background img
banner
banner

Χθες ο «Δεσμός» και έπονται πολλές ακόμα… σταγόνες ζωής

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΑΠΟ ΟΜΑΔΕΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Η αιμοδοσία αποτελούσε πάντα ένα από τα πιο σημαντικά βήματα πολιτισμού και σαφώς, μια από τις πιο χρήσιμες και ουσιώδεις δράσεις από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τέτοιες δράσεις στην Αιγιάλεια γίνονται αρκετές κατά καιρούς, δίνοντας λύσεις ζωής σε όλο το εύρος των κοινωνικών διαστάσεων που παίρνει αυτή η ενέργεια ως προσφορά. Οι απανταχού εθελοντές αιμοδότες του δήμου, σε μία προσπάθειά τους να στηρίξουν τον συνάνθρωπο πάσχοντα και με αφορμή τις άγιες μέρες, έχουν ήδη μπει στην διαδικασία να αναζητήσουν πού ακριβώς θα διοχετεύσουν την αγάπη τους για την ζωή. Η πρώτη ανάλογη δράση έγινε την Κυριακή 17 Απριλίου από τις 8.30 έως τις 13.00 στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, από τον… ¨συνήθη ύποπτο¨ της περιοχής, δηλαδή τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιαλείας ¨Ο Δεσμός¨.

“Γαϊτανάκι” δραστηριοτήτων για τις ημέρες του Πάσχα και μετά από αυτές

Το απώτερο νόημα της συνολικής προσπάθειας στα σημεία που γίνονται εθελοντικές αιμοδοσίες αυτές τις μέρες, είναι δράσεις προκειμένου να επικυρώσουν την πολιτιστική ταυτότητα και προσφορά στην ζωή, των κατοίκων της περιοχής.

Τις όποιες αιμοδοσίες που πρόκειται να γίνουν εν όψει εορτών σε επίπεδο δήμου, έχουν πάντα ένα απώτερο σκοπό αγάπης και ένα πολύ σημαντικό υγειονομικό αποτέλεσμα. Έτσι, το “γαϊτανάκι” των δραστηριοτήτων για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα, ξεκίνησε ήδη με την προγραμματισμένη αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ανατολικής Αιγιάλειας “Ο Δεσμός” και πραγματοποίησε χθες με αρκετή συμμετοχή κόσμου.

Αύξηση ατόμων με θαλασσαιμία, στο 8% από πρόπερσι σε όλο τον νομό

Ο μοναδικός εθελοντικός σύλλογος που υπάρχει σε όλο τον δήμο, αποτελεί “παιδί” της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων του Συλλόγου, οι ελλείψεις για αίμα είναι τεράστιες και ο κορωνοϊός έχει αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο στην εθελοντική διάθεση. Μάλιστα, τα στοιχεία αναφέρουν ότι η θαλασσαιμία, η οποία είναι μια πάθηση αιματολογικών νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από μείωση ή απουσία σύνθεσης των φυσιολογικών αλυσίδων σφαιρίνης, έχει αυξηθεί κατά 15% τα τελευταία χρόνια σε όλη την χώρα και τουλάχιστον 8% σε όλο τον νομό από το 2019 και έπειτα. Ο “Δεσμός” είναι μια ομάδα που οργανώνει περίπου 8-9 δραστηριότητες κάθε έτος και οι συνθήκες που προσφέρονται κατά την διαδικασία (αιμοληψία, συμπεριφορά, περιβάλλον) είναι σε κορυφαία επίπεδα, ενώ πρόκειται για μια δραστηριότητα εντελώς ακίνδυνη και ανώδυνη.

Ένας δίνει, τρεις σώζονται!

Στα όρια του δήμου δυστυχώς, αυτοί που είναι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες δεν είναι πολλοί. Παρ’ όλο που τα “κίνητρα” του να γίνει κάποιος εθελοντής είναι αρκετά (δωρεάν γενικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο ή το προνόμιο του να περιορίζονται τα πιθανά εγκεφαλικά επεισόδια και κινδυνεύει λιγότερο από θρόμβωση).
Η αναλογία της προσφοράς ενός εθελοντή είναι 1 προς 3, δηλαδή με κάθε μία μονάδα αίματος σώζονται τρεις διαφορετικές ζωές. Ο “Δεσμός” που έχει υιοθετήσει σαν ένα αποτελεσματικό και ασφαλές σλόγκαν το τελευταίο διάστημα, το “κάθε σπίτι και ένας εθελοντής αιμοδότης”.

Μιλώντας στο protionline.gr ο υπεύθυνος της όλης προσπάθειας και πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Σταθακόπουλος, τόνισε για την χθεσινή προσπάθεια που διοργανώθηκε: «Η αιμοδοσία γίνεται λόγω του κορωνοϊού σε δύο ξεχωριστές αίθουσες, με δύο διαφορετικά συνεργεία. Η συνεργασία μας με τους υπεύθυνους του Κέντρου Υγείας Ακράτας ήταν πραγματικά άψογη και πραγματικά, ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο που στήριξε, συμμετείχε και το διασκέδασε μαζί μας. Είναι πολύ διασκεδαστικό και πολύτιμο να προσφέρεις αίμα, να προσφέρεις αγάπη. Η ψυχική πληρότητα και ευεξία που νιώθει ένας εθελοντής είναι κάτι το απερίγραπτο…» ανέφερε ο φιλικός πρόεδρος του “Δεσμού¨.

Σε σχέση με πέρσι, αύξηση 40% σε διαθέσιμες φιάλες αίματος από εθελοντές

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αιγιάλειας (Αιγίου) από το οποίο δίδονται στατιστικές που αφορούν τους εθελοντές αιμοδότες της περιοχής, οι οποίες δίδονται στη δημοσιότητα δύο φορές το χρόνο και αφορούν το ποσοστό των νέων αλλά και παλαιών μελών εθελοντικού χαρακτήρα, το 2021 και παρ’ όλο που υπήρχε ο covid και τα υγειονομικά “καθεστώτα” υπήρξε αύξηση των αιμοδοτών.

Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος και των εθελοντικών δράσεων αναφέρουν ότι υπάρχει μια αύξηση 40% σε διαθέσιμες φιάλες αίματος σε σχέση με την περσινή χρονιά, κάτι που επικυρώνει την πρόθεση του Αιγιαλέα για συμμετοχή σε κάτι τόσο όμορφο και σημαντικό, όπως η προσφορά στην ζωή.

Aμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν αρκετές ανάλογες δράσεις και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και του δήμου Αιγιάλειας, με την βοήθεια του ΓΝΑΑ Αιγίου και των κλιμάκιών του.

Τις τελευταίες ημέρες, διάφορα σχολεία της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, κάποιες εθελοντικές πρωτοβουλίες με την συμμετοχή διαφόρων συλλόγων και φορέων. Ορισμένες από αυτές πρόκειται να γίνουν το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα, με την συμβολή του δήμου αλλά κυρίως, με το αμέριστο ενδιαφέρον ιδιωτών, που παρουσιάζεται να είναι κάτι περισσότερο από μεγάλο. Αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα και κατά την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες, η πρώτη προγραμματισμένη δραστηριότητα αιμοδοσίας είναι στο Δημοτικό Σχολείο της Αιγείρας, ενώ προβλέπονται αρκετές δράσεις συνολικά ακόμα μέχρι το πέρας της σχολικής περιόδου, περί τα τέλη του Ιουνίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr