν όλοι επί του πρακτέου πώς πρέπει να λειτουργήσουμε σε ένα τόσο δύσκολο και σοβαρό συμβάν΄΄.

Να σημειωθεί πως ήδη έχει οριστεί πυροσβέστης ο οποίος θα μιλά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της άσκησης. Παρούσες θα είναι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες όπως ΕΚΑΒ, εθελοντικές ομάδες, δήμος.

΄΄Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται άσκηση τέτοιας εμβέλειας σε σχολείο. Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα παιδιά μας που είναι το μέλλον μας΄΄, κατέληξε ο κ. Κολοκοτσάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr