background img
banner
banner

Η άρση των περιορισμών… ανοίγει φτερά στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Πολυεπίπεδη και ενδιαφέρουσα αναμένεται η δράση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας το προσεχές διάστημα, προμηνύοντας ένα καλοκαίρι γεμάτο ποιοτικά θεάματα, μουσική, τέχνες, πολιτισμό και ιστορία. Εν συρμώ, αδελφοποίηση των δήμων με πρόσφυγες και Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος», είναι τα σημαντικά γεγονότα των επόμενων ημερών, φέρνοντας τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., δυναμικά, ξανά στο προσκήνιο!

Η άρση των περιοριστικών μέτρων δίνει ώθηση στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση να ανακτήσει το… χαμένο έδαφος των δύο προηγούμενων χρόνων, βάζοντας στο πρόγραμμα σημαντικές εκδηλώσεις για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022, είτε μεμονωμένα, είτε αναβαθμίζοντας θεσμούς και ετήσιες γιορτές.

Έναρξη εργασιών των Πρώτων Ελληνικών Αγώνων Λόγου με θέμα τη Δημοκρατία

Ο δήμος Αιγιαλείας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α) στα πλαίσια της ιστορικής ανάδειξης του τόπου και της πολύτιμης συνεισφοράς του στον πολιτισμό και στην ίδια την ιδέα της Δημοκρατίας, πρόκειται να θεσπίσει ετήσια διοργάνωση Αγώνων Λόγου με θέμα τη Δημοκρατία. Πρωταγωνιστές των αγώνων θα είναι οι μαθητές.
Η Τελετή έναρξης των Εργασιών των Πρώτων Αγώνων Λόγου για το έτος 2021-2022 θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου και ώρα 10:30π.μ. στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου. Όραμα αυτού του εγχειρήματος, είναι να ταυτιστεί ο Δήμος Αιγιαλείας με την έννοια της Δημοκρατίας. Είναι γνωστός άλλωστε ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραμάτισε ιστορικά ο δήμος στη θέσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών και δομών. Επιδίωξη αυτού του θεσμού, είναι μέσα από τους αγώνες, να σμιλευθεί το βαρύ ιστορικό φορτίο, το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό και πνευματικό επίτευγμα, και το πνεύμα της Δημοκρατίας, μέσα από τα ίδια τα παιδιά, να μεταφερθεί σε κάθε σχολείο, σε κάθε μικρή ή και μεγάλη δομή της κοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Εν συρμώ» με φόντο τον σιδηρόδρομο…

Ο θεσμός «Εν συρμώ» ζωντανεύει και φέτος με πιο μαζικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρει στo protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά. Τα Σαββατοκύριακα 21-22 και 28-29 Μαΐου, οι γραμμές του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου, γίνονται το ομορφότερο φόντο για έναν διαδραστικό πίνακα εκδηλώσεων στις οποίες χωρούν όλοι! Συγκεκριμένα, στις 21 και 22 έχουν προγραμματιστεί διαδραστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους δίπλα στον σταθμό του Οδοντωτού στο Διακοπτό με κατασκευές, εμπνευσμένες από τον Οδοντωτό. Στις 28 του μήνα θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο για παιδιά στον σταθμό του Οδοντωτού στη Ζαχλωρού, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού.

Στις 29 Μαΐου έρχεται η ποδηλατική βόλτα με καθοδηγητή τον πρωταθλητή Χρήστο Τσερεντζούλια που και πέρυσι είχε γνωρίσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Θα ξεκινήσει από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου και θα φτάσει στον σταθμό του Διακοπτού. Περιλαμβάνεται ακόμη διήμερο workshop με βιωματικό σεμινάριο για τη φωνή και το άγχος με ομιλία και τραγούδι, στο Διακοπτό.

Δεν είναι όμως μόνο οι εκδηλώσεις «Εν συρμώ» που στρέφουν το βλέμμα στον σιδηρόδρομο του χθες και του σήμερα. Σε συνεργασία με τον ΟΣΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα πραγματοποιήσει την προβολή ταινίας στον χώρο μπροστά από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Αιγίου στις 20 Ιουλίου, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να καθαρίσει και διαμορφώσει το σημείο αυτό. Η δράση περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο ΟΣΕ σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από πέρυσι.

Αδελφοποίηση με τον Νέο Μαρμαρά και δράσεις για τους πρόσφυγες

Στο μεταξύ, στις 11 και12 Ιουνίου, δήμος Αιγιαλείας και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. πρόκειται να συμμετάσχουν σε μία πολύ σημαντική δράση που αναδεικνύει μία άλλη οπτική του Αιγίου του 20ού αιώνα, όταν στην τρίτη δεκαετία του φιλοξενήθηκε στο Αίγιο μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Προποντίδα και τη Μικρά Ασία που γρήγορα εναρμονίστηκε με τους ντόπιους προσφέροντας ταυτόχρονα οφέλη στην τοπική κοινωνία και συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της. Όπως έκανε γνωστό η κ. Τσουκαλά, ΄΄έχουμε λάβει πρόσκληση από τη δημοτική κοινότητα Νέου Μαρμαρά δήμου Σιθωνίας για να συμμετάσχουμε στην αδελφοποίηση όλων των δήμων που έχουν πρόσφυγες από τα Πριγκιποννήσια. Θα παραστούμε στις εκδηλώσεις ενώ θα μας συνοδεύσει το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου΄΄. Παράλληλα, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα προχωρήσει στην έκδοση βιβλίου για τους πρόσφυγες με την υπογραφή του Φάνη Ζουροπούλου, ενώ το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση για τους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Το Φεστιβάλ «Θόδωρος Αγγελόπουλος» στρέφει τα βλέμματα στο Αίγιο!

Σημαντικό γεγονός για τον Πολιτισμό, αποτελεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», για το οποίο ήδη έχουν υποβάλει συμμετοχή για προβολή δημιουργοί από 18 χώρες. Οι ταινίες που θα επιλεχθούν, θα προβληθούν στις 14-19 Ιουνίου στον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου στο Αίγιο. Το φεστιβάλ αποτελείται από τρία διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας, Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ, Εθνικό Σπουδαστικό) και βέβαια την προβολή των ταινιών.

Θερμό Πολιτιστικό καλοκαίρι εν όψει – Τέσσερις εκδηλώσεις στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου

Στην ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. επίσης, συνεχίζουν τις επαφές με τα μέλη του Δικτύου «Οινοξένεια» ενώ διαμορφώνεται το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Καλοκαιριού. Μεταξύ άλλων, έμφαση θα δοθεί φέτος στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας με τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις.] Στις 29 και 30 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2022» του υπουργείου Πολιτισμού.
Ακολούθως στις 30 Ιουλίου ημέρα Κυριακή θα φιλοξενηθεί η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας ενώ τη Δευτέρα 31 Ιουλίου αναμένεται η βραβευμένη παράσταση «Επιτάφιος Λόγος του Περικλή» του Δήμου Αβδελιώτη. Επίσης, την Τρίτη 1η Αυγούστου αναμένεται η αυστριακή Ορχήστρα Υπότροφων της Βιέννης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr