background img
banner
banner

Η έννοια του εθελοντισμού ‘’σκόρπισε’’ χαρά και γνώση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ‘’ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΖΩΗΣ’’ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΜΑΡΩΝ

Μια πολύ σημαντική “διπλής σημασίας” δράση έλαβε χώρα την Πέμπτη 19 Μαΐου το πρωί, στο Γενικό Λύκειο Καμαρών. Η όμορφη σχολική δραστηριότητα που είχε τίτλο “Εθελοντισμός: Αιμοδοσία και Δωρεά Μυελού των Οστών” έτυχε μεγάλης αποδοχής και περιελάμβανε σχεδόν τα πάντα: Βραβεύσεις… εμπνεύσεων, ομιλίες ειδικών, ενημέρωση για τα οφέλη του εθελοντισμού από τους πλέον κατάλληλους, μια ομάδα καθηγητών με… τρελό ¨κέφι δημιουργίας¨ και φυσικά, μια ανοιχτή αιμοδοσία που είχε σαν σκοπό την απόλυτη αγάπη όπου μπορεί να δώσει άνθρωπος σε άνθρωπο: Το αίμα της ίδιας της ζωής!

Η εκδήλωση, που ήταν ουσιαστικά το… “κερασάκι στην τούρτα” μιας προσπάθειας πολλών μηνών και αρκετών κόπων, ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.15 το πρωί, με την βράβευση της μαθήτριας της Β’ Λυκείου Βιολέτας Αντωνοπούλου, η οποία έλαβε το πρώτο βραβείο για τον σχεδιασμό της τελικής αφίσας της εκδήλωσης, όπου επιμελήθηκε και φιλοτέχνησε. Στον διαγωνισμό σχεδίασης, έλαβαν μέρος αρκετοί μαθητές και βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι, ενώ όλοι έλαβαν τιμητική διάκριση για την συμμετοχή τους στον “διαγωνισμό αφίσας”. Μάλιστα, στον εν λόγω διαγωνισμό υπήρξε και μία συμμετοχή από το Γυμνάσιο Καμαρών η οποία επίσης βραβεύτηκε. Αμέσως μετά, έγινε διάλεξη – ενημέρωση από εκπρόσωπο του Κέντρου Εθελοντών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου της Πάτρας ΚΕΔΜΟΚ, με κεντρική ομιλήτρια την Χριστίνα Καρακωσταντή. Κατόπιν, ξεκίνησε η διαδικασία της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην κεντρική μεγάλη αίθουσα του σχολείου, όπου της γενικής δράσης ηγήθηκε η νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας και ομιλήτρια της εκδήλωσης Μαρία Καζάνη.

Αλεξανδροπούλου: «Τα παιδιά αγκάλιασαν με μεγάλη χαρά και ευαισθησία αυτή την προσπάθεια»

«Στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, υλοποιήθηκαν τρία σχέδια δράσης με τίτλο “Μετάγγιση Ζωής”. Ο σκοπός μας, ήταν να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές για τα θέματα του εθελοντισμού και τα πλεονεκτήματα που έχουν ανάλογες σημαντικές δραστηριότητες, όπως είναι και η δωρεά μυελού των οστών και άλλες ¨προσφορές ζωής¨. Η ομάδα συντονισμού του σχολείου, έκανε εκπληκτική δουλειά. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην ομάδα των καθηγητών για την οργάνωση, για τον κόπο και το μεράκι τους. Πολλά συγχαρητήρια και στους μαθητές, τα παιδιά μας, που αγκάλιασαν με μεγάλη χαρά και ευαισθησία αυτή την ευγενική προσπάθεια. Είναι συγκινητικό αυτό για το σχολείο και νιώθουμε υπερήφανοι…» ήταν τα λόγια της διευθύντριας της σχολικής μονάδας Σταυρούλας Αλεξανδροπούλου, μιλώντας στο protionline.gr για τις ιδιαιτερότητες του σχεδίου αλλά και της συνολικής συμμετοχής γονέων και μαθητών.

Κρητικού: «Πετύχαμε να ¨περάσουμε¨ στα παιδιά την έννοια και τη σημασία του εθελοντισμού»

Την ομάδα των καθηγητών που επιμελήθηκαν και διοργάνωσαν το όλο εγχείρημα, αποτέλεσαν η Καθηγήτρια Αγγλικών Ελένη Κρητικού, ο Καθηγητής Φυσικής Νίκος Ζαφειρόπουλος και ο Καθηγητής Θεολογίας Χαράλαμπος Αντωνόπουλος. Ερωτώμενη η συντονίστρια της όλης “επιχείρησης” Ελένη Κρητικού, ανέφερε στo protionline.gr για το ποιος ήταν ο αρχικός στόχος της όλης δράσης για τους μαθητές: «Βασικός σκοπός μας, ήταν να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά και να μάθουν πόσο σημαντικός που είναι ο εθελοντισμός. Δεν είχαμε ως αντικειμενικό στόχο το να εγγραφεί κανένας μαθητής υποχρεωτικά σε κάποιο μητρώο, αλλά απλώς να “ενεργοποιηθεί” η θέλησή τους και η σημασία μέσα τους για τα πλεονεκτήματα του εθελοντισμού. Και το πετύχαμε! Και είναι πολύ όμορφο αυτό!» δήλωσε στo protionline.gr η Καθηγήτρια Αγγλικών της σχολικής μονάδας, ενώ συμπλήρωσε «πρέπει να ξεκινά από νωρίς η ευαισθητοποίηση των παιδιών πάνω σε τέτοια θέματα που αφορούν την ίδια την ζωή. Προσπαθήσαμε κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς να “κεντρίσουμε” το ενδιαφέρον τους από νωρίς, μέσα από την διδασκαλία και κυρίως, μέσα από το μάθημα της Βιολογίας. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά, έδειξαν τρομερό ενδιαφέρον και τελικά, όχι μόνο τα καταφέραμε… αλλά πλέον όλα τα παιδιά είναι απόλυτα ενημερωμένα και για την σημαντικότητα του να είναι κάποιος δότης μυελού των οστών και εθελοντής αιμοδότης» τόνισε η κ. Κρητικού.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, συνολικά εγγράφηκαν στα μητρώα εθελοντισμού των δοτών μυελού των οστών πέντε μαθητές της Γ’ Λυκείου ως νέα ενεργά μέλη και συγκεντρώθηκαν 15 μονάδες αίματος στη διαδικασία που ακολούθησε για περίπου 3 ώρες, μέσα στους χώρους της σχολικής μονάδας.

Τέτοιες όμορφες δράσεις και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες, όχι μόνο τις χρειάζεται ο τόπος, αλλά πολύ περισσότερο τις έχουν ανάγκη οι νεότερες γενιές και οι μαθητικές κοινότητες του δήμου. Είναι ένας νέος τρόπος ζωής και ένα καινούριο ¨σλόγκαν¨ το οποίο μαθαίνει από… πρώτο χέρι στα παιδιά της Αιγιάλειας τις έννοιες της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, της στήριξης και της σημασίας της ίδιας της ζωής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr