background img
banner
banner

«Έρχεται» ο «Δον Καμίλλο» στις 7, 8 και 9 Μαΐου!

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ “ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ” ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΤΡΙΔΗ

Το θεατρικό έργο “Δον Καμίλλο” του συγγραφέα Σωτήρη Πατατζή, ανεβαίνει στη σκηνή του «Πολύκεντρου» Αιγίου, για τρεις παραστάσεις, από τη θεατρική ομάδα “Επί Σκηνής” και τη σκηνοθέτη Αναστασία Πετρίδη, με την υποστήριξη του Φιλοπροοδευτικού Ομίλου Σελιανιτίκων “Φ.Ο.Σ.”. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με όσα επέφερε στην πολιτιστική δραστηριότητα και στην ψυχολογία μας, ο “Δον Καμίλλο” έρχεται να εκφράσει πάνω στη σκηνή τον προβληματισμό του απλοϊκού ανθρώπου για το αύριο αλλά και να χαρίσει την κάθαρση, μέσα από μια κωμωδία με πολλά μηνύματα.

Το έργο που φέτος επέλεξε η ταλαντούχα θεατρική ομάδα, αποτελεί μια σάτιρα του κομματικού φανατισμού, των παιχνιδιών και των τεχνασμάτων που εξυφαίνονται για τον έλεγχο και την κατάκτηση της εξουσίας. Το ευθυμογράφημα «Ο μικρός κόσμος του Δον Καμίλο», που έγραψε τη δεκαετία του 1950 ο Ιταλός συγγραφέας Giovanni Guareschi, υπήρξε η αφορμή για να εμπνευσθεί ο γνωστός μεταπολεμικός συγγραφέας Σωτήρης Πατατζής, το θεατρικό του έργο “Δον Καμίλλο”. Έργο γραμμένο το 1958 ειδικά για τον μεγάλο κωμικό Μίμη Φωτόπουλο, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Άλφα» από τον θίασό του. Στις νεότερες γενιές έγινε γνωστό μέσα από το «Θέατρο της Δευτέρας», με πρωταγωνιστή και πάλι τον αξέχαστο κωμικό.

Το έργο

Ο Δον Καμίλλο είναι ένας απλοϊκός παπάς σε μια κωμόπολη της Ιταλίας που βρίσκεται αναγκαστικά μέσα στη διαμάχη δύο αντιπάλων για τις δημοτικές εκλογές. Μέσα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται, σε συνδυασμό με τις έντονες προσωπικότητες που τον περιβάλλουν, πέφτει θύμα μιας απάτης αλλά και μπροστά στο κρίσιμο ερώτημα: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;

Μια σειρά από επεισοδιακές συναντήσεις και εξελίξεις που θα του ταράξουν την ισορροπία που είναι συνηθισμένος να ζει, τον κάνουν να αναθεωρεί τις απόψεις του χωρίς όμως τελικά να αλλάζει το βασικό σκοπό της ύπαρξής του: να ζει και να διδάσκει την Αγάπη.

Ο Πεπόνε, υποψήφιος δήμαρχος του Κομμουνιστικού Κόμματος και η Ασπασία μέλος του κόμματος, αλλά και αδερφή του Δον Καμίλλο, έρχονται σε σύγκρουση με την Φλουράτου, την νυν και υποψήφια δήμαρχο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η οποία έχει την υποστήριξη της Εκκλησίας μέσω του Καρδινάλιου της περιοχής. Έντονοι χαρακτήρες, έτοιμοι για όλα, αναποδογυρίζουν τη ζωή του φτωχού Δον Καμίλλο και βάζουν τη δουλειά του σε κίνδυνο.

Κι από την άλλη πλευρά, ο Μάριο, ο γιος του Πεπόνε και η Τζούλια, η ανηψιά του Δον Καμίλλο, ζουν ένα δικό τους ρομαντικό παραμύθι, που θα αναγκαστούν να αποκαλύψουν αλλά και που θα αποτελέσει τον μοχλό για να τελειώσει όμορφα η ιστορία.

Ο Νικολέττο ο φτωχός καντηλανάφτης είναι ο αγγελιοφόρος και παίζει το δικό του κωμικό ρόλο ακόμα και στις πιο τραγικές καταστάσεις. Η Κυρία είναι αυτή που θα δημιουργήσει το σκάνδαλο στη ζωή του Δον Καμίλλο. Πάνω, όμως, και πέρα από όλα αυτά, ο Δον Καμίλλο έχει έναν μοναδικό υποστηρικτή και συνομιλητή: τον Ιησού Χριστό που του βάζει διλήμματα, τον παρηγορεί, τον μαλώνει και τον καθοδηγεί για να φτάσει στα σωστά συμπεράσματα.

Η οπτική της σκηνοθέτη

Μιλώντας στο protionline.gr για το νέο θεατρικό εγχείρημα των «Επί Σκηνής», η σκηνοθέτης Αναστασία Πετρίδη, αναφέρει: ΄΄Ο «Δον Καμίλλο» είναι ένα θεατρικό έργο που εκφράζει την ανησυχία, την απόγνωση και τη διάθεση για επανάσταση του καθενός από εμάς. Ο Δον Καμίλλο σαν πρόσωπο είναι ένας απλός και έντιμος παπάς, που το σύστημα προσπαθεί να τον αλλοτριώσει, να τον διαφθείρει. Από την άλλη πλευρά, η «Θεία Παρέμβαση» τον σώζει από κακοτοπιές, αλλά και τον βάζει να σκεφτεί σοβαρά, ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Τελικά, ποια πλευρά θα διαλέξει; Το καλό ή το κακό; Εμείς θα υποκύπταμε σε ανάλογα διλήμματα;΄΄.

Και συνεχίζει: ΄΄Η πανδημία ήταν το γεγονός που έκανε πολλούς από εμάς να αλλάξουμε. Ωστόσο, το θέατρο ήρθε σαν καταλύτης και γιάτρεψε τις ψυχές μας. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν το “Δον Καμίλλο”΄΄.

Οι συντελεστές της παράστασης

Τη φετινή ομάδα με σειρά εμφάνισης, αποτελούν οι: Μαρία Παλαιολογοπούλου (Θεός / Χριστός), Φαίη Ρούφα (Τζούλια), Ντομινίκ Παντερή (Κυρία), Βασίλης Τσεκούρας (Μάριο), Δημήτρης Μπαρμπούνης (Δον Καμίλλο), Βασίλης Δήμου και Θοδωρής Μαραγκόπουλος (Νικολέττο), Ρίκα Χωριανοπούλου (κα Φλουράτου), Δημήτρης Γαλάνης (Πεπόνε), Ντορίτα Σταματέλου (Καρδινάλιος), Κυριακή Κουρπουανίδη (Ασπασία).

Κιθάρα παίζει ο μικρος Αλεξάντρο Τζάνγκι.

Σκηνοθεσία: Αναστασία Πετρίδη. Σκηνικά: Κώστας Λογοθέτης, Κοστούμια: Παναγιώτα Τομαρά, Μουσική Επιμέλεια: Μαρία Παλαιολογοπούλου, Φώτα / Ήχος: Σπύρος Ρηγόπουλος, Βασίλης Κυριαζόπουλος, Φωτογραφία: Γιάννης Σιμώνης, Σχεδίαση Αφίσας & Προγράμματος: Leo Chatigia, Τεχνική Ομάδα: Κώστας Λογοθέτης, Χρήστος Μαραγκόπουλος, Γεωργία Μπίκου, Ιωάννα Μπίκου, Αγγελική Προτσώνη, Μακιγιάζ: Μαρία Πετρίδη, Κομμώσεις: Έλενα Ντόβα.

Πρόγραμμα παραστάσεων

Η παράσταση παρουσιάζεται το προσεχές Σάββατο 7, την Κυριακή 8 και τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 9.00 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr