background img
banner
banner

Πεζόδρομο σε Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως

ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΤΟ… ΚΑΛΟΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Είναι ένα εγχείρημα που πολλοί οραματίστηκαν, λίγοι υλοποίησαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και κάθε φορά οι απόψεις διίστανται. Η πεζοδρόμηση του κέντρου ανήκει στις σκέψεις της δημοτικής αρχής από την αρχή ανάληψης της θητείας της και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά, χάρη στην απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας.

Οι επιφυλάξεις εξακολουθούν να διατυπώνονται, ωστόσο από την πρωτοβουλία αυτή, εμφανής η επιθυμία εμπόρων να αλλάξει κάτι στην υποτονική αγορά…
Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη και με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, αποφάσισε να αιτηθεί στον δήμο Αιγιαλείας την πεζοδρόμηση της οδού Κλ. Οικονόμου, από την Τρίγωνη Πλατεία ως τη Μητροπόλεως και στη Μητροπόλεως μέχρι την οδό Σολωμού, από 2 Μαΐου και για όλη τη θερινή σεζόν, τα απογεύματα που τα καταστήματα είναι ανοιχτά, δηλαδή από τις 6.00 ως τις 9.00, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Η εν λόγω απόφαση προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι και στην ανάλογη πεζοδρόμηση που είχε ισχύσει στις γιορτές των Χριστουγέννων του 2019 είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις, όπως επίσης και στην πεζοδρόμηση λόγω των μέτρων του covid που ίσχυσε πέρυσι σε τμήμα της Μητροπόλεως. Είναι εμφανής όμως η διάθεση των εμπόρων να ρισκάρουν μήπως και να αλλάξει κάτι. Το ερώτημα βέβαια είναι αν η άποψη αυτή εκφράζει το σύνολο του εμπορικού κόσμου και κυρίως των ανθρώπων που οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στους «επίμαχους» δρόμους.

Επιφυλακτικός ο πρόεδρος του Συλλόγου, προώθησε το αίτημα σεβόμενος την απόφαση του Δ.Σ.

Είναι χαρακτηριστική η επιφυλακτική στάση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπη Παπαδόπουλου που καταψήφισε την πρόταση, τουλάχιστον για την παρούσα χρονική στιγμή που η πλατεία είναι ημιτελής. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε όταν τέθηκε το ζήτημα, ΄΄είναι λάθος να γίνει αυτό στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που η πλατεία είναι απροσπέλαστη. Προτείνω να πραγματοποιηθεί πρώτα μία ανοιχτή δημοσκόπηση στη σελίδα μας στο ίντερνετ στην οποία να συμμετέχουν καταστηματάρχες και πολίτες, απαντώντας σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Ακόμη να δώσουμε ερωτηματολόγιο στους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες των δύο κεντρικών οδών, έτσι ώστε να πάρουμε τον «σφυγμό» τους. Προτείνω ακόμη να πραγματοποιήσουμε σαν σύλλογος έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να συναποφασίσουμε με τους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στις δύο οδούς προκειμένου να πάρουν οι ίδιοι την τύχη τους στα χέρια τους. Στην αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής είχα προτείνει στον δήμαρχο να προχωρήσει μία οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το τι αντέχει η αγορά και τι της δίνει ώθηση, προκειμένου να μην υπάρχει αμφισβήτηση. Βεβαίως αυτό δεν προχώρησε. Μπορούμε να επανέλθουμε σε αυτό το αίτημα και να προχωρήσουμε με σίγουρα βήματα χωρίς πειραματισμούς΄΄. Μιλώντας στο protionline.gr, ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε επί του θέματος: ΄΄Στα επτά χρόνια που ασχολούμαι νυχθημερόν με τα θέματα του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και ως εκλεγμένος αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία, έχω μάθει να σέβομαι τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων. Λειτουργώντας δημοκρατικά και σεβόμενος τη νόμιμη απόφαση του Δ.Σ., προχώρησα το αίτημα, υποβάλλοντας την απόφαση στον πρόεδρο της Κοινότητας Αιγίου για λήψη απόφασης. Εκτιμώ όμως ότι πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα και όλες οι παράμετροι. Προσωπικά, δεν μπορώ να αποφασίζω εγώ για τους άλλους και δεν μπορώ να παίρνω αποφάσεις για τις περιουσίες και τα κόπια των συναδέλφων. Είμαι πρόεδρος όλων των εμπόρων και κατά συνέπεια, στηρίζω τις αποφάσεις όλων΄΄.

Γ. Φραγκονικολόπουλος: «Κέντρο φιλικό στους πολίτες και όχι στα οχήματα»

Ποια ήταν όμως η πρώτη αντίδραση της δημοτικής αρχής σε αυτό το ενδεχόμενο; Ερωτηθείς από το protionline.gr ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, σημείωσε: ΄΄Σαν δημοτική αρχή συμφωνούμε στην αναπτυξιακή προοπτική που δίνει η πεζοδρόμηση και πρώτοι κινηθήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση, λαμβάνοντας κάποιες πρωτοβουλίες. Εν προκειμένω, εφόσον το ζητούν οι έμποροι, συμφωνούμε και στηρίζουμε την πεζοδρόμηση των δύο κεντρικών εμπορικών οδών του Αιγίου και την ιδέα που θέλουν να εφαρμόσουν τα καταστήματα. Είναι σαφές ότι το κέντρο της πόλης πρέπει να είναι φιλικό στους πολίτες και όχι στα οχήματα. Βεβαίως, οφείλουμε κι εμείς να εξετάσουμε από την πλευρά μας πώς αυτό το μέτρο μπορεί να γίνει πιο λειτουργικό. Προσωπικά στηρίζω την ιδέα κι εκτιμώ ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα΄΄.

Όσο για τη διαδικασία, για την εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να πάρει απόφαση τόσο το Συμβούλιο Κοινότητας Αιγίου όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου, κι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα εφόσον το αίτημα αφορά έναρξη του μέτρου από 2 Μαΐου…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr