background img
banner
banner

Η Τέμενη “τιμώρησε” τον προδότη Ιούδα πυρπολώντας ομοίωμά του

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ»

Ένα έθιμο που μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ… διακόσια και πλέον χρόνια, αναβίωσε και πάλι χθες το βράδυ 24 Απριλίου στην Τέμενη, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα. Η όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την υποχρεωτική διετή “παύση” λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το “Κάψιμο του Ιούδα” που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Η Ένωση” τα είχε πραγματικά… όλα!

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος εντυπωσίασε με την άψογη οργάνωση

Τριακόσια και πλέον άτομα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του εθίμου, ενώ ακολούθησαν πολλές και ποικίλες δράσεις, με την πλατεία του χωριού να “βουλιάζει” κυριολεκτικά από κόσμο. Όλοι έδειξαν να το χαίρονται δεόντως, με πρώτον απ’ όλους τον πρόεδρο του χωριού Δημήτρη Μακρή να δηλώνει για την εκδήλωση στο protionline.gr:

«Το έθιμο από τους παλαιούς, περνάει πλέον σε εμάς τους νεότερους. Και εμείς θα το μεταφέρουμε με τη σειρά μας στις επόμενες γενεές. Πολλά συγχαρητήρια στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο για την τέλεια οργάνωση. Θα είμαστε στο πλευρό τους σε κάθε προσπάθειά τους, έχοντας πάντοτε άψογη συνεργασία. Το συγκεκριμένο έθιμο λειτουργεί ως ένα είδους παραδειγματικής τιμωρίας της προδοσίας του καταδότη, υπό την συμβολική έννοια του εθίμου» ανέφερε ο κ. Μακρής. Ο Ιούδας δεν κατάφερε ποτέ να εξιλεωθεί ούτε μετά θάνατον κατά την ευαγγελική παράδοση αφού ήταν αυτόχειρας και παραμένει μέχρι την τελική κρίση, με την ίδια την εκδήλωση να δίδει την συμβολική έννοια του φετινού προγράμματος, το οποίο περιελάμβανε και παραδοσιακούς χορούς από το ανάλογο τμήμα του Συλλόγου, όπου σε τέσσερα χρόνια από τώρα γίνεται 100 ετών.

Αλεξ. Σωτηρόπουλος: «Ας παρασύρουμε στην πυρά οποιαδήποτε μορφή προδοσίας»

«Απόψε είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, γιατί μετά από δύο χρόνια υποχρεωτικής παύσης καταφέραμε να αναβιώσουμε πάλι αυτό το ξεχωριστό πασχαλινό έθιμο του χωριού μας. Το τοπικό μας έθιμο, διατηρείται από την περίοδο της τουρκοκρατίας και μεταλαμπαδεύεται στην πορεία των χρόνων από γενιά σε γενιά. Οι φλόγες που καίνε το ομοίωμα του Ιούδα, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι παρασύρουν στην πυρά οποιαδήποτε μορφή προδοσίας, είτε κοινωνική, είτε πολιτική ή προσωπική και συνάμα, επιτυγχάνεται η “κάθαρση της ψυχής” που προσμένουμε όλοι μετά το πέρας της Μεγάλης Εβδομάδας. Βαδίζουμε σε δύσκολους καιρούς και σκληρές εποχές, όμως μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τις αντιξοότητες και να σμίξουμε ξανά…» ήταν τα λόγια του προέδρου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης “Η Ένωση” μιλώντας στο πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις δράσεις, ενώ δεν λησμόνησε να αναφέρει ότι τέτοιες πρωτοβουλίες όπως αυτή, είναι το πιο μεγάλο κίνητρο για το χωριό και τον ίδιο τον σύλλογο, ώστε να κυνηγά με ζήλο όσα αγαπά και αναδεικνύουν τον τόπο.

Με σατυρική διάθεση η θεατρική ομάδα του συλλόγου

Αμέσως μετά ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, αναφερόμενος στους “πρωτεργάτες” της διοργάνωσης της εκδήλωσης, επισήμανε: «Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πιο συγκεκριμένα τους Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο, Νικόλαο Μενούνο, Αναστασία Αντωνοπούλου, Νικόλαο Ασημακόπουλο, Αθηνά Κούτουλα και Παναγιώτη Κωστόπουλο. Η συνεργασία μας είναι άψογη και στα σίγουρα, είναι άνθρωποι που μπορούν και ξέρουν να αναδεικνύουν και τον τόπο τους και τις παραδόσεις με τον πιο δοτικό τρόπο. Η πολύτιμη βοήθειά τους όχι μόνο στα δύο χρόνια της πανδημίας αλλά και γενικότερα, είναι ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική. Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους» κατέληξε να πει ο πρόεδρος. Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε ένα σατυρικό έργο από την θεατρική ομάδα του Συλλόγου, όπου ένωνε την ύπαρξη του Ιούδα του τότε, με τον κορωνοϊό του τώρα και σχολιάζοντας με χιούμορ τα σύγχρονα γεγονότα, ώθησε τον κόσμο πολλές φορές να χειροκροτεί συνεχώς, παρ’ όλο που η ένταση των ηχείων δεν μπορούσε να καλύψει σωστά απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το εύρος της εκδήλωσης.

Με δυναμιτάκια, βεγγαλικά και… μηχανάκια παραδόθηκε στις φλόγες ο Ιούδας

Αίσθηση έκανε η παρουσία περίπου είκοσι ατόμων με μηχανάκια μικρού και μεγάλου κυβισμού, οι οποίοι δημιούργησαν αρκετό θόρυβο (μια κίνηση εντελώς συμβολική…) ενώ λίγο αργότερα από το πέρας της θεατρικής παρέμβασης, η ομάδα του Χορευτικού Τμήματος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου ¨ανάγκασε¨ το κοινό να χτυπά ρυθμικά τα χέρια του και να ξεσπάσει σε αυθόρμητα χειροκροτήματα, εκτελώντας παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ενώ μετέδιδαν τον παλμό τους με μεγάλη ευκολία και “θερμαίνοντας” ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Η επιτυχημένη καθ’ όλα εκδήλωση έκλεισε με το πραγματικά φαντασμαγορικό θέαμα της βραδιάς, το “Κάψιμο του Ιούδα”, ο οποίος “έκρυβε” μέσα στο σώμα του αρκετά… δυναμιτάκια και ισχυρές αυτοσχέδιες κατασκευές πυριτίου, κάνοντας τις εκρήξεις όχι μόνο επιβλητικές αλλά και “καθηλωτικές” σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Μάλιστα, οι παλμοί ανέβηκαν ακόμα περισσότερο όταν από απέναντι διώροφο σπίτι, την ίδια στιγμή, εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά δίνοντας στο όλο σκηνικό ένα εντελώς πανηγυρικό κλίμα, με τον κόσμο να ξεσπά σε παρατεταμένα, αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Να σημειωθεί ότι, υπολογίζεται ότι επισκέπτες και ντόπιοι μαζί, ξεπέρασαν τα 450 άτομα, καθώς το πλήθος κατέκλυσε όχι μόνο τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο της εκκλησίας, αλλά και όλους τους γύρω δρόμους. Αρκετοί έδωσαν βροντερό “παρών” από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κόσμο της Αιγιάλειας, ενώ λίγο πριν ο Ιούδας πάρει κυριολεκτικά… φωτιά, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος απεύθυνε θερμό χαιρετισμό. Τέλος, να επισημανθεί ότι το Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης (την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., την Τοπική Κοινότητα και τον πρόεδρο της, αλλά και ιδιωτική επιχείρηση της πόλης), ενώ ήδη αυτές τις μέρες αρχίζει να “καταστρώνει” τα σχέδια του για τις επόμενες δραστηριότητες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά την θερινή περίοδο, αρχής γενομένης από την 30ή Απριλίου όπου έχει δρομολογηθεί μεγάλο γλέντι στην αίθουσα του συλλόγου με αφορμή την αργία της Πρωτομαγιάς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr