background img
banner
banner

Γιόρτασαν στο μοναστήρι «κόσμημα»

ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ  ΣΤΟ ΒΕΡΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου και με την παρουσία πλήθους πιστών, γιόρτασε φέτος το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Βερίνο.

Η Ηγουμένη Γερόντισσα Επιστήμη, άνοιξε τις πύλες της Μονής μετά από τρία χρόνια πανδημίας για να υποδεχθεί με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τους πιστούς που συνέρρεαν από νωρίς το πρωί, χθες Κυριακή 8 Μαΐου, για να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη του Αγίου και να ακούσουν για τα έργα και τις ημέρες του από το στόμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη.

Ο κ. Ιερώνυμος περιέγραψε με τον πιο κατανοητό τρόπο, γιατί ο Άγιος Ιωάννης είναι ο σημαντικότερος θεολόγος της Ορθοδοξίας και γιατί ήταν ο πρώτος Ευαγγελιστής, καθώς όπως είπε, αυτόν επέλεξε ο τριαδικός Θεός να εξηγήσει τα βαθύτερα νοήματα της θείας χάρης Του.

Με το πέρας της λειτουργίας στο εκκλησάκι εντός της Μονής, όλος ο κόσμος που είχε την τύχη να βρεθεί στο Βερίνο, αφού έλαβε αντίδωρο και άρτο, κεράστηκε καφέ ενώ οι άξιες αδελφές της Μονής είχαν φροντίσει να φύγουν όλοι με έναν κουραμπιέ στο χέρι και με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η Γερόντισσα Επιστήμη υποδέχθηκε τους επίσημους επισκέπτες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής και τους περιποιήθηκε και με το παραπάνω. Ανάμεσα σε όσους απόλαυσαν την αβραμιαία φιλοξενία της, ήταν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κυριακόπουλος, ο εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, Άρης Πατσόπουλος, οι σύμβουλοι του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, Πάνος Σακελλαρόπουλος και Χρήστος Μητρογιώργος, ο Σωκράτης Μαυρίδης μέλος της Δ.Κ. Αιγίου κ.α..

Ο λόγος περί έργων

Ήταν ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος που ζήτησε από τον Χρήστο Γούτο να δοθεί τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση για την πλατεία Αγίας Λαύρας, προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί γρήγορα και του χρόνου τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι της Φανερωμένης και των άλλων εκκλησιών του κέντρου να καταλήξουν στο φυσικό προορισμό τους.

Μάλιστα, ο δήμαρχος χαριτολογώντας είπε πως «παραχωρεί τη θέση του, εάν το θέμα καταλήξει θετικά», με τον κ. Γούτο να συμφωνεί σε λύση όχι όμως με τον τρόπο που διάλεξε ο δήμαρχος.
Με αφορμή τα λόγια του Δημήτρη Καλογερόπουλου για τις ανατιμήσεις των δομικών υλικών που φέρνουν εγκατάλειψη στα δημόσια έργα, ήταν η Ηγουμένη που αποκάλυψε πως για το έργο της αποκατάσταση του δρόμου προς το μοναστήρι, αν και ο εργολάβος πήρε την προκαταβολή, αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ.

Πρόκειται για εργολαβία προϋπολογισμού 800.000€, η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας και περιλαμβάνει εκτός της αποκατάστασης του οδοστρώματος αντιπλημμυρικά έργα πλησίον της Μονής.

Η ιστορία της Μονής

Η γυναικεία Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο Βερίνο, βρίσκεται σε θαυμάσια τοποθεσία του ομώνυμου βουνού «Αη Γιάννης» σε υψόμετρο περίπου 800μ. Η Ιερά Μονή δεσπόζει στα επτά «Τσετσεβοχώρια» που είναι κτισμένα γύρω από το βουνό στις πλαγιές και στους προλόφους του.

Το Ιερό Μετόχιο Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου κατά το έτος 198 μετετράπη σε κυρίαρχη γυναικεία κοινοβιακή Μονή, προκειμένου να εκγαταβιώσει εκεί μία νέα μοναστική αδελφότητα. Αρχιερατεύοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, κατόπιν αιτήματος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Ευσεβίου Γιαννακάκη, πνευματικού πατέρα της υπό σύστασης Αδελφότητας, εξεδόθη το υπ αριθμ. 438/87 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 209/τ.Α/20.11.1987), με το οποίο μετετράπη το έως τότε Μετόχιον της ανδρικής Μονής Ταξιαρχών σε κυρίαρχη Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή.

Με την ομόφωνη εκλογή της αδελφής Επιστήμης ως Ηγουμένης, που έγινε την 7ην Ιανουαρίου 1993 και την ανάδειξη των αδελφών Θεολογίας και Αικατερίνης, ως μέλη του πρώτου Ηγουμενοσυμβουλίου, η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου εισήλθε στην τελική ευθεία της νέας πορείας και ιστορίας της.

Ο Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος

Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, «ὁ ἐπιπεσῶν ἐπὶ τὸ στῆθος τοῦ Ἰησοῦ», είναι εκείνος που έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, το οποίο και χαρακτηρίστηκε “Πνευματικό Ευαγγέλιο” και γι’ αυτό αποκαλείται και “Θεολόγος”, αλλά και τις τρεις Καθολικές Επιστολές, που φέρουν το όνομά του.

Δίδαξε στην Μικρά Ασία και στην Ελλάδα. Πέθανε στην Έφεσο της Μικράς Ασίας. Θεωρείται ως ο Άγιος Προστάτης της καρδιάς και των καρδιοπαθών. Η μνήμη του εορτάζεται στις 8 Μαΐου και η Μετάσταση του στις 26 Σεπτεμβρίου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr