background img
banner
banner

Κατατέθηκε αίτημα αδειοδότησης για το έργο των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Την κατάθεση των αιτημάτων για την έγκριση των όρων σύνδεσης, του μεγάλου έργου των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας, υπέβαλλε ο Πρόεδρος των Ενεργειακών Κοινοτήτων και Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

Συνοδεία συνεργατών και μελετητών του έργου, ο κ. Δημητρογιάννης μετέβη στις κεντρικές υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, καταθέτοντας τους σχετικούς φακέλους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπου και υπέγραψε τα σχετικά αιτήματα. Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά υποβλήθηκε η έγκριση αδειοδότησης του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αυτοπαραγωγής και εικονικού συμψηφισμού στη χώρα.

Με την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήματος για αδειοδότηση του έργου κι ενώ έχουν προηγηθεί τα στάδια σύστασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και της ολοκλήρωσης των μελετών, προγραμματίζονται τα επόμενα βήματα που αφορούν τα τεχνικά στοιχεία, τη χρηματοδότηση και την προκήρυξη του έργου. Επιπλέον, το επόμενο διάστημα αναμένονται συναντήσεις με θεσμικούς φορείς για την καλύτερη προετοιμασία του έργου.

«Ολοκληρώσαμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα. Με σκληρή δουλειά και τη στήριξη των συνεργατών μας και όλων των συμμετεχόντων στις Ενεργειακές Κοινότητες, προχωράμε αποφασιστικά προς την υλοποίηση του τελικού μας στόχου, που είναι η κατασκευή του μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταικού πάρκου στο κτήμα Polder. Αναμένονται ακόμα σημαντικά βήματα, για αυτό και συνεχίζουμε νυχθημερόν κάθε δυνατή προσπάθεια. Σε δύσκολους καιρούς, σκοπός μας είναι να συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση πόρων για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, για την αγροτική παραγωγή και για τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο κ. Δημητρογιάννης.

Εγκρίθηκε το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή

Εξάλλου, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο για την Κλιματική Αλλαγή, επιταχύνοντας έτσι τις διαδικασίες που αφορούν την γρήγορη ολοκλήρωση επικύρωσης του Σχεδίου προσαρμογής στη Δυτική Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Λάμπρος Δημητρογιάννης περιέγραψε τη στρατηγική της Περιφέρειας, μέσω του σχεδίου, απέναντι στην κλιματική αλλαγή με βασικό στόχο τη μείωση της ευπάθειας της Περιφέρειας στις επιπτώσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, και τη θωράκισή της έναντι αυτής.

«Ο σχεδιασμός γίνεται με γνώμονα να μην τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον ενώ οι βασικοί πυλώνες του Περιφερειακού Σχεδίου αφορούν, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Δυτικής Ελλάδας, τηνπαρακολούθηση υλοποίησης και αποτελεσματικότητας δράσεων με τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, τηνενδυνάμωση των διοικητικών δομών της Περιφέρειας για έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπιση καθώς και την επικοινωνία και διάχυση της πληροφορίας για ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών»τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης.

Πιο θερμό και ξηρό το κλίμα στη Δυτική Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες

Σημειώνεται ότι από την ανάλυση που προέκυψε, το κλίμα της Δυτικής Ελλάδας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων, και με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων, κυρίως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα. Στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν την Περιφέρεια συγκαταλέγεται και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Επιπλέον, ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε τρία ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Σχεδίου Κλιματικής Αλλαγής της Δυτικής Ελλάδας, σε σχέση με άλλα περιφερειακά σχέδια:
-Την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης σε κάθε υλοποίηση έργου ή προγράμματος. – Την εφαρμογή Δικτύου Συλλογής Δεδομένων για ολική και συνεχόμενη παρακολούθηση των κλιματικών συνθηκών. – Τη σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Αντιμετώπισης Κλιματικής Αλλαγής.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί ΚΥΑ για τους περιβαλλοντικούς όρους του Περιφερειακού Σχεδίου, τα μέτρα και οι δράσεις του οποίου αναμένεται να καθοριστούν σύντομα σε νέα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr