background img
banner
banner

Βγήκαν τα τεύχη δημοπράτησης για τη Μονάδα Βιοαποβλήτων

ΧΩΡΟΙ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Ξεκινώντας τον απολογισμό του, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλε η δημοτική αρχή για τα απορρίμματα ώστε να πάψει να υφίσταται εκείνη η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, παρότι, όπως είπε, το εγγενές και μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε δικό μας χώρο αποδοχής απορριμμάτων. Αναφέρθηκε ακόμη στις ενέργειες στο πλαίσιο της διαχείρισης από τον ίδιο τον δήμο Αιγιαλείας, με πρώτη τη δημιουργία της Μονάδας Βιοαποβλήτων που βρίσκεται πολύ κοντά…

Οι δυσκολίες φιλοξενίας και ο χρήσιμος δήμαρχος

Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως προς τη φιλοξενία των απορριμμάτων, κάνοντας γνωστό πως σε αυτά τα δυόμιση χρόνια έχουν μεταφερθεί σε Κοζάνη, Βόνιτσα, Δελφούς, Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Ίλιδα και ότι έχει επέλθει μείωση του κόστους μεταφοράς. ΄΄Η αποδοχή των απορριμμάτων μας από άλλους δήμους δεν είναι μία εύκολη υπόθεση και δεν έχει επιλυθεί. Οι προσπάθειες συνεχίζονται στον ίδιο έντονο ρυθμό και πιστεύουμε θα είμαστε αποτελεσματικοί΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας πως έχει επιτευχθεί και η μείωση του κόστους της μεταφοράς των απορριμμάτων γιατί στις δημοπρατήσεις έβαλε ως κριτήριο αμοιβής του αναδόχου το βάρος και όχι τον όγκο, ενώ τόνισε πως μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι εξασφαλισμένος ο χώρος εναπόθεσης εκτιμώντας πως θα εξευρεθούν λύσεις ως το τέλος της θητείας του.

΄΄Δεν συνέδεα ποτέ τη δική μου προσωπική πορεία στον δήμο με τη διάρκεια της χρονικής θητείας μου. Χρήσιμος δήμαρχος και χρήσιμος αυτοδιοικητικός είναι αυτός που προλαβαίνει να σχεδιάσει και να βάλει τις βάσεις και τις υποδομές για τις επόμενες θητείες. Έτσι έχουμε μπει σε ένα σχέδιο συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Αχαΐας΄΄, είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη δημιουργία της Μονάδας διαχείρισης βιοαποβλήτων, τα οποία είναι περίπου 30%-40% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων, απαλύνοντας αρκετά την εξάρτηση.

Αίτηση χρηματοδότησης για τα «συνοδά» μετά τη δημοπράτηση

Υπενθύμισε πως ο προϋπολογισμός της Μονάδας του δήμου είναι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ ενώ έκανε γνωστό πως ήδη έχουν βγει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.
Επίσης έκανε γνωστό πως το έργο συνοδεύεται και από τα ανάλογα οχήματα και κάδους περίπου 2 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει ήδη υποβληθεί πρόταση και αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης μετά τη δημοπράτηση του έργου.

Προχωρά η αύξηση της ανακύκλωσης

Παράλληλα, έδωσε στοιχεία για την ανακύκλωση, λέγοντας πως το 2019 το πρώτο οκτάμηνο είχαμε ανακύκλωση 300 τόνους ενώ τους επόμενους τέσσερις μήνες, η σημερινή δημοτική αρχή διπλασίασε το ποσοστό. Σήμερα, όπως είπε, έχει διπλασιαστεί το αρχικό ποσοστό που πέτυχε η δημοτική αρχή, άρα πενταπλασιάσει το αρχικό βάρος των ανακυκλώσιμων.

Αίτηση χρηματοδότησης και περισσότερους υπόγειους κάδους

Μίλησε ακόμη για τα οχήματα που έχουν αποκατασταθεί και έχουν βγει στους δρόμους αλλά και τους υπόγειους κάδους και τα σημεία που λειτουργούν, επισημαίνοντας πως γίνεται μία προσπάθεια για επιπλέον χρηματοδότηση και για άλλα σημεία, εκτιμώντας ότι θα εγκριθεί και το επόμενο πρόγραμμα που θα είναι σε πολύ μεγαλύτερη έκταση στην Αιγιάλεια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr